To już nie różnica klas to deklasacja
- malgosia
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja myślę ze większośc polskich miast nie jest przystosowana do uprawiania wielu dyscyplin sportowych.U mnie w mieście nawet nie ma gdzie zostawic roweru a o scieżkach rowerowych nie wspomnę.Myslę że trzeba wpłynąć na świadomość społeczeństwa,trzeba zachęćic ich do uprawiania sportów.Myśle że jest to mozliwe tylko wtedy gdyby władze miast się tym zajeły i część pieniędzy miejskich przeznaczyly na wybudowanie basenu czy chociaż stadionu ale to na razie tylko mażenia.Ale miejmy nadzieje ze sie to zmieni.
"Każda nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku"
-
- Dyskutant
Paweł, nie zgodzę się z tobą, większość nieznajomych na wieść o moim przebiegniętym maratonie robi duże oczy. Dla większości osób dystans 42 km jest uciążliwy do pokonania nawet samochodem.
Squash czy golf to oczywiście wydatek ale nie mówi nic o kondycji delikwenta.
Squash czy golf to oczywiście wydatek ale nie mówi nic o kondycji delikwenta.
Marek
- miroszach
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:06
- Życiówka w maratonie: 3:07:51
Ja tam jestem optymistą. Prawie bez większych problemów namówiłem w ostatnim miesiącu już 6 osób do biegania. Właściwie to nie namówiłem ale swoją postawą zachęciłem. Zobaczymy jak to będzie się rozwijać? W każdym bądź razie jestem pewien, że w parku obserwuję stale rosnącą licznę biegaczy, znaczy za każdym razem widzę zupełnie innych.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
To dzień regenerownia
[/i][/b]
- MacGor
- Zaprawiony W Bojach
Jako ciekawostkę podam fakt, że w czeskich Klimkovicach odbywa sie rok rocznie maraton, w którym startuje przeciętnie 11 osób... I nikt tam się tym nie przejmuje. Chcą biegać, to biegają. Chcą organizować, to organizują.
[b]szuuu[/b]
- blablapunktde
- Zaprawiony W Bojach
@PAwel
proponuje tobie Scandia Vrsh. ma wszystkie taryfy....
z palaczami hmmm. mozna tylko jedno zrobic:
wykreslic cala pomoc z Kas ubezpieczeniowch!!! a leczenie ich finansowac z Tabak podatku.......... Paczka 20???? Dlaczego nie????
Podoobnie z %
proponuje tobie Scandia Vrsh. ma wszystkie taryfy....
z palaczami hmmm. mozna tylko jedno zrobic:
wykreslic cala pomoc z Kas ubezpieczeniowch!!! a leczenie ich finansowac z Tabak podatku.......... Paczka 20???? Dlaczego nie????
Podoobnie z %
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Kiedy zaczalem placic skladke na ubezpieczenie , musiano mnie uprzednio zbadac . Badania potwierdzily moje deklaracje o braku zgubnych nalogow . W konsekwencji place nizsza skladke za dosc pokazna sume ubezpieczenia .
A poeta napisal "... pawiem narodow bylas i papuga ..."
Z pewnoscia Polska nie jest zadnym pawiem w obecnej sytuacji a socjologicznie rzecz biorac , straszliwym zad...m . To tez mozna wykorzystac po wejsciu do Unii . Po prostu wiekszosc zobaczy jak bogatsi urozmaicaja sobie zycie i zapragnie ich nasladowac .
A poeta napisal "... pawiem narodow bylas i papuga ..."
Z pewnoscia Polska nie jest zadnym pawiem w obecnej sytuacji a socjologicznie rzecz biorac , straszliwym zad...m . To tez mozna wykorzystac po wejsciu do Unii . Po prostu wiekszosc zobaczy jak bogatsi urozmaicaja sobie zycie i zapragnie ich nasladowac .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Zaprawiony W Bojach
Dyskusja rozpoczela sie od ciekawej informacji PAwla, ze w 1-ym dĂźsseldorfskim maratonie wzielo udzial niemal 7 tysiecy biegaczy. Zwrocilbym uwage na jeszcze jedna cyfre. Uczesnikom kibicowalo ok. 300 tysiecy (!) kibicow. To takze szokuje, nieprawdaz?
kledzik
Tak naprawde to maraton w DĂźsseldorfie nie byl pierwszy, z powodzeniem mozna go jednak pierwszym nazwac, gdyz poprzedni odbyl sie ponad 40 lat temu.
kledzik
Tak naprawde to maraton w DĂźsseldorfie nie byl pierwszy, z powodzeniem mozna go jednak pierwszym nazwac, gdyz poprzedni odbyl sie ponad 40 lat temu.
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
No właśnie jakoś zboczyło się z tematu...powracając mam nadzieję ,że doczekamy kiedy u nas na starcie stanie np 3000 biegaczy
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jak bedzie w Polsce startowalo po kilka tysiecy uczestnikow w biegach ulicznych pewnie bede mial juz wnuki. Ale jakie wrazenie na nich opowiadania jak to dziadek zajmowal regularnie 50 - 60 miejsca (dzieciaki nie beda swiadome, ze wtedy na starcie stawalo po sto pare osob)
(Edited by DaB at 1:38 pm on May 30, 2003)
(Edited by DaB at 1:38 pm on May 30, 2003)
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
- Sandy
- Wyga
Jestem optymistką . To ,że nasze społeczeństwo nie uprawia sportów, w takim natężeniu jak to się odbywa w krajach zachodniej Europy, to pewna zaszłość z czasów komunizmu. Moda na sport czy sukces sportowy za wszelką cenę , przestają funkcjonować w umysłach Polaków. Popatrzcie co się stało:
Z piwnicznych siłowni przenieśliśmy się do fitness clubów. Buduje się baseny, sale gimnastyczne , boiska sportowe itp . Jasne .........idzie nam to wolno, ale przecież "nie od razu Kraków zbudowano".
Fakt ,że denerwujemy się obecną sytuacją , świadczy również o naszej ciągłej transformacji, o tym że potrzebujemy innych wartości i rozrywek niż te 30 lat temu. Mamy inną świadomość. Wiemy ,że mozemy dbać o swoje ciało , o swoje zdrowie. Zdajemy sobie sprawę z możliwości jakie posiadamy. Mamy MARZENIA !- i staramy się je realizować.
Pewnie ,że jeszcze często spotykamy ludzi , którzy preferują inne wartości (np. wino marki wino , narkotyki, ogólną bylejakość ,itp ) ale czy w innych krajach Europy ich nie ma?
Jestem pewna ,że teraz będzie tylko lepiej.
Z piwnicznych siłowni przenieśliśmy się do fitness clubów. Buduje się baseny, sale gimnastyczne , boiska sportowe itp . Jasne .........idzie nam to wolno, ale przecież "nie od razu Kraków zbudowano".
Fakt ,że denerwujemy się obecną sytuacją , świadczy również o naszej ciągłej transformacji, o tym że potrzebujemy innych wartości i rozrywek niż te 30 lat temu. Mamy inną świadomość. Wiemy ,że mozemy dbać o swoje ciało , o swoje zdrowie. Zdajemy sobie sprawę z możliwości jakie posiadamy. Mamy MARZENIA !- i staramy się je realizować.
Pewnie ,że jeszcze często spotykamy ludzi , którzy preferują inne wartości (np. wino marki wino , narkotyki, ogólną bylejakość ,itp ) ale czy w innych krajach Europy ich nie ma?
Jestem pewna ,że teraz będzie tylko lepiej.
Zycie to tylko chwila, ale jaka soczysta !
-
- Rozgrzewający Się
Trafiłem niechcący na ten wątek korzystając z wyszukiwarki. Od powstania tego tematu minęło 10 lat i co da się zauważyć? ponad 11 tysięcy maratończyków w Warszawie. Imprezy biegowe w zasadzie są oblegane. Limity numerów na te największe rozchodzą się na kilka miesięcy przed zamknięciem zapisów i pomimo psioczenia, że np. maraton czy połówka w stolicy to komercja, że wpisowe wysokie itp. Ja zarejestrowałem się w styczniu na 35. Maraton w Wawie i miałem nr startowy powyżej 2500. Więc na szczęście wszyscy ci pesymiści nie mieli racji.
-
- Stary Wyga
A ja zobaczyłem Twój post na głównej i od razu przewinąłem wątek na pierwszą stronę aby dowiedzieć się o jaką deklasację chodzi. I tak patrzę, czytam... coś mi tu nie pasuje. Zaglądam na datę a tam 2003 :D
Zmienić to się zmieniło wiele. Biegi kwitną, a bawet Człowiekiem z Żelaza można zostać w polskich granicach
Zmienić to się zmieniło wiele. Biegi kwitną, a bawet Człowiekiem z Żelaza można zostać w polskich granicach
A tu nam jeszcze trochę brakuje.kledzik pisze:Zwrocilbym uwage na jeszcze jedna cyfre. Uczesnikom kibicowalo ok. 300 tysiecy (!) kibicow. To takze szokuje, nieprawdaz?
-
- Zaprawiony W Bojach
I wciąż chyba aktualne jest podejście, że lepiej wywalić mega kasę na nieliczne mega obiekty zdatne do zorganizowania sportowego (albo "sportowego") szoł - a jeszcze poprawniej: zorganizowania odpowiednio lukratywnej transmisji ze sportowego szoł dla odpowiedniej liczby kanapowych i barowych oglądaczy, dzięki którym "biznesik się kręci" aż miło - niż na infrastrukturę i warunki do masowego uprawiania sportu a nawet zwykłej rekreacji. A co do liczby kibiców na trasie: są to i tak ludzie, którzy się pofatygowali, wyszli z domu, stanęli na trasie realnie i fizycznie. Jak wiem, że to nie aż tak trudne i wyczerpujące jak prenumerata jakiejś gazetki o jakiejś ekstraklasie czy oglądanie kanału sportowego w TV... ale doceńmy i to A że mało tych kibiców na razie... że to wciąż mało masowe... no cóż... dla społeczeństw na konsumpcyjnym i mentalnym dorobku, siedzących wciąż na niższych schodkach piramidy Maslowa... trzeba czasu. Rowery dały pozytywny przykład. No i co z tego, że zaczęło się od bezkrytycznej mody na "górale"? Że większości mieszczuchów niepotrzebne są do jazdy wehikuły o oponach a la traktor i 27 przełożeniach? Niechby i z lansu i trendu, byleby się ruszali i zaczęli pedałować. I biznes wokół tego powstał... ktoś pracę ma... korzyści społeczne, zdrowotne i inne niemierzalne...
Jedyna, trzeba sprawiedliwie dodać, korzyść ze sportu w wersji "mega-szoł" to ta, że gwiazdorzy i gwiazdorskie imprezy mogą mieć rolę inspirującą masowość. A akurat bieganie świetnie się do tego nadaje, bo to jedna z dyscyplin, która doskonale "się uprawia" na poziomie wyczynowym i masowym. Tak jak narciarstwo biegowe, rowery.... Ze skokami narciarskimi np. już nie tak łatwo
Jedyna, trzeba sprawiedliwie dodać, korzyść ze sportu w wersji "mega-szoł" to ta, że gwiazdorzy i gwiazdorskie imprezy mogą mieć rolę inspirującą masowość. A akurat bieganie świetnie się do tego nadaje, bo to jedna z dyscyplin, która doskonale "się uprawia" na poziomie wyczynowym i masowym. Tak jak narciarstwo biegowe, rowery.... Ze skokami narciarskimi np. już nie tak łatwo