Komentarz do artykułu Wioletta Kryza i Wiesław Piętka zawieszeni

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

DOM pisze:Właśnie nie chodzi mi o listę (z tym nie ma problmeu), tylko nazwy popularnych środków (np. syropów na kaszel), w których te substancje się znajdują. Nie muszę mówić, że wiedza internistów na ten temat jest zerowa.
DOM, wszystko napisane jest na ulotkach, ulotki i info o lekach dostępne są w necie. Można pytać też farmaceutów. A interniści też nie muszą wszystkiego wiedzieć, tylko muszą wiedzieć, do jakiej książki zajrzeć (a mają takowe w gabinetach). Nazwy leków zmieniają się, powstają ciągle nowe środki na bazie tych samych substancji, stąd trudno za każdym razem sporządzać listy leków.
Co do popularnych środków na kaszel/katar - zazwyczaj zawierają efedrynę i jej pochodne i zazwyczaj wokół efedryny są później różne afery.
PKO
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Na szybko znalazłam wśród niedozwolonych:
IBUPROM ZATOKI, IBUPROM EXTRA, ACATAR ZATOKI
Oczywiście ibuprofen nie występuje na liście substancji zabronionych WADA.
Pseudoefedryna jest zabroniona, jeśli jej stężenie w moczu przekroczy wartość 150 µg/ml.
Inne popularne leki z pseudoefedryną:
MAXFLU o smaku cytrynowym
GRIPEX (wszystkie odmiany)
UNIGRIP
Nurofen Antigrip
CLARINAZE - Wskazania: Objawowe leczenie sezonowego alergicznego nieżytu nosa, związanego z przekrwieniem błony śluzowej.
NASENOL – Wskazania: ostre zapalenie błony śluzowej nosa i gardła.
SYROP PRAWOŚLAZOWY – Wskazania: wspomagająco w infekcjach wirusowych i bakteryjnych
TUSSIPECT

CORECTIN – Wskazania; nadciśnienie tętnicze (dozwolony w biegach)
Bisoprolol - beta bloker
PULMICORT – zabroniony w zależności od drogi podania = Wszystkie glikokortykosteroidy są zabronione, jeśli są stosowane doustnie, dożylnie, domięśniowo lub doodbytniczo. Wziewnie można stosować (to popularny lek stosowany w zapaleniach oskrzeli)
PULMOTOROL - Wszystkie substancje z grupy beta-2 agonistów (z uwzględnieniem obu izomerów optycznych, jeśli takie występują) są zabronione, z wyjątkiem salbutamolu (maksymalnie 1600 mikrogramów na dobę), formoterolu (maksymalnie 36 mikrogramów na dobę) i salmeterolu, podawanych przez inhalację w dawkach terapeutycznych zalecanych przez producentów leków.
FLUTICASONE – zabroniony w zależności od drogi podania. Glikokortykosteroidy są zabronione, jeśli są stosowane doustnie, dożylnie, domięśniowo lub doodbytniczo.
HYDROKORTYZON (CORHYDRON 100, POSTERISAN H)- Wszystkie glikokortykosteroidy są zabronione, jeśli są stosowane doustnie, dożylnie, domięśniowo lub doodbytniczo.
FUROSEMID
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

150ug w 1 ml to dużo...ile bym musiał łyknąc ibupromów zatok żeby mi tyle wyskoczyło ?

Listy tych leków sa potężne i z każdym rokiem są wydłużane, zawodowi sportowcy maja swoich lekarzy którzy dbają o to co podają, zwykły biegacz w ogóle nie zwraca na to uwagi

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

DOM pisze:Na szybko znalazłam wśród niedozwolonych:
IBUPROM ZATOKI, IBUPROM EXTRA, ACATAR ZATOKI
Oczywiście ibuprofen nie występuje na liście substancji zabronionych WADA.
Pseudoefedryna jest zabroniona, jeśli jej stężenie w moczu przekroczy wartość 150 µg/ml.
Dlatego mówię, że lepiej jednak operować konkretną substancją - tych jest jednak ilość ograniczona, a zawsze podana na ulotce - niż listą leków, których koncerny farmaceutyczne wypuszczają coraz więcej.
Zarówno Ibum extra, jak i I.zatoki zawierają pseudoefedrynę, i tyle. Bo samego Iburomu można zjeść ile wątroba wytrzyma, bez konsekwencji ze strony Komisji.

Co do ilości niedozwolonej, no właśnie, dlatego napisałam wyżej, że zdarzały się efedrynowe "afery". Bo mi również nie wydaje się, aby po łyżeczce syropu zaliczyć doping wpadkę, raczej świadome zażycie substancji niedozwolonej jest później tłumaczone przeziębieniem i koniecznością stosowania syropu czy innego leku, bez wiedzy i świadomości,a jakże. Tak myślę, może jest inaczej. A poniewaz wszystko jest napisane na ulotkach, a listy substancji podane do wiadomości i dostępne, trudno kogokolwiek później obciążać i nawet wydaje mi się to śmieszne, gdy ma miejsce. Nieznajomość prawa nie zwania z obowiązku jego stosowania.
zawodowi sportowcy maja swoich lekarzy którzy dbają o to co podają, zwykły biegacz w ogóle nie zwraca na to uwagi
Zwraca zwraca, z czystej ciekawości. Mnie np. zawsze interesuje, jaki lek mam zażyć, co zawiera, jakie są przeciwwskazania, skutki uboczne itp. Nie jestem przecież jakiś bezwolnym stworzeniem, na podstawie zebranych informacji mogę sama zadecydować, czy decyduję się na dany lek, czy też nie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beata ty zwracasz. ja nie. nigdy. i co? nie uważam się za bezwolne stworzenia a jednak nigdy nie czytam co biorę.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze:150ug w 1 ml to dużo...ile bym musiał łyknąc ibupromów zatok żeby mi tyle wyskoczyło ?

Listy tych leków sa potężne i z każdym rokiem są wydłużane, zawodowi sportowcy maja swoich lekarzy którzy dbają o to co podają, zwykły biegacz w ogóle nie zwraca na to uwagi
Pod podanym wcześniej linkiem jest dokument na ten temat:
Dodatkowe informacje w sprawie ponownego umieszczenia pseudoefedryny
na Liście Zabronionych 2010

Komisja WADA ds. Listy Zabronionych ponownie wpisała pseudoefedrynę (PSE) na Listę Zabronionych 2010 jako określoną substancję stymulującą zabronioną podczas zawodów przy jej poziomie w moczu równym 150μg/mL. Decyzja ta została oparta o wyniki kontrolnych badań wydalania a także literaturę naukową [1-5].

Biorąc pod uwagę powszechną dostępność leków zawierających PSE, WADA zaleca, aby ponowne wpisanie PSE na Listę Zabronionych zostało poparte szeroką kampanią informacyjno/edukacyjną przez wszystkich interesariuszy.

WADA zaleca jak najszybsze przekazanie następujących informacji sportowcom oraz osobom ich zaplecza:

• Ustalone poziomy progowe mogą być osiągnięte (rzadko, ale jest to możliwe) przez niektóre osoby w ciągu 6-20 godzin od przyjęcia niektórych leków mających długoterminowe działanie terapeutyczne

• Sportowcom zaleca się powstrzymanie od przyjmowania tabletek PSE na co najmniej 24 godziny przed zawodami.
W okresie zawodów w celach terapeutycznych zaleca się przyjmowanie alternatywnych dozwolonych leków po wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub wystąpienie z wnioskiem o udzielenie wyłączenia dla celów terapeutycznych (TUE) na przyjmowanie PSE w celach leczniczych.

• Poziom progowy został ustalony w oparciu o wielkość zażywanych dawek terapeutycznych PSE – maksymalna dawka dzienna wynosi 240mg PSE przy następującym przyjmowaniu leku:

i) cztery (4) razy dziennie jedna tabletka 60mg lub 2 tabletki 30mg co 4-6 godzin, lub
ii) dwa (2) razy dziennie jedna tabletka 120mg co 12 godzin (wydłużone uwalnianie), lub
iii) jeden (1) raz dziennie tabletka 240mg (wydłużone uwalnianie)

• Zgodnie z powyższym reżimem przyjmowania leku, przyjęcie, na przykład, jednej dziennej dawki w postaci trzykrotnego przyjęcia po jednej tabletce 60mg stanowi podanie dla celów leczniczych, które może prowadzić do uzyskania niekorzystnego wyniku analitycznego.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beata pisze: Zwraca zwraca, z czystej ciekawości. Mnie np. zawsze interesuje, jaki lek mam zażyć, co zawiera, jakie są przeciwwskazania, skutki uboczne itp. Nie jestem przecież jakiś bezwolnym stworzeniem, na podstawie zebranych informacji mogę sama zadecydować, czy decyduję się na dany lek, czy też nie.
Robię tak samo.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:beata ty zwracasz. ja nie. nigdy. i co?
I to, że tylko Ty ponosisz odpowiedzialność za to, "co bierzesz". Tak, tak, a czasem chyba niektórzy o tym zapominają. Jeżeli informacja o składzie leku nie jest tajemnicą, ale Tobie nie chce się czytać, to tylko Twoja sprawa i ewentualnie wina.

Bo to tak, jakby nie przeczytać instrukcji do jakiegoś urządzenia i mieć pretensję do sprzedawcy a dalej do producenta, że się popsuło.
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze:
Adam Klein pisze:Co by nie mówić, to Pan Wiesław Pietka ma spore zasługi w sponsorowaniu zawodników.
Na stronie PZLA dokładnie w tym samym dniu kiedy pojawiło się info o dopingu podali tez inforamcję o wygranej w Santa Monika Karoliny Jarzyńskiej...biegaczce zgadnijcie jakiego klubu :oczko:
Karolina Jarzyńska pozostaje obecnie bez klubu. Od pół roku nie reprezentuje już barw KS Piętka.
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

A to nawet nie wiedziałem...

Nie mnie paru całkiem przyzwoitych zawodników pozostaje pod opieką tego klubu....i pisałem to w kontekscie tego co napisał Adam o zasługach w sponsorowaniu..bo to faktycznie prawda

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ibuprom, nurofen w dużych dawkach. jedyne co pomaga mi na ból czachy.
apapu, ogólnie paracetamolu, mógłbym zjeść walizkę i nic.
Qba Krause pisze:beata ty zwracasz. ja nie. nigdy. i co? nie uważam się za bezwolne stworzenia a jednak nigdy nie czytam co biorę.
gdybyś usportawiał się zawodowo i podlegał kontrolom, wtedy pewnie zwracałbyś.
a tak, to ja też średnio zwracam uwagę. bo niby w czym mi ta pseudoefedryna pomaga? ja mam głęboko gdzieś, czy jutrzejszą, poranną dyszkę przed pracą pobiegnę w 43 min, czy 44 min.
Go Hard Or Go Home
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:beata ty zwracasz. ja nie. nigdy. i co? nie uważam się za bezwolne stworzenia a jednak nigdy nie czytam co biorę.

Qba i słusznie - większość czytających nie jest zarejestrowanymi w PZLA zawodnikami. Nie wydaje mi się żebym miał sie obawiać kontroli antydopingowej. Nikt nie może wymagać bym znał listę środków dopingujących - biore te leki, które są legalnie dopuszczone do obrotu w Polsce.
Wogóle moim zdaniem fajny temat prawny - czy będąc czystym amatorem ( bez licencji) i wygrywając jakiś bieg, w kórym przewiduje się kontrolę antydopingową - jej podlegam i jakie są jej konsekwencje nawet jeśli zapisze się w regulaminie, że takowa ma sie odbyć??
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

olekpp pisze:Wogóle moim zdaniem fajny temat prawny - czy będąc czystym amatorem ( bez licencji) i wygrywając jakiś bieg, w kórym przewiduje się kontrolę antydopingową - jej podlegam i jakie są jej konsekwencje nawet jeśli zapisze się w regulaminie, że takowa ma sie odbyć??
Licencja w tym przypadku ma niewielkie znaczenie. Przecież startujący u nas zawodnicy z zagranicy też nie posiadają licencji, a biorą udział w zawodach, wygrywają i są badani pod kątem stosowania środków dopingujących.

Dopiero w przypadku wykrycia dopingu rodzi się wg mnie problem. Komisja zakazuje startu zawodnikowi w imprezach z kalendarza IAAF i PZLA. Teoretycznie zawodnik może więc startować w innych zawodach - pytanie tylko, który z organizatorów przyjmie go na listę startową.
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teoretycznie masz rację - jest zapis w regulaminie i można nie wypłacić nagrody. Pozostaje tylko mały problem. W przypadku zawodników licencjonowanych oczywistym jest, że nikt nie ma obowiązku udawadniać nikomu umyślności - wystarczy sam fakt - masz doping nie masz licencji, nie masz nagrody ( odwołać możesz się do trybunału w Szwajcarii, który podlega sadownictwu szwajcarskiemu, kóre co do zasady nie wnika w takie sprawy) Tak oczywistym nie jest to w przypadku amatorów gdzie obietnica nagrody i jej obwarowania, wynikają raczej z kodeksu cywilnego niż z zasad antydopingowych. czyli jest pole do skarżenia odmowy wypłaty nagrody. Podobnie widze problem odmowy ze strony organizatora udziału w zawodach, poza PZLA, amatora złapanego na dopingu. Przecież amator nawet nie podlega jurysdykcji związku więc nie może być mowy o jakimkolwiek prawomocnym zakazie czegokolwiek.
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

olekpp pisze:większość czytających nie jest zarejestrowanymi w PZLA zawodnikami. Nie wydaje mi się żebym miał sie obawiać kontroli antydopingowej. Nikt nie może wymagać bym znał listę środków dopingujących - biore te leki, które są legalnie dopuszczone do obrotu w Polsce.
Wogóle moim zdaniem fajny temat prawny
Jest to tak samo fajny problem prawny jak złapanie czystego amatora za kierownicą z 0,5‰ etanolu we krwi, oczywiście legalnie dopuszczonego do obrotu w Polsce. A nie miał licencji rajdowej i wydawało mu się że nie musi się obawiać kontroli drogowej... Można od niego wymagać żeby znał listę substancji których nie może przyjmować prowadząc samochód? Nie można, ale na szczęście można karać za niestosowanie się do tych obostrzeń :hahaha:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ