Felieton p. Ziemkiewicza

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
natoh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Puman pisze:
WojtekM pisze:okaz zdrowia
A może tak się wysilić i poszukać bardziej aktualnego zdjęcia? Tak gwoli uczciwości...

Zdjęcie z października br.
Tak nie ma jak uczciwość. Generalnie super się czyta, 95% piszących używa argumentum ad personam.

Kangoor5 - MF musi podnosić podatki, żeby starczyło na zatrudnianie kolejnych kolesi w administracji oraz na wałki.
Właśnie jestem na etapie przenoszenia działalności gospodarczej do Irlandii bo tam szanują firmy.
U nas co miesiąc ponad 600 zł podatku w postaci ZUS a w Irlandii ZUS płacisz tylko wtedy jak zarobisz odpowiednio dużo.
5 km - 37,29
PKO
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

natoh pisze: Tak nie ma jak uczciwość. Generalnie super się czyta, 95% piszących używa argumentum ad personam.
Ad personam ? A to kolega jest zdania, że p. A. Ziemkiewicz nie wyraził tu tylko swoich poglądów, ale jest to solidnie ugruntowane stanowisko polskiej prawicy w sprawie biegania?! :szok:
No cóż właściwie to przykre, ale też tak podejrzewałem :oczko: :hahaha:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
natoh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
natoh pisze: Tak nie ma jak uczciwość. Generalnie super się czyta, 95% piszących używa argumentum ad personam.
Ad personam ? A to kolega jest zdania, że p. A. Ziemkiewicz nie wyraził tu tylko swoich poglądów, ale jest to solidnie ugruntowane stanowisko polskiej prawicy w sprawie biegania?! :szok:
No cóż właściwie to przykre, ale też tak podejrzewałem :oczko: :hahaha:
A co ma piernik do wiatraka?
Rozumiem, że argumenty zbija się np. w ten sposób "rację mam ja a TY jesteś głupi"
5 km - 37,29
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

natoh pisze: A co ma piernik do wiatraka?
Rozumiem, że argumenty zbija się np. w ten sposób "rację mam ja a TY jesteś głupi"
Chyba źle rozumiesz.
Ale faktycznie wypowiedź Pana R. Ziemkiewicza o bieganiu jest niemądra.
Jeśli masz inne zdanie to proszę przedstaw swoje racje?
natoh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
natoh pisze: A co ma piernik do wiatraka?
Chyba źle rozumiesz.
Ale faktycznie wypowiedź Pana R. Ziemkiewicza o bieganiu jest niemądra.
Jeśli masz inne zdanie to proszę przedstaw swoje racje?

Niestety to Ty nie rozumiesz!
Czemu mam przedstawiać jakieś racje?
To co napisałem jest dość proste ale może prościej.
Ziemkiewicz napisał artykuł, nikogo nie stać na to aby rozłożyć go na łopatki siłą swoich argumentów.
Czekam na argumenty bo chciałbym je przeczytać.
5 km - 37,29
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

natoh pisze: Ziemkiewicz napisał artykuł, nikogo nie stać na to aby rozłożyć go na łopatki siłą swoich argumentów - niestety ich brak, a chciałybym je przeczytać.
Eee... no ten... tego... no faktycznie nie znajduję sił aby polemizować z "siłą argumentów" p. R. Ziemkiewicza. :spoczko:
Natoh powaliłeś mnie na łopatki i rozwaliłeś kompletnie :bum:

Ale wydaje mi się, że jednak delikatnie mówiąc kontrowersyjna teza p. A. Ziemkiewicza przedstawiona w przedmiotowym felietonie wymaga lepszej argumentacji, niż powołanie się na opinię niewymienionego z imienia i nazwiska "profesora".
natoh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ucieczka do przodu - szkoda czasu...
5 km - 37,29
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

natoh pisze:szkoda czasu...
:hahaha:

Dokładnie, tym bardziej, że jak mawiają prawnicy: Clara non sunt interpretanda.
lepkareka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:48

Nieprzeczytany post

Naprawdę nie wiem po co tyle emocji towarzyszy temu tekstowi. Ziemkiewicz jest znany ze swojego, delikatnie mówiąc, niechętnemu stanowisku wobec sportu wszelkiego. Tak się składa, że sporo czytam prawicowej publicystyki i samego Ziemkiewicza, i nie raz bardzo niepochlebnie wypowiadał się np. o kulcie piłki nożnej itp.
Jednocześnie nie zgadzam się z tym, co tu ktoś napisał, że prawicowe media wzięły na tapetę biegaczy i próbują ich oczerniać. Jeden tekst Ziemkiewicza, jeden na wpolityce.pl i to wszystko o czym wiem.
Maraton - 3:45

„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

natoh pisze:
Puman pisze:
WojtekM pisze:okaz zdrowia
A może tak się wysilić i poszukać bardziej aktualnego zdjęcia? Tak gwoli uczciwości...

Zdjęcie z października br.
Tak nie ma jak uczciwość.
wybacz, ale nie wpadłem na pomysł sortowania zdjęć Pana Ziemkiewicza wg dat oraz wyszukiwania tych, na których wygląda najlepiej.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lepkareka pisze:Naprawdę nie wiem po co tyle emocji towarzyszy temu tekstowi. Ziemkiewicz jest znany ze swojego, delikatnie mówiąc, niechętnemu stanowisku wobec sportu wszelkiego. Tak się składa, że sporo czytam prawicowej publicystyki i samego Ziemkiewicza, i nie raz bardzo niepochlebnie wypowiadał się np. o kulcie piłki nożnej itp.
Czyżby?

Szczerze mówiąc, to ja inaczej zrozumiałem tekst p. R. Ziekmkiewicza. Tekst zaczyna się od tego, że umarł człowiek, a kończy się wskazaniem winnego pośrednio tej śmierci: propagandę wspieraną przez media. Jakie media to już pozostawia p. R. Ziemkiewicz "inteligencji" czytelnika. No cóż, skoro wykluczy się słuszne media, to pozostają pozostałe media, a z tego co pamiętam to wrogie Polsce mają być "niemieckie media", cokolwiek to znaczy. Czy dobrze pamiętam?

Tekst Karnowskiego to już nie jest tekst tylko o bieganiu, lecz manifest polityczny, cytuję: "Dziś runnerzy są panami Polski. Ale czy wciąż są polską inteligencją?" i na końcu odpowiada sam sobie: "Nie. Polski inteligent kibicuje polskości, i broni jej zasięgu. Bo uważa polskość za wartość samą w sobie. Dziś polską inteligencję jesteśmy my. Choćby było nas kilkoro. Choćbyśmy gnili na marginesie do końca świata".
Dla mnie logika tego tekstu jest chora, ale nie do mnie lecz do prawicowego wyborcy kierowany jest ten tekst.

Ja bym nie bagatelizował głosu tych Panów. Ten głos jest słuchany, często zupełnie bezkrytycznie, czego dał przykład kolega wyżej.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, 10:44 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

natoh pisze:Niestety to Ty nie rozumiesz!
Czemu mam przedstawiać jakieś racje?
To co napisałem jest dość proste ale może prościej.
Ziemkiewicz napisał artykuł, nikogo nie stać na to aby rozłożyć go na łopatki siłą swoich argumentów.
Czekam na argumenty bo chciałbym je przeczytać.
Argumenty odnośnie czego? Przytoczony tu fragment tekstu autorstwa Ziemkiewicza nie zawiera żadnych argumentów a jedynie wizję świata człowieka, który w przestrzeni medialnej kreuje się na polskiego patriotę a w rzeczywistości wykorzystuje luki w prawie, żeby nie płacić należnych podatków.
Przedstaw jakiś argument to o nim podyskutujemy.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Marcin Sawuła
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:50

Nieprzeczytany post

Przykre, że nawet na tym polu ktoś znajduje sposobność walki o te swoje ideologie. Przecież to już trwa dość długo, jedni postanowili pisać w gazetach o bieganiu totalnych amatorów, dla których np. maraton to coś mitycznego(akcja Polska Biega), to są ci z tzw 'wybiórczej'. Po drugiej stronie ci z 'myślane inaczej' straszący, że 'wybiórcza' chce zabić staruszki namawiając do sportu( :szok: ) 'Powtórzę – lekarzem nie jestem, wiem tyle, ile się dowiem od specjalistów.'- serio?...-_-'. Nie mam nic do czytających GW czy Rzepę czy jeszcze coś innego, ale jak dyskusja jest tak merytoryczna to równie dobrze bojkotujmy akcje 'Polska na rowery' np. hasłami 'Zakaz pedałowania'(takie transparenty już są gotowe, patrioci bez karków często się nimi chwalą). I jeszcze jeden przykład, kilka lat temu 'radiomaryjni' próbowali przekonać te inne babcie, nie biegające, że orliki tak na prawdę będą rakotwórcze i w ogóle zniszczą kolana dzieciom...pozdro
lepkareka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:48

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
lepkareka pisze:Naprawdę nie wiem po co tyle emocji towarzyszy temu tekstowi. Ziemkiewicz jest znany ze swojego, delikatnie mówiąc, niechętnemu stanowisku wobec sportu wszelkiego. Tak się składa, że sporo czytam prawicowej publicystyki i samego Ziemkiewicza, i nie raz bardzo niepochlebnie wypowiadał się np. o kulcie piłki nożnej itp.
Czyżby?

Szczerze mówiąc, to ja inaczej zrozumiałem tekst p. R. Ziekmkiewicza. Tekst zaczyna się od tego, że umarł człowiek, a kończy się wskazaniem winnego pośrednio tej śmierci: propagandę wspieraną przez media. Jakie media to już pozostawia p. R. Ziemkiewicz "inteligencji" czytelnika. No cóż, skoro wykluczy się słuszne media, to pozostają pozostałe media, a z tego co pamiętam to wrogie Polsce mają być "niemieckie media", cokolwiek to znaczy. Czy dobrze pamiętam?

Trochę nadinterpretujesz moim zdaniem. Felieton Ziemkiewicza to jego osobiste zdanie, powtarzam - nie widzę w mediach prawicowych frontu przeciw bieganiu. Sam pamiętam w "URz" bardzo przychylny artykuł na temat Festiwalu Biegowego w Krynicy.
Maraton - 3:45

„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja rozumiem, że jesteśmy na forum dla miłośników biegania, ale apeluję o odrobinę dystansu wobec własnej pasji. :oczko:

Przypominam, że nikt jeszcze na 100% nie udowodnił, że uprawianie sportu (a biegania w szczególności) szczególnie poprawia stan zdrowia.
Pozwolę sobie przytoczyć znaną definicję: "biegacz- osoba, która zamieniła wizyty u kardiologa na wizyty u ortopedy". :spoko:
Ponadto rekordzistka długości życia (ponad 122 lata) prawie całe życie paliła papierosy i obżerała się czekoladą. :hej:

Większość ludzi dożywających późnej starości nie ma nic wspólnego ze sportem.
Warto czasem spojrzeć trochę krytycznie na swoją pasję, zamiast uprawiać sekciarskie połajanki pt. "kto nie z nami, ten przeciwko nam".

Ja biegam bo lubię- czy od tego jestem zdrowszy? Mam nadzieję. Pewności nie mam.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ