Bieg Nipodległości w Warszawie

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Trochę więcej śmiałości, dziewczyny. Mam zamiar też pobiec i pewnie zajmie mi to ponad godzinę. I z pewnością będzie też wielu jeszcze wolniejszych uczestników. A jest to pod względem frekwencji, jeśli weźmie się pod uwagę zeszłoroczny   bieg, jedna z najliczniejszych imprez w Polsce. Pobiegnijcie, potruchtajcie i przyczyńcie się do pokazania, że jest nas, biegaczy, całkiem sporo.
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
   [url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ania
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from PAwel on 9:16 am on Nov. 5, 2001
Quote: from ania on 2:43 am on Nov. 5, 2001
Hmm, a co to za radosc bic rekord bo trasa jest latwa?
Niezle. He, he.

Time is remembered long after conditions are forgotten :)
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak jest z rejestracj± na ten Bieg? Gdzie¶ trzeba siê wcze¶niej zg³osiæ? Ile wpisowe i czy badania lekarskie wymagane?
Janusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co się orientuję (ulotka imprezy), opłata jest tylko 5 zł, ale konieczne są badania lekarskie :niewiem: (wizyta u lekarza 50zł?),  zapisy będą od rana do godz. 11:35 (start o 12-tej) w niedzielę, ale też w piątek i sobotę, na pewno inni podadzą szczegółowe dane. Można też dzwonić pod nr. tel. 628 9481 w. 13 w godz. 8:30 – 12-ta do WOSiR, organizatora imprezy.

To co Joy, startujesz? Miałbym dla Ciebie towarzyszkę, o ile nie chcesz zrobić ostrego biegu.
Janusz
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do badań lekarskich. Jeśli będą ich wymagać to startuję bez numeru. Mam nadzieję, że znajdzie się dla mnie medal za bezinteresowne uprawianie sportu. :)
ENTRE.PL Team
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Je¿eli lekarz, to nie mam szans na start :( Przepêdz± mnie, gdzie pieprz ro¶nie.
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem badania nie są potrzebne. Nie były ani 3 maja, ani 28 sierpnia, a przecież te biegi organizuje ten sam skład (chyba Stołeczny Osrodek Sportu). Kiedys pytałem się o te badania i powiedziano mi "wie pan, te badania robi pan dla siebie. Wierzymy, że zawodnik zrobił takie badania, ale ich nie wymagamy, inaczej wystartowałoby bardzo mało osób".
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:58:00

Nieprzeczytany post

Jest tak. Organizator prosi, aby warszawiacy zgłaszali sie 8 i 9 listopada na ul. Rozbrat 26 do WOSiR (tel. 628-94-81 w.13) w godz. 16-18.
W dniu zawodów sekretariat tradycyjnie w kawiarni Poziomka u wylotu ul. Miodowej. Proponuję wcześniej, gdyż w niedzielę jest tłok, ale nie ma tragedii. Badaniami nie ma co sie przejmować. Nie pamiętam dokładnie jak było w zeszłym roku, ale albo nie było wcale o tym mowy albo pisało się oświadczenie.
Przemek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z innej beczki

Czy kontekst w jakim odbywa się Bieg Niepodległości ma dla Was jakiekolwiek znaczenie?
Czy biorąc udział w tym biegu myślicie jedynie o "propagowaniu zdrowego stylu życia" czy też sportowej rywalizacji.

Czy jesteśmy w stanie sobie wyobrazić, że paredziesiąt lat temu Polski nie było na mapie świata? Czy zdajemy sobie sprawę jak trudno było przez ten czas odzyskaną wolność utrzymać i jak wiele ofiar ta walka pochłonęła. Czy tę wolność i niepodległość należycie szanujemy i doceniamy?

Zastanawiam się dlaczego tak jest?
Czy to komunistyczna propaganda, która z uporem odmawiała tej rocznicy (jak i innym np. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja) należnego jej miejsca?
Czy też to pseudopatrioci, którzy z hasłami Polska, naród, ojczyzna zbijali polityczny kapitał?
A może fakt, że dotychczasowe rocznice przypominały akademie ku czci, pełne pompy, poważnych min, znowu przemówienia i defilady (no, defilada akurat mi się podoba) - bez cienia jakiegoś entuzjazmu i radości, która jednak powinna być wszechobecna.
Dla większości Święto Niepodległości to zdaje mi się, że tylko i wyłącznie dodatkowy dzień wolny od pracy (posprzątać, wyspać się albo polecieć co Carrefoura)

Faktem jest, że w Polsce nie czuje się atmosfery zbliżającego się święta...
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przemek, gdyby 11 wypadał w dzień powszedni to sam bym czuł atmosferę.

A mówiąc serio, to do "czucia atmosfery" potrzebny jest nastrój. Jak 11 listopada znajdę się na cmentarzu wojskowym z tamtych czasów albo zobaczę dobry film o tamtych czasach to popadnę w zadumę. Nie można być zawsze i wszędzie w nastroju refleksyjnym.

Wiedzą o tym ludzie, którzy przeżyli wojnę. Oni nie tylko ginęli w komorach gazowych ale bawili się, tańczyli, pobierali się, uprawiali seks, rodzili dzieci, po prostu żyli. Tak jak Ameryka żyje teraz mimo niedawnej tragedii.

Ale masz rację, że zbyt często widzi się ludzi, którym nie potrzebne są wspomnienia.
ENTRE.PL Team
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Janusz on 12:12 am on Nov. 7, 2001
To co Joy, startujesz? Mia³bym dla Ciebie towarzyszkê, o ile nie chcesz zrobiæ ostrego biegu.
No w³a¶nie siê zastanawiam... Bior±c pod uwagê, ¿e od trzech tygodni nie przebieg³am nawet kilometra, to nie spodziewam siê, abym porusza³a siê szybciej ni¿ bardzo wolnym truchtem. Je¿eli Januszu masz na my¶li Agnieszkê, to z przyjemno¶ci± z ni± pobiegnê.
Swoje uczestnictwo w biegu jeszcze potwierdzê.

Pozdrawiam
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze co¶ mi siê przypomnia³o: pytanie czysto organizacyjne. Co robicie z samochodem, gdzie parkujecie? I co z ciuchami wierzchnimi? Kto¶ je przecie¿ musi od zawodników zabraæ na starcie i wydaæ na mecie. Jak to jest organizowane?
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam zamiar wziąć swoją flagę, Przemku, choć biedaczka jest już mocno sfatygowana, i przetaszczyć ją przez cały dystans. Ostatnio mam na biegach też kilku chętnych do poniesienia, więc chyba z tym patriotyzmem wśród biegaczy nie jest najgorzej.
A macie zamiar być w sobotę na Woli? Czy ktoś może coś więcej powiedzieć o tej imprezie?
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
   [url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Joycat

Samochod zostawiasz przy starcie, ubranie zostawiasz w szatni na kólkach, która dojedzie na metę. Co roku też ta ruchoa szatnia jedzie potem z Wilanowa do Centrum z zainteresowanymi przejazdem zawodnikami.

I nie martw sie forma, ja od 30 wrzesnia przebiegłem mniej niż 10 km, a też startuję.
ENTRE.PL Team
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aha. Dziêki PAwe³.
Ju¿ tylko bardzo niewielka porcja niepewno¶ci dzieli mnie od podjêcia decyzji na TAK. Aby tê niepewno¶æ spacyfikowaæ, wyjdê jutro na lekk± przebie¿kê, sprawdziæ, czy aby nie zapomnia³am, jak siê biega :)
ODPOWIEDZ