Spis ćwiczeń
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
hm, zadam moze bardzo glupie pytanie ale co to sa skipy w moim slowniku to oznacza ominac... ale to chyba nie to??? wypady? bo tylko to mi by pasowalo
Moja ulubiona czescia cwiczen jest medydacja, czy jak ja by tam ktos nazwal -wyciszenie sie po treningu. Polecam bardzo mila rzeczy, zupelnie sie wylaczyc, nie myslec. Jak ktos nigdy tego nie robil to najpierw sie wsluchujemy w swoj oddech, wyrownojemy go a pozniej to juz sie sam mozg wylacza;) na poczatek 15 min
Moja ulubiona czescia cwiczen jest medydacja, czy jak ja by tam ktos nazwal -wyciszenie sie po treningu. Polecam bardzo mila rzeczy, zupelnie sie wylaczyc, nie myslec. Jak ktos nigdy tego nie robil to najpierw sie wsluchujemy w swoj oddech, wyrownojemy go a pozniej to juz sie sam mozg wylacza;) na poczatek 15 min
- Bennet
- Administrator
- Kontakt:
Skip bokserski to skip A z "boksowaniem" naprzemiennym w szybkim tempie L i P ręką w przód. Skipy wymagają dłuższego opisu, zdaje się, że na witrynie u Ziuta coś było...
http://www.biegi.e.pl/akad/akad2.html
Zdjęcia może nie są zbyt czytelne, ale mogą coś objaśnić, chociażby poglądowo.
Skip A - unosimy kolana wysoko.
Skip B - z naprzemiennym wyrzutem nogi w przód (grzebnięcie)
Skip C - z dotknięciem piętą pośladka
http://www.biegi.e.pl/akad/akad2.html
Zdjęcia może nie są zbyt czytelne, ale mogą coś objaśnić, chociażby poglądowo.
Skip A - unosimy kolana wysoko.
Skip B - z naprzemiennym wyrzutem nogi w przód (grzebnięcie)
Skip C - z dotknięciem piętą pośladka
No i co mam tu teraz napisać? ;)
- hermes
- Dyskutant
Skip bokserski jest to skip typu A wraz z prostowaniem rąk do przodu(zadawanie ciosów prostych). Służy on do budowania koordynacji pracy rąk z nogami. Dla osób początkujących proponowałbym na początku bieg w miejscu z prostowaniem rąk w okresie np: 60 sekund.
A jeżeli chodzi o ćwiczenia to ostatnio robię głównie siłowe a moim ulubionym jest taka kombinacja:
20 pompek, 20 przysiadów,20 brzuszków i to wszystko razy pięć serii przy czym między pompkami przysiadami i brzuszkami nie ma odpoczynku.
A jeżeli chodzi o ćwiczenia to ostatnio robię głównie siłowe a moim ulubionym jest taka kombinacja:
20 pompek, 20 przysiadów,20 brzuszków i to wszystko razy pięć serii przy czym między pompkami przysiadami i brzuszkami nie ma odpoczynku.
- Bennet
- Administrator
- Kontakt:
Zestaw ćwiczeń cz. III
21. Pędzel płotkowy po krzakach
22. Skłony z wymachem rąk w miejscu.
23. Skłony z dostaniem głową do kolan i wyprostem.
24. Wyrzucanie nóg w górę z przyklaskiem pod kolanem.
25. Przeskoki w bok z nogi na nogę.
26. Opady na drzewo przodem i ze skrętem tułowia tyłem.
27. Pompki.
28. Krążenie bioder w podporze.
29. W seriach wyskoki w górę z dostaniem piętami pośladków, kolanami klatki piersiowej, nożyce, scyzoryk, rozkrok, po 8-10 razy.
30. Pompki z jednoczesnym wymachem nogi na plecy na zmianę L i P.
21. Pędzel płotkowy po krzakach
22. Skłony z wymachem rąk w miejscu.
23. Skłony z dostaniem głową do kolan i wyprostem.
24. Wyrzucanie nóg w górę z przyklaskiem pod kolanem.
25. Przeskoki w bok z nogi na nogę.
26. Opady na drzewo przodem i ze skrętem tułowia tyłem.
27. Pompki.
28. Krążenie bioder w podporze.
29. W seriach wyskoki w górę z dostaniem piętami pośladków, kolanami klatki piersiowej, nożyce, scyzoryk, rozkrok, po 8-10 razy.
30. Pompki z jednoczesnym wymachem nogi na plecy na zmianę L i P.
No i co mam tu teraz napisać? ;)
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Zupelnie jakby Shakira cwiczyla przed swoim video ...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Zaprawiony W Bojach
Hermes:
a probowales zrobic 5 serii tego co mowisz bez zadnej przerwy? moze to dziwne, ale wlasnie tak czesto wyglada u nas pierwsza czesc rozgrzewki (kyokushin). A co do rozciagania to chyba rozne sa jego techniki i - rozne efekty - w zaleznosci od tego, co sie chce osiagnac. niemniej czestym bledem poczatkujacych jest chyba rozciaganie na zasadzie krotkich ruchow dociskajacych - lepsze (zdrowsze - bo nie grozace az tak naciagnieciem/maderwaniem) jest rozciaganie statyczne (wytrzymac nieruchomo 10 sekund).
ale w sumie nie wiem, jak to wyglada w kontekscie biegania...
a probowales zrobic 5 serii tego co mowisz bez zadnej przerwy? moze to dziwne, ale wlasnie tak czesto wyglada u nas pierwsza czesc rozgrzewki (kyokushin). A co do rozciagania to chyba rozne sa jego techniki i - rozne efekty - w zaleznosci od tego, co sie chce osiagnac. niemniej czestym bledem poczatkujacych jest chyba rozciaganie na zasadzie krotkich ruchow dociskajacych - lepsze (zdrowsze - bo nie grozace az tak naciagnieciem/maderwaniem) jest rozciaganie statyczne (wytrzymac nieruchomo 10 sekund).
ale w sumie nie wiem, jak to wyglada w kontekscie biegania...
Az mi glupio ze tak malo biegam ostatnio
- hermes
- Dyskutant
Kingeri,
Zawsze robię 7 serii bez odpoczynku daje bardzo duży efekt, ale ostatnio zastanawiałem się jak dołączyć do tego podciąganie na drążku lecz jeszcze nie dałbym rady zrobić po 20 powtórzeń. Jeżeli chodzi o wymierne efekty tych ćwiczeń w kontekscie biegania to zauważyłem, że większą siłę i wytrzymałość podczas biegania po górach i pagórkach, poza tym mniej bolą mnie kolana i stawy po dłuższym biegu.
Zawsze robię 7 serii bez odpoczynku daje bardzo duży efekt, ale ostatnio zastanawiałem się jak dołączyć do tego podciąganie na drążku lecz jeszcze nie dałbym rady zrobić po 20 powtórzeń. Jeżeli chodzi o wymierne efekty tych ćwiczeń w kontekscie biegania to zauważyłem, że większą siłę i wytrzymałość podczas biegania po górach i pagórkach, poza tym mniej bolą mnie kolana i stawy po dłuższym biegu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Bardzo chêtnie w³±czy³abym tak± kombinacjê to mojego treningu, ale nie umiem robiæ pompek Jak siê nauczyæ?Quote: from hermes on 8:45 am on Feb. 7, 2002
A je¿eli chodzi o æwiczenia to ostatnio robiê g³ównie si³owe a moim ulubionym jest taka kombinacja:
20 pompek, 20 przysiadów, 20 brzuszków i to wszystko razy piêæ serii przy czym miêdzy pompkami przysiadami i brzuszkami nie ma odpoczynku.
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Czesc Joy,
Dla kobiet sa tzw pompki zenskie, polega to na tym ze o ziemie nie opierasz sie stopami tylko kolanami, trzeba pamietac o tym na jakiej wysokosci jest siedzenie! bardzo wazne przy pompkach. Kolejne cwiczenie to jest prawie pompka, tylko rece masz zgiete w lokciach i utrzymujesz pozycje jak najdluzej, nogi normalnie.
Po tych cwiczeniach powinnas miec wzmocnione rece i klatke na tyle ze pompka nie powinna Ci sprawic problemow. Jak masz czas na silownie to wszystkie cwiczenia na klatke i rece - sztanga- sa dobre.
Mozesz jeszcze robic cos takiego, tyle pompek ile sie da na raz, po jakims czasie bedziesz w stanie robic wiecej.
To sa metoty, ktore ja stosuje. Przynosza efekty.
Jak Ci sie znudza te cwiczenia, albo chesz cos innego, to jeszcze znam dwa, ale nad opisem sie musze zastanowic....
A jak ten opis jest nie jasny to wieczorem moge sie skupic i cos klarowniejszego napisac
Dla kobiet sa tzw pompki zenskie, polega to na tym ze o ziemie nie opierasz sie stopami tylko kolanami, trzeba pamietac o tym na jakiej wysokosci jest siedzenie! bardzo wazne przy pompkach. Kolejne cwiczenie to jest prawie pompka, tylko rece masz zgiete w lokciach i utrzymujesz pozycje jak najdluzej, nogi normalnie.
Po tych cwiczeniach powinnas miec wzmocnione rece i klatke na tyle ze pompka nie powinna Ci sprawic problemow. Jak masz czas na silownie to wszystkie cwiczenia na klatke i rece - sztanga- sa dobre.
Mozesz jeszcze robic cos takiego, tyle pompek ile sie da na raz, po jakims czasie bedziesz w stanie robic wiecej.
To sa metoty, ktore ja stosuje. Przynosza efekty.
Jak Ci sie znudza te cwiczenia, albo chesz cos innego, to jeszcze znam dwa, ale nad opisem sie musze zastanowic....
A jak ten opis jest nie jasny to wieczorem moge sie skupic i cos klarowniejszego napisac
-
- Zaprawiony W Bojach
Hermes:
20 razy sie podciagasz? ekhm - to ja przepraszam...
- ide pocwiczyc.
A 'pompki zenskie' tez czasem sam robie... jak juz inaczej sie nie da...
20 razy sie podciagasz? ekhm - to ja przepraszam...
- ide pocwiczyc.
A 'pompki zenskie' tez czasem sam robie... jak juz inaczej sie nie da...
-
- Zaprawiony W Bojach
a skoro juz o roznych metodach treningowych mowa, to ja na poczatku roku przez tydzien realizowalem nastepujaca kombinacje:
- 1500 podskokow na skakance
- 150 przysiadow
- 150 brzuszkow ze skretem
- 100 pompek (w 4 seriach)
wytrzymalem tydzien - slaby charakter...
- 1500 podskokow na skakance
- 150 przysiadow
- 150 brzuszkow ze skretem
- 100 pompek (w 4 seriach)
wytrzymalem tydzien - slaby charakter...