tlusty czwartek vs biegacze
Wyrzuty sumienia w tlusty czwartek? To odbieranie sobie calej przyjemnosci :)
U mnie dzien rozpoczety tradycyjnymi, amerykanskimi pancake'sami z syropem klonowym :) Pychaaaa :)
Tera czas na smazenie... jednak pozostane dzisiaj przy faworkach ;)
U mnie dzien rozpoczety tradycyjnymi, amerykanskimi pancake'sami z syropem klonowym :) Pychaaaa :)
Tera czas na smazenie... jednak pozostane dzisiaj przy faworkach ;)
- Nagor
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Chyba nie jadłem czegoś bardziej zapychającego niż pancake z syropem klonowym. W Stanach po dwóch miałem dość jedzenia na 3 dni ; ) Tym bardziej, że one są bardzo tłuste. To jest prawdziwa masakra.
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Mam nadzieję, że choć jednego pączka zjem dzisiaj, na razie kawałek sernika (nowa świecka tradycja
).
A naleśniki jadam czasem i lubię. Czy te pancake

to nie naleśniki przypadkiem?
Pozdrawiam słodko

A naleśniki jadam czasem i lubię. Czy te pancake

to nie naleśniki przypadkiem?
Pozdrawiam słodko
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Pancakes to nie sa nasze polskie nalesniki - robi sie je z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, z mlekiem, ale glownie z maslanka :) Ciasto ma zupelnie inna konsystencje niz nasze nalesniki, jest takie grudkowe nieco :) Zatem efekt koncowy jest pulchny, mieciutki i niezbyt slodki sam w sobie :) Ja dodaje niewiele cukru i tylko brazowego :)
Nagor, to cienki zawodnik z Ciebie ;) Moze moj przepis, choc ze Stanow jednak jest nieco inny? Nie wiem bowiem, dlaczego mialyby byc tak tluste - w samym ciescie jest 3 lyzeczki plynnego masla na dwie szklanki maki, smazone na oliwie light, a nie na smalcu np. W kazdym razie skutkuje to tym, iz jednak porcja wystarcza idealnie na dwie osoby ;)
Nagor, to cienki zawodnik z Ciebie ;) Moze moj przepis, choc ze Stanow jednak jest nieco inny? Nie wiem bowiem, dlaczego mialyby byc tak tluste - w samym ciescie jest 3 lyzeczki plynnego masla na dwie szklanki maki, smazone na oliwie light, a nie na smalcu np. W kazdym razie skutkuje to tym, iz jednak porcja wystarcza idealnie na dwie osoby ;)
- Nagor
- Ekspert/Trener
Ja jadłem gotowe pancakes, podgrzewane w mikrofali, to pewnie stąd. Nie smakowały mi, bo były jakieś takie... napompowane, podobnie jak wiele innych produktów w Stanach.
P.S. A wiesz, że z typowej maki w USA nie wychodzą naleśniki?
P.S. A wiesz, że z typowej maki w USA nie wychodzą naleśniki?
- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
Tych przepisow na amerykanskie nalesniki (pancaces) jest co najmniej kilka. To pewnie zalezy troche od regionu.
Ale takie europejskie nalesniki (crapes) z maki Pilsbury wychodza tak samo dobre jak z maki poznanskiej
U mnie dzien sie dopiero zaczal, ale juz pochlonalem pierwszego paczka. Z bieganiem dzisiaj moze byc jedynie taki problem, ze jest -10 i wieje.
Nagor, jak bedziesz w poblizu to wpadnij na takie nie-mikforalowe pancaces serwowane w dobrej taniej jatce nieopodal mnie. Beda Ci smakowaly
Ale takie europejskie nalesniki (crapes) z maki Pilsbury wychodza tak samo dobre jak z maki poznanskiej

U mnie dzien sie dopiero zaczal, ale juz pochlonalem pierwszego paczka. Z bieganiem dzisiaj moze byc jedynie taki problem, ze jest -10 i wieje.
Nagor, jak bedziesz w poblizu to wpadnij na takie nie-mikforalowe pancaces serwowane w dobrej taniej jatce nieopodal mnie. Beda Ci smakowaly

- Nagor
- Ekspert/Trener
Super 
W Stanach ciężko było w ogóle dostać mąkę, która nie byłaby wzbogacona. Ale nawet jak się udało, to zamiast naleśników na patelni robiła się jakaś dziwna miękka masa. Wypróbowaliśmy chyba wszystkie gatunki z pobliskiego Smith'sa.
Może trafiłem w jakiś trefny region ; )

W Stanach ciężko było w ogóle dostać mąkę, która nie byłaby wzbogacona. Ale nawet jak się udało, to zamiast naleśników na patelni robiła się jakaś dziwna miękka masa. Wypróbowaliśmy chyba wszystkie gatunki z pobliskiego Smith'sa.
Może trafiłem w jakiś trefny region ; )
Gotowe jedzenie... ble ;)
Z ta maka to dziwna sprawa. Mam znajoma w USA, ktora doskonale gotuje i nigdy nic o tym nie wspominala. Powiem wiecej - ilosc gatunkow mak, w zaleznosci od np. zawartosci bialka jest wieksza niz z Polsce. Moze po prostu, Nagor, kupowales make np. do kruchych ciast, albo jakies mieszanki chlebowe? ;)
U mnie czwartek zostal uczczony faworkami. Wyszly wspaniale - kwintesencja kruchosci :)
No i koniec takiego cudnego dnia :)
Nagor, a Ty ani jednego paczka, ani faworka ani nic? No choc dziubinke ;)
Z ta maka to dziwna sprawa. Mam znajoma w USA, ktora doskonale gotuje i nigdy nic o tym nie wspominala. Powiem wiecej - ilosc gatunkow mak, w zaleznosci od np. zawartosci bialka jest wieksza niz z Polsce. Moze po prostu, Nagor, kupowales make np. do kruchych ciast, albo jakies mieszanki chlebowe? ;)
U mnie czwartek zostal uczczony faworkami. Wyszly wspaniale - kwintesencja kruchosci :)
No i koniec takiego cudnego dnia :)
Nagor, a Ty ani jednego paczka, ani faworka ani nic? No choc dziubinke ;)
-
- Wyga
Ja za to zrobiłem se tłusty PONIEDZIAŁEK :D Z racji tego iż w P-niu w poniedziałek właśnie odbyły się najlepsze możliwe zawody- jedzenie pączków na czas :D ogółem wszystkie koinkursy w jedzeniu są świetne :P Zjadłem 10 w jakieś 8 minut, ale 4 byłem
Przy 3 już są myśli że koniec ale potem już leci gładko :P

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- Nagor
- Ekspert/Trener
Nie jest tak źle ze mną - 3 pączki, 3 kawałki jabłecznika, paczka biszkoptów, 5 mandarynek oraz pół litra mleka czekoladowego - to bilans dzisiejszego dnia ;]
- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
W innych watkach sie odgrazasz ile to miesa nie jesz, a tu prosze... Troche to smiercionosne mleko chociaz ratuje Twoj image, ty wegetarianinie jeden!Nagor pisze:Nie jest tak źle ze mną - 3 pączki, 3 kawałki jabłecznika, paczka biszkoptów, 5 mandarynek oraz pół litra mleka czekoladowego - to bilans dzisiejszego dnia ;]
3 paczki so far. Ide biegac.