Pytanie osobiste nr. 3

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
marcin70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from ArthurP on 4:31 pm on June 3, 2003
Quote: from marcin70 on 3:50 pm on June 3, 2003
Jeśli chcemy Biegania.pl, musimy mu przedstawić naszą wizję rozwoju. Póki co nikt nic takiego nie napisał. Chyba, że się mylę.
(...) Michaela (speca od kolan - piszę to bez żartów)
a mowa o 15-latku widzącym z USG wewn pow. rzepki...
gdybyś dodał, jak w poprzednim pomyśle "chyba że sie mylę" nie uśmiałbym się do rozpuchu  :)
możesz się śmiać, śmiech to zdrowie :) ale ten 15sto latek zebrał określoną wiedzę, nie widzę więc powodu żeby z niej nie skorzystać.
Podałem przykład, wg Ciebie zły. OK. Fredzio napisał co wg niego jest dobre, Piszmy dalej. I Ty też ArturzeP. W końcu śmiech kiedyś Ci minie.
[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
PKO
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie mi minął. Sorki Marcin70, nie chciałem Tobie ani nikomu innemu zrobic przykrości, i nie jest to grzecznościowy frazes co teraz piszę :nienie: . Uczę się być okrutny gdy chodzi o ludzkie zdrowie, bo różne choroby mnie prześladują, kolan również, a doświadczyłem  że najgorszą rzeczą jest pseudowiedza medyczna. 15-latek ma prawo wielu rzeczy nie wiedzieć, ale robić z niego specjalistę to żart, nawet gdy robi wrażenie że wie trochę więcej od nas.

Sam pomysł jaki zgłosiłeś jest przedni. Dużo ciekawych rzeczy ludzie piszą np. typowe kontuzje kolan, sposób zapobiegania im itd. Ale to wszystko przepada -jakby powiedziała Joy- w czeluściach forum, i jest w ten sposób marnotrawione. Niestety dostępu do stałych łam serwisu nikt nie ma poza administratorem, wywołałem ten wątek i oceniam układ użytkownicy -administrator, jako fatalny. Miałem nadzieję że będziemy mogli przejąć domenę i zacznie się coś dobrego dziać. Nic z tego.
Pocieszam się tylko że natura nie znosi próżni, i coś pęknie, tylko kiedy, bo taki mur berliński stał 50lat :)
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W takim razie Arturze, mam propozycję - skoro już piszesz o tekstach o kontuzjach w forum:

Czy nie zechciałbyś przejrzeć forumowego działu Zdrowie, zebrać cennej treści i skleić z niej artykuły na interesujące nas tematy? Ja szybko umieszczę materiał w stałej części serwisu.

Jeśli sprawa wyjdzie - będzie można "obrobić" pozostałe działy forum. Jedna taka akcja na pół roku i klejnoty z forum zabezpieczone.

Zacznijmy od materiału o kontuzjach - co Ty na to?
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from ArthurP on 5:49 pm on June 2, 2003
Sam nie mam czasu ale widzimy, że są osoby, które potrafią go wygospodarować, nawet w dużej ilości.
rozumiem że propozycja jest otwarta i kto ma czas i stałe łącze w domu (ja nie mam) będzie mógł się podjąć. Ja moge pomóc. Od razu możnaby trening siłowy wojtka umieścić, bo te ćwiczenia wzmacniają mieśnie obudowujące kolano. Poza tym wątek Ryszarda na temat kolan. Na pewno powinno się uwiecznić link podany kiedyś przez lezana do atlasu anatomicznego. Jest jeszcze kilka ciekawych rzeczy, np. o płaskostopiu, alergiach, astmie (dla mnie ciekawe bo mam to sam).
Najłatwiej zrobić byłoby taką część na głownej stronie pt. ciekawe wątki na forum i tam na stałe wrzucić lepsze rzeczy, po usunięciu z nich "śmieci". Do działu "Zdrowie" przydałby się ktoś bardziej kompetenty niż ja, może  jest jakiś lekarz na forum? A więc chętnie zaproponuje konkretne adresy na forum o ile jeszcze te wątki nie zostały usunięte.
Podobnie, czyli utrwalić wybrane wątki, możnaby zrobić w dziale sprzęt, trening. Z resztą taka forma gdzie nie robi się artykułu na podstawie wątku tylko oczyszcza się go z niepotrzebnych dygresji jest nie zobowiązująca dla tego kto przygotowuje materiał i może nie wymaga  dogłebnej znajomości tematu, nie wiem.
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Twoje propozycje są bardzo trafne, potrzeba jednak konretnego działania. Proponuję zacząć od pierwszego kroku, potem wykonamy następne. A więc:

Jeśli nie czujesz się kompetentny w sprawach kontuzji - wybierz inny temat wart umieszczenia w stałej części serwisu, np. astmy, której sam doświadczyłeś.

Czy jesteś gotowy przygotować taki materiał do umieszczenia w stałej części serwisu? [Tak/Nie]
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Słuchajcie nie rozumiem pretensji w głosie niektórych z was. Adammowe dziecko - forum dyskusyjne, jest największym forum dyskusyjnym o sporcie na wysokim poziomie dyskusji jakie znam (może są inne duże, nie przeczę). Zgadzam się a Fredziem, witryny nie oddaje się ot tak po prostu dlatego, że ktoś o to poprosi, bo mu się witryna nie podoba i chce ją rozwinąć.

Zgadzam się też, że propozycje, które tutaj padły nie są atrakcyjne dla Adamma.

Mimo planów tu i ówdzie, od roku nie powstała żadna witryna o bieganiu, która by mnie zachęcała do odwiedzenia po raz drugi (przepraszam twórców tych witryn, ale tak to widzę). Stąd wniosek, że nie ma potrzeby rozwijania witryn. Na razie...

Co do sugestii, że Adamm cieszy się z rozwoju forum, żeby później móc domenę sprzedać drożej to moje zdanie jest takie: z biznesowego punktu widzenia nie ma dobrych adresów i złych. Zawsze liczy się zawartość. Zajrzyjcie na stronę www.running.com - adres idealny, a zawartość trudno nawet nazwać "biegową", w budowie, a poza tym jak flaki z olejem (zajrzałem tam raz i nigdy więcej). Za to jest całe mnóstwo witryn, wydawałoby się, o mniej atrakcyjnym adresie jak choćby www.coolrunning.com (jak wejdziecie na ich forum i zobaczcie ile wątków rozpoczynanych jest każdego dnia to wam oko zbieleje), które wygrywają z innymi bo mają DOBRĄ zawartość.

Bieganie.pl obiektywnie jest nadal bardzo ładne graficznie (choć moda się od 5 lat trochę zmieniła), ma bardzo aktywne forum, no i.... najświeższe materiały z października 2002.

Jestem pewien, że wcześniej czy później jeśli Adamm nie zmieni sposobu administrowania witryną, pojawi się witryna o dowolnej nazwie (wpodskokach.pl, biegpozdrowie.pl, sprintem.pl, czy po prostu blabla.pl, cokolwiek), która zaoferuje forum i jakąkolwiek wartość dodaną, i zaraz na forum bieganie.pl będzie tylko hulał wiatr i wyszukiwarki przestaną ja pokazywać na pierwszej stronie. I nie jest to żadna groźba pod adresem Adamma, bo ja pewnie takiej strony nie założę, ale (moim zdaniem) jest to realne zagrożenie dla forum bieganie.pl. Chciałbym, żeby Adamm coś zrobił (chciałbym, ale nie wymagam, no bo nic mi do jego witryny), bo nie chciałbym widzieć jak forum umiera. A w internecie nie ma lojalności liczy się tylko ZAWARTOŚĆ.

No i to tyle co mi ślina przyniosła na język. A w ogóle myślę, że forum to nie miejsce na dyskusje o własności domeny i na miejscu Adamma byłbym mocno skonfudowany i pewnie skasowałbym ten wątek i dla niepoznaki parę innych i zrzuciłbym wszystko na karb "błędu systemu" (szkoła moich kolegów z pracy jak jakieś raporty które generują pokazują wszystko tylko nie to co miały pokazywać) :)

(Edited by PAwel at 12:23 am on June 4, 2003)
ENTRE.PL Team
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adamm, widzę to tak: na każdym forum założyłbyś wątek o nazwie  "tematy do zapisania"; "resume" czy jeszcze inaczej. Ludzie wrzucaliby tam tematy które uważają za najciekawsze. Moderatorzy mogliby potem w tych wybranych wątkach zrobić porządek, czyli wyrzucić niedorzeczne dygresje o ile takie będą (jak np. w temacie polar s-810 ktoś wszedł z  butami).
W ten sposób mielibyśmy pewność że uznane przez nas za najwartościowsze rzeczy nie zginą, no i byłyby bardziej widoczne przez umieszczenie ich na głównej stronie.
Co do mnie: dział zdrowie moderuje - z resztą chyba dobrze - caryca. Więc ona zgodziłaby się może w ramach swoich uprawnień przejrzeć zaproponowane przez nas wątki i wyrzucić z nich śmieci, nic więcej. Ja i pozostali przejrzymy co zostało jeszcze nieusunięte i zaproponujemy do przechowania.

Artykułów na wybrane zagadnienia z dziedziny medycyny sportowej nie napiszę, nie tylko że się na tym zupełnie nie znam, ale nawet gdybym był lekarzem nigdy bym się nie zgodził napisać jakiś art. w oparciu o głosy na forum. Zwykle takie art., powstają na bazie prac naukowych, lat doświadczeń etc. Coś takiego mógł zrobić fizjolog-Ryszard (dwa artykuły) w swojej dziedzinie.
Dlatego prosiłbym Cię o rozważenie możliwości skutecznego utrwalania najciekawszych wątków, w sposób jaki zaproponowałem lub inny.

(Edited by ArthurP at 12:17 am on June 4, 2003)
Awatar użytkownika
marcin70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ArthurzeP i mnie daleko od zakładania, że ktokolwiek 40sto latek czy 30sto latek nie związany z medycyną czy np. fizjoterapią jest w stanie pokusić się o napisanie artykułu o jakichkolwiek dolegliwościach. Za każdym razem odsyłać należy do specjalisty.:taktak: Koniec. Kropka.
To co zaproponowałeś i to co podchwycił (w pewien sposób) Adamm - może tędy droga:) No i Adammie kamyk do Ciebie. Radek Wieliczko umieszczał swoje opisy w Forum, może czas je przenieść na główną stronę? To będzie pierwszy "wielki krok" :) hehe "dla ludzkości". przecież ta witryna ma być lepsza, nieprawdaż.
[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Racja zacznijmy rozwijać bieganie.pl, bo naprawdę warto. Niech Adamm nadal rządzi ale niech pozwoli na rozwój. Pomysł Arthura jest dobry. Ja chętnie bym wskazał kilka interesujących wątków.
Mam nadzieję Adammie, że pozwolisz mosić koszulkę bieganie.pl na zawodach? Czy można wpisywać nazwę klubu bieganie.pl na zawodach?
Bardzo ciekawie zapowiadają się grupy z poszczegółnych miast.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
Pirx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie musiz rzadzic, mozesz panowac :)
[b][url=http://www.republika.pl/maraton2003/]KKB "Dystans"[/url][/b]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Posieję trochę defetyzmu. Taki system pracy zaproponowany przez Adama jest .....[autozenzura].....warty.
Tak juz kilka razy chyba było i do niczego nie prowadziło - najwyżej do znikania Adama z forum na wiele miesięcy może w wyniku tego, że głupio się czuł że coś komuś obiecał i nie jest w stanie się z tego wywiązać.
Chyba z Radkiem Wieliczko tak było -  był ostatnim który dostapił zasczytu, ze jego teksty były wstawiane.

Taka praca do niczego nie prowadzi. Takie teksty z forum nie nadają się do wstawienia tak od razu - trzeba opracować, przyjrzeć się im, skontaktowac z autorem czy nie chciałby czegoś dodac albo czy jest pewien, że się gdzieś tam nie pomylił.

Adamm - dla jasności - ja niczego od Ciebie nie chcę, nie ja wywołałem ten temat, nie chcę Twojej domeny, Twojej strony, nie będę niczego na forum wyszukiwał do wstawnienia na stronę.
Piszę do tych naiwniaków którzy uwierzą, że w zaproponowany przez Ciebie sposób jesteście w stanie coś zrobić a potem się rozczarują. Ale co tam - dorośli są.

Moze racją z ta nazwą. My - parę osób z tego forum (nie będe ujawniał nicków nbo może sobie tego nie życzą) myślelismy juz o zrobieniu strony - na razie nic z tego nie wyszło - bo nie było wystarczająco dużo - nie wiem - czasu, siły, przekonania ??? - u mnie nie było czasu. Mozna powiedzieć - przykład takich co dużo gadają a nic nie robią - przyznaje - że zrobić dobrą stronę jest niełatwo - dlatego naprawdę doceniam to co na bieganie.pl zrobil Adam - wkład pracy, pomysły - bo sam wiem jak trudno jest do czegoś takiego sie zabrać. Ale może następna próba będzie bardziej udana i nazwa nie będzie żadną przeszkodą - może vo2max.pl ;) ???
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from FREDZIO on 3:34 pm on June 4, 2003
Takie teksty z forum nie nadają się do wstawienia tak od razu - trzeba opracować, przyjrzeć się im, skontaktowac z autorem czy nie chciałby czegoś dodac albo czy jest pewien, że się gdzieś tam nie pomylił.
Dla mnie najwięszkym bólem jest to, że ludzie umieszczają na prawdę ciekawe rzeczy, czasami bardzo starannie wypracowane jak kledzika artykuły  historyczne,  Radka o butach, profesjonalne z fizjologii wysiłku i inne Ryszarda, fascynujące linki wojtka, itd.
Problem w tym że te rzeczy są tylko na krotko na forum, bo potem są usuwane. Chodzi o to aby je zachować na trwałe.
Jeśli chodzi o inne rzeczy które wiążą się ze stroną główną, nie mam nic do zarzucenia. Przecież jeśli chcę się dowiedzieć coś o bieganiu na świecie i tak wchodzę na iaaf czy rw i chodźbyś Fredzio tu nie wiem co pisał to i tak wybiorę info z pierwszej ręki.
Przecież nie myślmy o witrynie jak o gazecie sportowej, gdzie powinno wszystko byc komplementarnie.
Najcenniejsze w necie - dla mnie - jest możliwość dyskutowania, wolnej i szybkiej wymianie myśli. Nie ma art. medycznych bez wad, a nauka się ciągle rozwija, ale to co spotyka Ciebie czy mnie danego dnia i w określonym miejscu jest dużo więcej intersujące niż wypociny jakiegos jajogłowego co nigdy nie przebieg 1km.

Zainwestujmy razem w FORUM DYSKUSYJNE, tworzymy je wszyscy,  nie dajmy aby przepadało, albo od razu zacznijmy pisać pod innym adresem, gdzie wysiłek ludzi nie będzie marnowany. Myślę że zaproponowałem sposób aby pozostać tutaj, wybór należy nie do mnie, mam nadzieje że administrator odpowie na moja propozycję...
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przypomnę pomysł, który już gdzieś tu padł: przyznania, tak jak w maratonypolskie.pl, kilku osobom uprawnień do publikowania artykułów w zasadniczej części bieganie.pl.
Są i cenne rzeczy zakopane w forum (no, czasem znikają), i ludzie, którzy - jeszcze - kojarzą, gdzie ich szukać. A brakuje kogoś, kto wieszałby je  - po zredagowaniu - w zasadniczej części serwisu...
Co wy na to?
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powiedziałbym tak: cokolwiek by się nie stało, zawsze będzie to lepsze od tego co było.

Jednak jakoś trudno mi uwierzyć w to, że adamm podoła choćby tylko odpowiadać na uwagi forumowiczów, ale życzę mu tego, jak również tego żeby jego zapał nie wygasł nazbyt szybko. Pierwszą bolesną próbą i tak pewnie będzie jego urlop...

Jeśli wszystko ma się rozwijać pod kontrolą jednej osoby, nie wróżę temu przedsięwzięciu sukcesu, ale mimo wszystko życzę powodzenia.
No i co mam tu teraz napisać? ;)
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już kiedyś Adamm oddał przecież część kontroli nad serwisem - moderatorom forum. To czemu nie przekazać  roboty mniej skomplikowanej innym? Wtedy będzie mógł sie spokojnie zająć grubszymi projektami (wspominał, że siedzi nad kalendarzem, czeka na integrację baza życiówek...), a na głównej stronie coś zacznie się dziać.
Przecież tak naprawdę wszystkim chodzi tylko o jedno - żeby serwis żył...
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ