Islam

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

PAwel, nie chodziło mi o zrównoważenie terrorystów ojcem Rydzykiem ale o to, ze czasem fanatyzm, dewocja i przeinaczenie wiary, brak tolerancji prowadzę do całkowitego zagubienia idei i daja fałszywy obraz.
Też mam uraz do świata islamu. Też wydaje mi się iż jest to realne zagrożenie o charakterze i zasięgu globalnym. No i tylko chciałem zwrócić uwagę że to nie jest tak ze jest równość islam=terroryzm.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

PAwel - wiesz, że Cię lubię.
Ale po raz drugi na tym forum czuję się maksymalnie zażenowany głupotami jakie piszesz.
Po raz pierwszy - to było jak zachowanie Blabli rozciągnąłeś na wszystkich Niemców.

Naprawdę - czuje sie skonsternowany, że to Ty piszesz.
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

heh. przejrzalem ten wątek pobieznie...
zauwazylem w ktorejs wypowiedzi pytanie ilu jest terrorystow buddyjskich.. dobre ;) :hahaha:
SBBP.WAW.PL
wirek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Planowalem na wakacje wyjechać na Podlasie i Mazury Garbate. Nigdy tam jeszcze nie bylem. Slyszalem, że w Kruszynianach stoi nawet meczet. Jak sądzicie, czy to bezpieczne?
wirek
Awatar użytkownika
Ojla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:43:37
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale się ubawiłam :) , Wirek Tatarzyna się boisz?
Jola
Pozdrawiam, Jola
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem..najwyżej kłusownicy mogą przypadkowo trafić... może lepiej włączyć Discovery Travel? Można bezpiecznie zwidzić cały świat !!! ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ten cytet z początku wiadomości był taki: "Jak słysze ISLAM to się zaczynam bać i staram się mieć zawsze ścianę za plecami. Ciężko wyznawcy Machometa pracowali na taką opinię, ale im się udało."

Zauważcie, że nie powiedziałem, że islam=terroryzm, ale, że islam wydaje z siebie wyznawców, którzy gotowi sa masowo mordować wszystkich: swoich i innowierców i psują skutecznie opinię całej tej wielomiliardowej już chyba niestety grupie religijnej. Robią to w Iraku, Izraelu, zrobili na Bali, zrobili to 11 września w USA. No i zastanawiam się co jest takiego w tej religii, bo to, że to wynika z religii nie mam wątpliiwości.

"Fałszywa interpretacja" zwykle słyszymy. Zresztą co innego może powiedzieć polityk czując, że ma do czynienia z miliardami wyznawców na całym świecie. Ale może jak twierdzi Oriana Fallaci to przyczyna tkwii w samym Koranie, stworzonym - jak twierdzi - przez herszta pustynnych złodziejaszków gdzieś tam chyba w 7 wieku. Może przy tym ostatnim zdaniu powinienem się ugryźć w język, ale w końcu nie należy fałszować historii. Zresztą nie tylko Machomet miał na sumieniu grzeszki. Chrystus też w świątyniach żydowskich rozróby robił. Dobrze, że jacyś fundamentaliści chrześcijańscy nie biora z niego teraz przykładu.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oglądajcie Discovery Travel ! Naprawdę warto ! ;-)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mimo wszystko jestem za islamem . W amerykanskich wiezieniach wyznawcy tej religii naleza do najbadziej zdyscyplinowanych pensjonariuszy , resocjalizujac sie o wiele skuteczniej niz pozostale grupy wyznaniowe .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ten wątek powinien mieć tytuł: "skutki uboczne BIEGANIA CIUT ZA DUŻO" :)
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W kwestii interpretacji Koranu sami muzułmanie nie są zgodni, ale lepiej poczytać coś autorstwa bardziej fachowego niż artykuł (przepraszam Panie za mocne słowa) rozhisteryzowanej baby napisany na fali po 11 września ;)

(Edited by krzycho at 3:33 pm on Feb. 25, 2004)
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przed chwil± w w±tku "A¿ strach siê baæ" - nota bene rozpoczêtym równie¿ przez PAw³a - Li zacytowa³a Ryszarda Kapu¶ciñskiego. Przeczytajcie:

http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... 4&start=10

PAwe³, bardzo mi ta wypowied¼ pasuje jako podsumowanie twoich dotychczasowych wypowiedzi o islamie.
PAwe³ - chyba jeste¶ ofiar± mediów. Generalizacja, jak± formu³ujesz, to jest mylenie przyczyn ze skutkami. Nie by³oby fundamentalizmu islamskiego, gdyby nie narastaj±ce od dziesiêcioleci rozwarstwienie miêdzy bogatym Zachodem a biednymi krajami Trzeciego ¦wiata. To jest bardzo skomplikowany problem i sprowadzanie go do tezy, ¿e islam równa siê krwio¿erczy terroryzm, jest - PAwe³, z ca³ym szacunkiem - do¶æ prymitywne. Nie mylmy religii z jej ekstremistycznymi przejawami. Uto¿samienie jednego z drugim to zabieg stosowany z upodobaniem przez media i niestety wielu ludzi Zachodu ulega tej sugestii.

A wzmianka o buddyjskich terrorystach rzeczywi¶cie zabawna :) Wyobrazi³am sobie Dalajlamê... nie, to mi nawet nie chce przez klawiaturê przej¶æ. Za bardzo go szanujê.
A co do Oriany Fallaci i jej artyku³u, to zgadzam siê z Krzychem. To by³ wyj±tkowy przyk³ad agresywnej, ksenofobicznej histerii.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Joy, wszyscy jesteśmy w takim razie ofiarami mediów.

Piszesz: Generalizacja, jaką formułujesz, to jest mylenie przyczyn ze skutkami.

Masz rację nie należy mylić przyczyn ze skutkami.

Ale tutaj to nie ma znaczenia, bo niezależnie od przyczyn terroryzm już istnieje i wywołuje strach.

Jeśli w gminie wśród psów pojawia sie wścieklizna to nie znaczy, że wszystkie psy są niebezpieczne. Prawdopodobnie niewielka ich część jest niebezpieczna. Ale poruszając się po terenie tej gminy, np. biegając tam po lesie jak zobaczę psa to będę bardziej lub mniej zaniepokojony (GENERALIZACJA). Ominę takiego psa duzym łukiem, czego nie zrobiłbym gdyby nie było wścieklizny. Co wiecej, gdybym miał dziecko i mieszkał w tej gminie to bym dziecku powiedział, co więcej - zakazałbym mu zbliżania się do wszystkich nieznajomych psów. I wszyscy by mnie za tą przezorność chwalili. Generalizacja wychodzi często na dobre i jest cnotą.

Myślę, że jest duże podobieństwo tej sytuacji do islamskiego terroryzmu. Ja mogę tylko współczuć większości muzułmanów.

A śmiejąc się z terroryzmu buddyjskiego dowidzicie tylko, że ja jednak mam rację, że z doktryną islamską jest coś nie tak, bo rzeczywiście coś takiego jak terroryzm wśród wyznawców buddy jest nie do pomyślenia, a wśród islamistów jednak niestety jest.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bo tam gdzie jest buddyzm nie ma ropy naftowej.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bo się rozpłaczę...ale dolina... a słonko rano już tak ładnie świeci ;-)

pstryk... Discovery Travel .... relax, just relax...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ