czytelnia

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zawsze warto poznać jakiś punkt widzenia. Niech Cię jednak nie zmyli słowo nowoczesny, bo to w większości opisy różnych koncepcji (choć oczywiście poznawczo wartościowych) z lat 50tych XX wieku.
New Balance but biegowy
olekpp
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cudów nie ma .... rok wydania bodajże 76` - raczej jako zwykła beletrystykę ale kto to wie co wyczytać się z tego da ...
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

Szukam książek na temat żywienia. Nie chodzi mi o coś w stylu `najskuteczniejsza dieta na świecie` tylko bardziej wyjaśnienie wszystkich procesów, produkty jakie powinno się spożywać - wszystko to dzięki czemu mógłbym sam z pełną świadomością jeść właściwie. Jest jakiś numer jeden na rynku jeśli o to chodzi?
padapl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:01

Nieprzeczytany post

scouser pisze:Szukam książek na temat żywienia. Nie chodzi mi o coś w stylu `najskuteczniejsza dieta na świecie` tylko bardziej wyjaśnienie wszystkich procesów, produkty jakie powinno się spożywać - wszystko to dzięki czemu mógłbym sam z pełną świadomością jeść właściwie. Jest jakiś numer jeden na rynku jeśli o to chodzi?
Nie wiem czy to numer 1 na rynku, ale czysto subiektywnie moge Ci polecic ksiaze Anity Bean "Zywienie w sporcie".
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a nie wystarczy waga startowa?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
olekpp
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

olekpp pisze:Cudów nie ma .... rok wydania bodajże 76` - raczej jako zwykła beletrystykę ale kto to wie co wyczytać się z tego da ...

Przyszło - przejrzałem i przyznam szczerze, że wątpliwości dotyczące "nowoczesności" przedstawionych metod treningowych są bezpodstawne - w zasadzie to wszystko co widziałem do tej pory nie odbioega znacząco od metod treningowych z początku XXI wieku ( bo i niby czemu miałoby odbiegać). "Nowoczasny trening...." różni się od nowoczesnego treningu w sumie metodami pomiarowymi :)
Awatar użytkownika
det_gittes
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:14

Nieprzeczytany post

Mój pierwszy post, mam nadzieję, że dobrze trafiłem z miejscem zamieszczenia - otóż w sierpniowym New Yorkerze jest długi, ale bardzo ciekawy artykuł o facecie o nazwisku Kip Litton, który nie tylko fingował swój udział i wyniki w kilku maratonach, ale robił to działając w ramach fundacji charytatywnej, którą założył (i w której ogłosił zamiar przebiegnięcia maratonu we wszystkich stanach poniżej 3h) i raz nawet zmyślił cały maraton wraz z listą osób startujących i ich wynikami. Niezłe, a w Stanach (zresztą tutaj może też) sprawa bardzo znana.

http://www.newyorker.com/reporting/2012 ... act_singer
olekpp
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

olekpp pisze:
olekpp pisze:Cudów nie ma .... rok wydania bodajże 76` - raczej jako zwykła beletrystykę ale kto to wie co wyczytać się z tego da ...

Przyszło - przejrzałem i przyznam szczerze, że wątpliwości dotyczące "nowoczesności" przedstawionych metod treningowych są bezpodstawne - w zasadzie to wszystko co widziałem do tej pory nie odbioega znacząco od metod treningowych z początku XXI wieku ( bo i niby czemu miałoby odbiegać). "Nowoczasny trening...." różni się od nowoczesnego treningu w sumie metodami pomiarowymi :)

Niestety autor tej książki Zbigniew Zaremba właśnie zmarł http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... 5&bieganie
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

może trochę stare i powierzchowne, ale to ciekawa zajawka o roli powięzi w organizmie.
http://www.menshealth.pl/zdrowie/Powiez ... -4390.html
zwróćcie uwagę na autora ;)
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma płuca, a biega w maratonach: http://menstream.pl/wiadomosci-reportaz ... 78302.html

Artykuł bardziej skupia się na rowerach, ale artykuł inspirujący :)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

Czy istnieje na rynku jakaś książka, w której przedstawione są wszelkiego rodzaju ćwiczenia ogólnorozwojowe w domu i na siłowni, ćwiczenia stabilizujące, rozciągające i rozgrzewki dla biegaczy?
Awatar użytkownika
Silvio
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54:40

Nieprzeczytany post

scouser pisze:Czy istnieje na rynku jakaś książka, w której przedstawione są wszelkiego rodzaju ćwiczenia ogólnorozwojowe w domu i na siłowni, ćwiczenia stabilizujące, rozciągające i rozgrzewki dla biegaczy?
Polecam książkę Anatomia w bieganiu. Zawiera omówienie wielu ćwiczeń ogólnorozwojowych pod kątem biegania, do realizowania na siłowni i w domu. Ćwiczenia opatrzone są komentarzem dotyczącym wpływu na bieganie. Książka zawiera też ciekawie podana wiedzę ogólną i wskazówki pomocne przy planowaniu własnych treningów.

Link do krótkiego omówienia tej wartościowej pozycji: Anatomia w bieganiu
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poszukuję książki na temat odżywiania ukierunkowanego typowo na bieganie. Jak zrzucić zbędne kg, aby waga była odpowiednia przed startem itp. Możecie coś polecić ??
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

"Waga startowa" - dosyć fajnie napisane, takie zdroworozsądkowe podejście oraz opis kilku innych sposóbów z komentarzem, do tego trochę boków przy okazji - dobra pozycja nie tylko jeśli idzie o dietę ale tez autor tłumaczy jak się żywi wysiłek, który popełniamy i jak to wytrenować i dlaczego tak
Tu recenzja, nie czytałem jej ale masz jakiś tam opis tej książki.
http://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... towa_.html
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post