Justyna Kowalczyk tłucze piętą :)
- malvina-pe.pl
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:46:40
- Życiówka w maratonie: 03:55:47
- Kontakt:
A teraz pokażmy to fanatycznym miłośnikom biegania naturalnego...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wg mnie to wcale nie jest pieta. Normalne srodstopie. Wg mnie na piete nie idzie zadne uderzenie ani obciazenie. Dotkniecie ziemi pieta buta to nie jest walenie pieta.
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:46
- Kontakt:
oczywiście, że biega na piętę. i co z tego? niektórzy wyczynowi biegacze również lądują na piętę- i choć twierdzą, że technika jest lepsza na śródstopiu, to nie przeszkadza im to w osiąganiu niezłych wyników. większość triathlonistów (także z czołówki) również biega na piętę. wobec tego nie widzę zbytnio powodu, dla którego Justyna Kowalczyk- biegaczka narciarska, która bieganie traktuje tylko jako uzupełnienie treningu- miałaby koniecznie lądować na śródstopiu.
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
- p1niu
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:59
A tutaj Jerzy Skarżyński mówi, że tłuczenie piętą jest OK:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... OIsk#at=17
I bądź tu człowieku mądry...
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... OIsk#at=17
5km [00:17:57], 10km [00:37:34], 21.1 [01:24:03], 42.2km [03:16:59]
Potrzebujesz motywacji do biegania?
Potrzebujesz motywacji do biegania?
- mariuszbugajniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37.29
- Życiówka w maratonie: 2.59.02
każdy powinien tak biegać jak mu wygodnie i taką techniką, która dla niego jest najmniej kontuzjogenna...
proste nie?
proste nie?
-
- Zaprawiony W Bojach
jak się nie ma argumentów i/lub pojęcia, to się wyjeżdża z religią
-
- Zaprawiony W Bojach
To jeszcze Norweżki do kompletu. Za każdym razem mam wrażenie, że gdyby Johaug dać kijki i przypiąć narty, to pojechała by po tym asfalcie niewiele wolniej
O czym to świadczy? O tym, że nie jest biegaczką tylko biegaczką narciarską.
O czym świadczy uzyskany czas? O tym, że jest wybitną biegaczką narciarską.
O czym to świadczy? O tym, że nie jest biegaczką tylko biegaczką narciarską.
O czym świadczy uzyskany czas? O tym, że jest wybitną biegaczką narciarską.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
p1niu pisze:A tutaj Jerzy Skarżyński mówi, że tłuczenie piętą jest OK:
/../
niedawno chodziłem na zabiegi (dolegliwości zupełnie bez związku z tematyką portalu) do fizjoterapeuty, który jeszcze niedawno był wyczynowym biegaczem (czyli miał uzyskaną wskutek wykształcenia wiedzę oraz doświadczenie zdobyte przez starty w prawdziwych zawodach, choć pewnie nie miał stosownego entuzjazmu... neofity;) - przepytany mimochodem na ową kluczową dla hobbystów okoliczność zeznał, iż zaleca lądowanie na całą stopę; z jednej strony: to taki złoty środek (wybór między skrajnościami), z drugiej strony coś jednak czuję, iż mógł to być zwykły unik wynikający z ostrożności procesowej;)
pzdr
gl
gl
-
- Zaprawiony W Bojach
ale gdzieś tam kołacze, że miejsce kontaktu stopy z podłożem nie wyczerpuje zagadnienia techniki biegu?
-
- Zaprawiony W Bojach
z odległych czasów fascynacji zupełnie inną dyscypliną pamiętam maksymę:Qba Krause pisze:ale gdzieś tam kołacze, że miejsce kontaktu stopy z podłożem nie wyczerpuje zagadnienia techniki biegu?
prawdziwa siła techniki się nie boi;
pzdr
gl
gl
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja z odległych czasów fascynacji zupełnie inną dyscypliną pamiętam maksymę:gl pisze:z odległych czasów fascynacji zupełnie inną dyscypliną pamiętam maksymę:
prawdziwa siła techniki się nie boi;
Bramki na wyjeździe liczą się podwójnie. Tylko że żadna federacja nie chciała tej maksymy uwzględnić w przepisach
Tyle jeśli chodzi o OT, temat dotyczy BIEGANIA.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Dyskutant
-
- Zaprawiony W Bojach
Dziwi mnie Juri że Cię to dziwi, bo chyba nikt nikomu nie zabrania biegać jak mu wygodnie? Że czasami komuś napiszemy, że lepiej na śródstopiu... A skąd ma się o tym dowiedzieć? Z materiałów promocyjnych Asicsa? Od dwóch lat jest już może z tym lepiej, wcześniej wszyscy producenci mówili tylko o pronacji i supinacji które zależą od tego, jak przetaczamy stopę.
Ja też ląduję najczęściej na całą stopę, bo przy moim zakresie ruchu w stawie skokowym taki wariant jest optymalny. To też jest bieganie ze śródstopia, bo to ten sam charakter ruchu całego ciała. Mam wrażenie, że mylisz śródstopie z przodostopiem, charakterystycznym dla sprinterów.
Z ciekawostek, bardzo stary wątek z pochwałą biegacza "piętującego" (pierwszy GIF na tej stronie). Polecam domorosłym religioznawcom
Ja też ląduję najczęściej na całą stopę, bo przy moim zakresie ruchu w stawie skokowym taki wariant jest optymalny. To też jest bieganie ze śródstopia, bo to ten sam charakter ruchu całego ciała. Mam wrażenie, że mylisz śródstopie z przodostopiem, charakterystycznym dla sprinterów.
Z ciekawostek, bardzo stary wątek z pochwałą biegacza "piętującego" (pierwszy GIF na tej stronie). Polecam domorosłym religioznawcom