W Madrycie do biegania najlepsze są dwa miejsca:
1) Park Retiro: 120 ha w centrum miasta. Ścieżki utwardzone lub żwirowe, w ogromnej większości określiłbym jako płaskie. Takie zagęszczenie biegaczy, jakie jest tam po południu, w polskich parkach widziałem jedynie przy okazji rozgrzewki przed zawodami. Nigdy w nim nie biegałem, bo
2) Casa de Campo: 1723 ha (ponad 5x więcej niż nowojorski Central Park) park/las na obrzeżach centrum miasta. Dla mieszkających dalej - łatwy dojazd metrem: trzy stacje na granicy parku + jedna w pobliżu. W niektórych częściach dużo biegaczy i kolarzy górskich. W innych sporadycznie można kogoś spotkać. Doskonałe tereny crossowe: praktycznie wszędzie podbiegi i zbiegi. Wydeptanych ścieżek tyle, że można by zrobić ultra na jednej pętli. Krany z wodą pitną w wybranych punktach, więc przy znajomości topografii można zrobić długie wybieganie bez własnego picia. W każdy weekend jakieś zawody, łącznie z Triathlonem na dystansach od sprinterskiego do Half-Ironman. Z fauny najbardziej rzucają się w oczy tabuny królików (szczególnie rano), w południe mocno słychać świerszcze, w niektórych rejonach można spotkać zdziczałe papugi. Jeśli chodzi o roślinność, najlepsze są lasy sosnowe, które w ciepłe dni wydzielają duże ilości olejków eterycznych.
Powietrze w lecie jest bardzo suche, więc można komfortowo biegać i przy 30 stopniach. Na szczęście nie miałem okazji biegać przy 40 .
Dla amatorów większych górek, około 60 km na północ zaczynają się góry Sierra de Guadarrama). Choć wysokości bezwzględne przekraczają 2400 m n.p.m., charakterystyką przypominają raczej nasze Beskidy niż Tatry.
Miasto europejskie znasz dobrze z biegowego punktu widzenia
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas