GŁOSOWANIE DO EUROPARLAMENTU

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Proto ja mam ogromną sympatię do programu UPR ale mi się wydaje, ze jesteś przesadnym optymista. Programy takie jak ma UPR mają takie duże poparcie właśnie wśród ludzi młodych i wykształconych ponieważ moim  zdaniem to płodna gleba dla wszystkich wyraźnych, intelektualnie podniecających programów.

Jak się studiuje albo uczy, to będąc oderwanym od rzeczywistości miło jest prowadzić akademicka dyskusje o gospodarce rynkowej. Ale jak się wchodzi już w życie dorosłe to nagle ludzie uświadamiaja sobie, że mają interes w tym żeby gospodarki rynkowej nie było.

Górnik i kolejarz poprze miliardowe dotacje państwowe, pracownik administracji poprze nowe najgłupsze nawet przepisy bo podnoszą popyt na jego urzędniczą pracę, a tym samym zmniejszają ryzyko jej utraty. Wreszcie niejeden przesiębiorca woli poruszać się w metnych wodach przepisów i układów na styku gospodarki i rządu, bo doskonała konkurencja i wolny rynek oznaczają mniejsze marże.

Można dyskutować w skali makro o korzyściach z gospodarki rynkowej w długim terminie, ale w skali mikro żaden biznesmen nie zechce (głosując na UPR) przyczynić się do zniknięcia przepisów, które jemu dają krociowe zyski, bo na wódkę chodzi z kolegą od wydawania koncesji i zezwoleń. I to nawet jasli w skali makro te "kajdany" narzucone na gospodarkę oznaczły 3-4% wolniejszy wzrost PKB.

(Edited by PAwel at 4:27 pm on June 8, 2004)
ENTRE.PL Team
PKO
Yuras
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli o mnie chodzi to od razu zastrzegam, że nie popieram UPR w 100%. Ale będę na nich głosował ponieważ z innymi zgadzam się w jeszcze mniejszym stopniu, albo nie zgadzam się w ogólę.

"Proto" napisał, że takie partie jak UPR osiągają w innych krajach do 10%. Nie prawda - UPR jest odpowiednikiem amerykańskich libertarianów, którzy osiągają max. 1-2 % głosów. Do 10% w Europie Zach. dochodzą partie liberalne, które ze skrajnym liberalizmem gosp. UPR mają niewiele wspólnego, a już na pewno całkiem odrzucają UPR-owski konserwatyzm. W Europie o partiach będących odpowiednikiem UPR nie słyszałem, a to dlatego że ludzie wyznający zbliżoną opcję ideową nie zakładają kanapowych partyjek, tylko działają w ramach dużych ugrupowań, które na scenie politycznej coś znaczą.

Paradoks UPR polega na powoływaniu się na R. Reagana czy M. Thatcher, tylko że oni z kanapową polityką nie mieli nic wspólnego. Znacznie chętniej zagłosowałbym na UPR, gdyby była prawym skrzydłem PO, czy PiS, albo partii powstałej z połaczenia całej wymienionej trójki.
JS
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Eurowybory to dobra okazja,żeby zagłosować na partię nie kierując się troska o "zmarnowany głos".Wtedy okaże się ,że kilka partii o których wyborcy już prawie nie myślą /UPR,UW itp/może przekroczyć 5%.
Może wtedy coś nowego pojawi sie w sondażach poparcia,które obecnie krecą się wokół tego samego ogona,że aż ręce opadają... :(
Awatar użytkownika
stewardesa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

prosze idzcie wszyscy glosowac bo macie taka okazje!!! Ja mieszkam w kraju gdzie nie ma ambasady polskiej wiec nie jestem w stanie glosowac a tak bardzo bym chciala. To beda moje pierwsze wybory w ktorych nie wzielam udzialu. A chcialabym. Choc tez uwazam ze wiekszosc idzie tam dla pieniedzy a nie dla naszego wspolnego dobra
Pozdrowienia z przestworzy!!!
Awatar użytkownika
traveller
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

..ehh dawno mnie tu nie bylo, ale poniewaz wlasnie restartuje moj trenning biegowy i akurat trafilem na interesujacy temacik to chcialbym odpowiedziec PAwlowi.

cytuje:
Jak się studiuje albo uczy, to będąc oderwanym od rzeczywistości miło jest prowadzić akademicka dyskusje o gospodarce rynkowej. Ale jak się wchodzi już w życie dorosłe to nagle ludzie uświadamiaja sobie, że mają interes w tym żeby gospodarki rynkowej nie było.

otoz ja jestem po studiach i wszedlem juz w dorosle zycie, ale dalej jestem za gospodarka rynkowa....co do tych ktorzy sa zainteresowani zeby jej nie bylo to sa tacy w biznesie..ale w tym duzym. Przy UPR np. skonczylyby sie zwolnienia podatkowe dla supermarketow i towarzysz Kulczyk mialby tez troche trudniejsze zycie....
co do gornikow i urzednikow to sie zgadzam, ale to dlatego ze Ci ludzie boja sie zmian i boja sie odpowiadac za siebie.

co mnie cieszy i potwierdza moja opinie o ludziach - jesli gdzies znajduja sie ludzie, ktorzy chca cos robic (np. tez biegac, startowac w maratonach, wyznaczac sobie trudne, ale dajace satysfakcjonujace cele) tam predzej czy pozniej dochodzi do glosu sprawa wolnosci jednostki..i zamiast poparcia dla SLD/SDPL (propagujacych zywot bezpieczny, ale mierny) jest poparcie dla UPR (odwrotnie - akceptacja ryzyka jako nieodlacznego towarzysza w zyciu, ale tez szanse na osiagniecie czegos np przebiegniecie maratonu)

pozdrawiam wszystkich aktywnych
traveller
Relax and enjoy the crisis.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Traveller, nie tylko dla dużego biznesu, niestety.

Aptekarz (jak by nie było drobny biznes) w okolicy, w której kiedyś mieszkałem piał z zachwytu jak radni przegłosowali uchwałę, w której gmina przegłosowała maksymalną liczbę ludzi przypadających na aptekę. Konsekwencja była taka, że aptekarzowi nie groziła konkurencja, bo żadnej nowej apteki na osiedlu "nielzja". I ja się wcale temu aptekarzowi nie dziwię, bo zachowywał się racjonalnie. Ja też bym poparł na jego miejscu pomysł, bo ważniejsze jest to ile mam kasy niż wolność gospodarcza i wzrost PKB, a to że aptekarz jest konsumentem i będzie przepłacał za mięso, fryzjera itd. bo inne lobby w gminie też będą potrafiły swoje interesy w gminie przeforsowywać to abstrakcja.

No, może jakiś jeszcze inny przykład. Właściciel firmy ochroniarskiej też poprze licencjonowanie tej działalności, bo on już w tym biznesie siedzi, a dawny kolega z SB, który nadal siedzi w policji i ma wpływ na koncesje zawsze go wspomóc może.

A taksówkarze przecież też wszyscy ciągle tylko narzekają, że za dużo taksówek jeździ i poparli by każdy projekt ograniczający w jakiś sposób dostęp do tego zawodu.

A biegli rewidenci, adwokaci, notariusze to wielki biznes też nie jest, a jak ich spytać o liberalizację dostępu do ich zawodów to zaraz banialuki o "społecznym zaufaniu" i inne będą gadać.

Mówiąc krótko wszyscy jesteśmy zwolennikami wolnego rynku jak nie dotyczy to naszego zawodu.

A teraz przykład z innego trochę podwórka, choć mechanizm ten sam - Czy wiecie kto jest największym przeciwnikiem zastąpienia złotego EURO? Dealerzy walutowi oczywiście.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale tak swoją drogą - to ja nie wiem czy te wybory będa miały jakiekolwiek znaczenie - oprócz sondażowego przed wyborami do naszego Parlamentu.

Wszyscy przyznają, że parlament europejski niewiele może. Zarobki tam sa bardzo duże a to wpływa na rozleniwienie.

Ja to jestem wogóle heretykiem bo uważam, że Unia się rozpadnie - daję jej jeszcze max 10 lat, zbyt jest wiele sprzecznych interesów.
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PAwel : Te przyklady sa oczywiste , i piszesz banaly .
Przeciez wiadomo, ze kazdy nawet wolnorynkowy
prywaciez najbardziej dbac bedzie o wlasny tylek
i to jest jak najbardziej normalne .
Natomiast dla mnie Panstwo powinno stwarzac rowne warunki dla wszystkich
- i to w pozycji naszej - czyli   konsumenta jest najlepsze !

Reszta nie powinna nas interesowac .

Dlatego jestem za dyktatura Panstwa Prawa ,Wolnosci
i Wolnego Rynku - a male interesiki aptekarza ze tak powiem g**** mnie interesuja ;)
[i]swim - bike - run [/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proto nie irytuj się: po żądach PO z PiSem, a potem może Samoobrony z kimś tam, przyjdzie jeszcze czas, że UPR wejdzie do parlamentu, więc spokojnie.

Moje banalne dywagacje miały tylko zilustrować, że większość żyjących w demokracji jest za wolnością, ale...
ENTRE.PL Team
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Unia się rozpadnie - daję jej jeszcze max 10 lat,
to może nie byłoby takie złe. Mam nadzieję, że po jej rozwiązaniu pozostanie tylko wolny handel i EURO w Europie.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

........PKW poinformowała, że na godz. 18.00 frekwencja w wyborach do Parlamentu Europejskiego wyniosła 15,40%.......
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trzeba sie cieszyć z tego wyniku. Zdecydowana większość społeczeństwa wie jak spędzać niedzielny pogodny dzień:)
zeusik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

oszalamiajaca frekwencja, a szkoda mozna bylo troche wyslac naszych komuszkow do europy

w sumie bylby spokoj
zeusik
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no, i nie zagłosowałem. Trochę za długo przy komputerze siedziałem, a potem musiałem pędzić na basen. Ale niczego nie żałuję między godziną 22, a 23 na basenie jest tylko kilka osób i można wybierać tory.

Tylko ciiiiiii, zeby Monka się nie dowiedziała, bo zaraz ze swoją zgrają pływaków przyjdzie :)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wygląda na to że poszli głosować głównie Ci, którzy w referendum rok temu nie zgodzili się na przystapienie do Unii Europejskiej.
Głosowałam tak jak miał głosować PAwel - "demonstracja" jak zwykle i nie "zmarnowałam" głosu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ