Czemu tak mało kobiet ?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Trudno mi sobie wyobrazić, że by biec 2 godziny i nie rozmawiać (biegnąc z kimś).
Dlatego, kiedy mam biec dwie godziny, biegnę sama :hejhej: .
Ale ja w ogóle nie lubię biegać z kimś, i wobec tego rzadko i wyjątkowo idę na kompromis.
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

beata pisze:Dlatego, kiedy mam biec dwie godziny, biegnę sama :hejhej: .
Ale ja w ogóle nie lubię biegać z kimś, i wobec tego rzadko i wyjątkowo idę na kompromis.
Ty to jakaś dzika jesteś... :hej:
tomasz

Nieprzeczytany post

Ja też wolą sam - tylko, że ja nie lubię iść na kompromis jeśli chodzi o tempo :hej:
Też jestem dziki? :lalala:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Ja też wolą sam - tylko, że ja nie lubię iść na kompromis jeśli chodzi o tempo :hej:
Też jestem dziki? :lalala:
dziki z Afryki :bum:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

A ja od niedawna w końcu biegam 1 raz w tygodniu w grupie dłuższe wybieganie.... - i uważam że jest SUPER... cały tydzień się spinam, trzymam pulsu, tempa, a w sobotę mamy "wolne" więc idziemy sobie machnąć 18 km nawet lepiej za wolno niż za szybko tak żeby każdy nadążył, z uśmiechem i rozmowami o "niczym"

taki długi bieg w towarzystwie naprawdę podnosi "morale" ;-)

aaa.. tylko miało być o biegających dziewczynach...
no więc ja "swoje" namówiłem -
siostra zaczęła plan 10 tygodniowy, a dziewczyna na razie kupiła buty do biegania :D ale ma jakąś motywację - zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie ;-) - obiecałem jej pierwszy wspólny trening w niedzielę.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Ty to jakaś dzika jesteś... :hej:
Nie dość, że dzika, to jeszcze z lasu :hejhej: .
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

..
Ostatnio zmieniony 04 lis 2009, 14:34 przez elizakop, łącznie zmieniany 1 raz.
gopixus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem, to że brakuje kobiet na szlakach leśnych czy też polnych wynika też z tego że kobiety mają wiekszą potrzebę bycia z jakas chociażby koleżanką, a jak wszyscy wiemy są bardziej gadatliwe i sie moga nudzic podczas biegu , na zakupy też najczesciej chodza conajmniej we dwie. A znalezienie zmotywowanej kolezanki do wspolnego biegu jest troche trudne.
Tak mi sie wydaje wlasnie.
ps. nie wiedzialem ze moj temat zrobi sie az tak bardzo popularny :oczko:

Pozdrawiam serdecznie płec piękną.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

To wszystko to pewien stereotyp, który zwłaszcza wśród "usportowionych" kobiet nie bardzo znajduje potwierdzenie.
Moim zdaniem, to że brakuje kobiet na szlakach leśnych czy też polnych wynika też z tego że kobiety mają wiekszą potrzebę bycia z jakas chociażby koleżanką,
Nie mam potrzeby "bycia z koleżanką" - zdecydowanie wolę kolegów.
a jak wszyscy wiemy są bardziej gadatliwe i sie moga nudzic podczas biegu.

Znam wielu mężczyzn znacznie bardziej gadatliwych od niejednej kobiety.

Myślę, że aż takim wyjątkiem, mimo wszystko, nie jestem.
cleo1223
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ja nie potrzebuję czyjegoś towarzystwa na trasie...
bieganie, rower - sama, tylko od święta (tak dla odmiany) ze znajomymi
to są chwile tylko dla mnie
i tylko ode mnie
taki maksymalny przejaw samolóbstwa
(które w odpowiednich ilościach jest niezbędne do zdrowia psychicznego)

i może właśnie na to trudniej się kobietom zdecydować?
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

A ja tam jestem za tym, że czasami można pobiegać z kimś. Osobiści wolę pobiegać z kimś lepszym ode mnie zawsze to można się czegoś nowego nauczyć albo gonić za nim :hej: Jednocześnie wyznaję zasadę, że jak się nie można dogadać to każdy biegnie w swoją stronę.
anik79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

może biegam zbyt wcześnie (żeby zdążyc do pracy czyli 5:30-6:30) - co drugi dzień, od ponad 3 m-cy (oczywiscie na początku nie była to pełna godzina biegu:-)) - ale o tej porze nie spotykam nikogo, poza:
-robotnikami jadącymi samochodami na budowę (wychylającymi sie z okien i rzucającymi głupie komentarze);
-parkingowymi (wstawić tekst z nawiasu powyżej);
-zaspanymi ludźmi na przystankach (lustrującymi każdy cm mojej osoby, kiedy przebiegam obok);
-ludźmi wyprowadzającymi psy (wstawić tekst z nawiasu powyżej).

Acha, sa jeszcze kierowcy tirów (część trasy wypada obok drogi "przelotowej"), którzy od czasu do czasu sobie trąbną..nie wiem, czy na mój widok-czy w ogóle (ubieram sie normalnie: spodnie do polowy łydki, koszulka biegowa-żadna ekstrawagancja).

Jasne, że chętniej pobiegałabym po lesie, albo parku..w lesie jednak nie czułabym się sama bezpiecznie, a parki mamy tak mikroskopijne...ja przynajmniej nie lubie kręcic sie w kółko...

Czasem na tej trasie mijam 2 biegaczy w weekend ("znamy sie tylko z widzenia") i to by było na tyle...

może w ogóle Radom jest mało rozbiegany?
dla mnie to jednak atut: uwielbiam biegać sama, wsłuchać się w rytm własnego ciała, chłonąć otoczenie....gdyby nie te komentarze i natrętne spojrzenia, byłoby idealnie....może się wreszcie do nich przyzwyczaję :ble:

pozdrawiam cieplutko
If one does not know to which port one is sailing, no wind is favourable (Seneca)
Kiki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

anik79 pisze:może biegam zbyt wcześnie (żeby zdążyc do pracy czyli 5:30-6:30) - co drugi dzień, od ponad 3 m-cy (oczywiscie na początku nie była to pełna godzina biegu:-)) - ale o tej porze nie spotykam nikogo, poza:
-robotnikami jadącymi samochodami na budowę (wychylającymi sie z okien i rzucającymi głupie komentarze);
-parkingowymi (wstawić tekst z nawiasu powyżej);
-zaspanymi ludźmi na przystankach (lustrującymi każdy cm mojej osoby, kiedy przebiegam obok);
-ludźmi wyprowadzającymi psy (wstawić tekst z nawiasu powyżej).
OH! Znam doskonale sytuację, którą opisujesz!!! Z tą drobną różnicą, że mijam może kilka osób więcej. Przez większość czasu biegam ze słuchawkami na uszach, żeby nie słyszeć (czasami bardzo wulgarnych, często zupełnie niesmacznych) komentarzy i okrzyków, chociaż to utrudnia mi kontrolę tempa. Tak jak i Ty nie ubieram się „zachęcająco” – stare powyciągane koszulki, długie bawełniane spodnie – nic co by mogło przyciągać oko. Trudno jest to wszystko ignorować, szczególnie kiedy widzę śmigających panów, którzy spokojnie mogą biegać nawet w szortach. Ale bez względu na wszystko nie zrezygnuję z moich porannych biegów, może tylko pewnego ranka puszczą mi nerwy i wbiję jakiemuś niby-macho mojego reeboka jakieś trzydzieści cm poniżej żołądka.
cleo1223
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ok. nakręciłam się na bieganie w grupie, ewentualnie w parze

Tylko jak na razie szukam partnera biegowego. Zaczęłąm oczywiście od najbliższego otoczenia
- 3 siostry
- przyjaciółka
mają spaniałe zamiary, super plany, ale... jakoś nie mogą się zebrać

więc biegam dalej sama
Awatar użytkownika
zolek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:42
Życiówka w maratonie: 3:05:30

Nieprzeczytany post

Mało tego, że nie biegają. Coraz rzadziej widuje się panie i nie tylko panie na rowerze - niegdyś tak popularnym. Tak przynajmniej jest w wioskach po których ja biegam. Rozumiem, że do biegania po 2,5 godziny trudno kogoś przekonać, ale już jazda na rowerze w tym samym czasie może być całkiem przyjemna. Tylko duch sportu gdzieś w narodzie zaginął. Potrafimy tylko narzekać na sportowców...a sami nie potrafimy zmobilizować się do odrobiny wysiłku. Oczywiście to końcowe zdanie nie odnosi się do forumowiczów :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ