EFEDRYNA ?
- blablapunktde
- Zaprawiony W Bojach
....:-)
ciekawa jest historia powstania effedryny.....
przed wielu wielu laty... gdy mozna bylo pic Kawe za darmo w pracy (~1910) kilku nie tylko Zydowskich Fabrykanow (Ford, Heinkel) stwierdzili ze ta kawa przeciez cos kosztuje... i zaczeto szukac za alternatywa
i znaleziono... w Firmach (Heinkel etc) byla krotko stosowana..., niestety wojna...., itd spowodowala inne zainteresowania..... Fabrykanow niz redukcja kosztow.
O Effce zapomniano az do 1936 roku......, i praktycznie zostala pierwszy raz w 1939 roku w wojsku zastosowana. podano to zolnierzom Pancernych kompanie, bz ich wiedzy naturalnie....., i bez wiekszych testow. Wiele pojazdow bez oznak walki znaleziono kilka tygodni potem stojacych gdzies tam w polskiej Pampie. (padli z wyczerpania :-)) .. niektore tuz tuz przed bohaterska Warszawa....... z sladami szabli na pancerzu... (ale to moze tylko eee Mity)
a teraz??? olaska jest jednym z najwiekszych producentow effki ?! ..... a w USA jak sie nie myle jest do osiagniecia jako Speed (mniam mniam), tania niezawodna.....
ja proponuje ale zdrowy Spinat ze Slaska (jest najlepszy!!!!)
ciekawa jest historia powstania effedryny.....
przed wielu wielu laty... gdy mozna bylo pic Kawe za darmo w pracy (~1910) kilku nie tylko Zydowskich Fabrykanow (Ford, Heinkel) stwierdzili ze ta kawa przeciez cos kosztuje... i zaczeto szukac za alternatywa
i znaleziono... w Firmach (Heinkel etc) byla krotko stosowana..., niestety wojna...., itd spowodowala inne zainteresowania..... Fabrykanow niz redukcja kosztow.
O Effce zapomniano az do 1936 roku......, i praktycznie zostala pierwszy raz w 1939 roku w wojsku zastosowana. podano to zolnierzom Pancernych kompanie, bz ich wiedzy naturalnie....., i bez wiekszych testow. Wiele pojazdow bez oznak walki znaleziono kilka tygodni potem stojacych gdzies tam w polskiej Pampie. (padli z wyczerpania :-)) .. niektore tuz tuz przed bohaterska Warszawa....... z sladami szabli na pancerzu... (ale to moze tylko eee Mity)
a teraz??? olaska jest jednym z najwiekszych producentow effki ?! ..... a w USA jak sie nie myle jest do osiagniecia jako Speed (mniam mniam), tania niezawodna.....
ja proponuje ale zdrowy Spinat ze Slaska (jest najlepszy!!!!)
- blablapunktde
- Zaprawiony W Bojach
..acha...naturalnie ta "kawa za darmo" to bylo sarkastycznie.... ona byl za darmo ...ale za to stwierdzono ze wydajnosc roboli sie poprawila (czas pracy byl wtedy pomiedzy 12-16h na dzien)
tak jak w pl teraz.......(tak mowia mi panowie jak mnie tu odwiedzaja.....)

tak jak w pl teraz.......(tak mowia mi panowie jak mnie tu odwiedzaja.....)

- Irko S
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wypij cdwie butelki, powinno wystarczyć. Na mecie odbiegnij kawałek bo prawdopodobnie puścisz niezłego pawia. Naprawde warto spróbować. Uważaj na wątrobę,bo podobno siada po tym ale naprawdę warto dać czadu.
- RobertD
- Zaprawiony W Bojach
Irko, wybacz pytanie wprost, czy nie zdarzało się twoim kolegom (byłeś chyba triatlonistą) być na dopingu? Moje zdanie o sporcie wyczynowym jest takie, że pewnie każdy bierze. Twoja postawa anty-dopingowa zasługuje na moje uznanie.
- Irko S
- Zaprawiony W Bojach
Zanam kilku dobrych sportowców i nie wygladają na takich co by brali. Nawet kawy nie piją. Wszyscy oni zdobywali medale na MP. Każdy z nich powtarza o tym,że w zawodowym sporcie najważniejszy jest odpoczynek po wysiłku i odżywianie. Nie da się przeskoczyć niektórych etapów dochodzenia do formy mistrzowskiej,dzięki "wspomaganiu". Spotkałem natomiast kilku,którzy bardzo chcieli ale za bardzo nie mieli z czego zrobić wyniku. Ich zawody przeważnie kończyły się żyganiem na mecie ( sorry za wyrażenie ). Ja uważam że zamiast chemii można sięgnąć do umysłu. Tam są niezmierzone pokłady ludzkich możliwośći psychofizycznych. Hipnoza,autohipnoza czy trening autogenny mogą dać nam lepszego kopa niż jakaś,tak naprawdę słaba efedryna dla mięczków.
- dezz
- Dyskutant
Witam.
widze ze pare osob naprawde sie popisalo.
Do Ircia S - debilku, przed tym jak sie podniecisz i doprowadzisz ze ktos zejdzie z tego swiata to pojdz pobiegaj lepiej an ie siedz i nie rozpisj sie o czyms o czym najwyrazniej nie amsz najmniejszego pojecia.
kuba - jest troche za pozno ale mam nadzieje ze nie brales tussipect (po dwoch butelkach mogles calkiem powaznie umrzec ) nie radze nikomu zazywac zadnych stymulantow bez nadzoru lekarza lub konkretnej wiedzy o srodkach i reakcjach organizmu.
wojtek- ciesze sie ze na tym forum jest chociaz 5-6 osob(max) ktore przed wypowiedzia troche mysla i maja cokolwiek w glowie
co do ziol chinskich - wlasnie o to mi chodzilo ale w polsce to jest prawie nie mozliwe i pozostaje do wyboru tussipect (w porownaniu do innych chyba najmniej skuteczny i najbardziej 'brudny') rozne srodki ktore sie skladaja z efedryny + wielu innych ziol i dodatkow (do kupienia w sklepach z odzywkami)
roznica jest taka ze tussipect dziala 40- 90min.
wszystkie te dodatkowe ziola przedluzaja dzialanie efedryny do 2-3 godzin. + zawieraja rozne inne 'dopalacze takie jak karnityna rozne witaminy.
Biora wszyscy niektorzy (jak reprezentantka rumunii w gimnastyce) np. przytyja przed zawodami i starjac sie dwa tygodnie przed wystepem zrzucic te pare kilo ( w boksie, zapasach, i podobnych dyscyplinach to jest bardzo wazne) i biora bez wiedzy trenera i lekarzy.. no i wpadki. pa pa medale
Mozna podziekowac Irciu S za linki, potwierdzaja w 100% ze biora wszyscy wliczajac biegaczy
widze ze pare osob naprawde sie popisalo.
Do Ircia S - debilku, przed tym jak sie podniecisz i doprowadzisz ze ktos zejdzie z tego swiata to pojdz pobiegaj lepiej an ie siedz i nie rozpisj sie o czyms o czym najwyrazniej nie amsz najmniejszego pojecia.
kuba - jest troche za pozno ale mam nadzieje ze nie brales tussipect (po dwoch butelkach mogles calkiem powaznie umrzec ) nie radze nikomu zazywac zadnych stymulantow bez nadzoru lekarza lub konkretnej wiedzy o srodkach i reakcjach organizmu.
wojtek- ciesze sie ze na tym forum jest chociaz 5-6 osob(max) ktore przed wypowiedzia troche mysla i maja cokolwiek w glowie
co do ziol chinskich - wlasnie o to mi chodzilo ale w polsce to jest prawie nie mozliwe i pozostaje do wyboru tussipect (w porownaniu do innych chyba najmniej skuteczny i najbardziej 'brudny') rozne srodki ktore sie skladaja z efedryny + wielu innych ziol i dodatkow (do kupienia w sklepach z odzywkami)
roznica jest taka ze tussipect dziala 40- 90min.
wszystkie te dodatkowe ziola przedluzaja dzialanie efedryny do 2-3 godzin. + zawieraja rozne inne 'dopalacze takie jak karnityna rozne witaminy.
Biora wszyscy niektorzy (jak reprezentantka rumunii w gimnastyce) np. przytyja przed zawodami i starjac sie dwa tygodnie przed wystepem zrzucic te pare kilo ( w boksie, zapasach, i podobnych dyscyplinach to jest bardzo wazne) i biora bez wiedzy trenera i lekarzy.. no i wpadki. pa pa medale
Mozna podziekowac Irciu S za linki, potwierdzaja w 100% ze biora wszyscy wliczajac biegaczy
- Irko S
- Zaprawiony W Bojach
Dezziu to może chłopczyku napisz jaki to jesteś hojraczek zanim ci już całkiem nie rozmiękczy mózgu i popisz się ile lat już jestes na tym haju. Pewnie jesteś super biegaczem i biegasz średnio poniżej 3min / km każdy dystans sądząc po tym jaki jesteś pewien swoich racji. Dla mnie jesteś zerem nawet nie jakimś dupkiem a do debilka to ci sierotko dużo brakuje sądząc po tym jakim jesteś chamem. Chcesz się zmierzyć to wybierz dystans i datę. I nie zapomnij walnąć ziółek bo bez nich to pewnie palcem u ręki nie ruszysz.
- Irko S
- Zaprawiony W Bojach
I zacznij myśleć. To przez takich jak ty taki Kuba zaczyna myśleć czy wziążć czy nie. Nagle zrobiłeś się taki troskliwy. A może ty masz specjalizację od stymulantów i dlatego każdy inny to debil. Rozbawiłeś mnie doktorku.
- marcin70
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Stawiam na IrkoS. Dezz - pohamuj z językiem. Brakiem kultury i niegrzecznym zachowaniem nie przysporzysz sobie kolegów.
[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
www.biegajznami.pl
- marcin70
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Bla - ciekawe, nie słyszałem o "początkach" stosowania effedryny (tak samo z kawą
i jej "przemysłowym" zastosowaniem). Wojsko jest chyba jednym z większych motorów napędowych rozwoju, bo jak powiedziała znajoma lekarka: "Zdrowy żołnierz wytrzyma wszystko, nawet szczepionkę" .

[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
www.biegajznami.pl
www.biegajznami.pl
- adamm
- Administrator
- Kontakt:
Dezz - żółta kartka.
Irko S - proszę...
Moderator chyba rzeczywiście tu nie zagląda... ten temat zostanie usunięty, więc jeśli ktoś chce komentować to proszę się spieszyć.
Irko S - proszę...
Moderator chyba rzeczywiście tu nie zagląda... ten temat zostanie usunięty, więc jeśli ktoś chce komentować to proszę się spieszyć.
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
W odpowiedniej rubryce glosowalismy na Joycat jako nowa moderatorke melanzu
(Edited by wojtek at 2:50 pm on June 2, 2003)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0