Dlaczego Redakcja Bieganie.pl dyskryminuje biegi Ultra
- Nagor
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mirza, wybacz, ale ja mogę poprosić w Słupsku organizatorów mitingu, żeby zrobili mi dodatkowy bieg na 900m, okrzyknąć to mistrzostwami Polski i ogłosić się mistrzem Polski, ba, nawet mistrzem świata na 900m. Ale co z tego wyniknie?
Przekonaj nie mnie, a MKOL (szczególnie argumentem o ilości postów na forum biegajznami.pl, to powinno do nich dotrzeć), wtedy i ja będę przekonany.
Dla mnie fakt, że mistrzostwa Polski w tej dyscyplinie organizuje grupa pasjonatów to kolejny argument na to, jak mało poważna jest to dyscyplina. Macie tam np. badania antydopingowe? I ile startuje uczestników w tych mistrzostwach Polski? Jakie są wobec nich wymagania?
Nie widzę powodu, żeby specjalnie interesować się dyscypliną, która w skali kraju uprawia 100 osób. Sam się interesuję różnego rodzaju rajdami terenowymi, ale nie uważam tego za sport wyczynowy, to po prostu zabawa. Mistrzostwa Polski strongmenów też są rozgrywane i nawet mają szeroką widownię. Dlatego mówię "tak" jakimś informacjom w dziale "ciekawostki - czego to ludzie nie wymyślą", ale zgłaszanie kandydatury ultrabiegacza na najlepszego biegacza w kraju czy tytuł wątku "dyskryminacja" to po prostu przegięcie, a ten, kto tego nie czuje, nie jest obiektywny.
Przekonaj nie mnie, a MKOL (szczególnie argumentem o ilości postów na forum biegajznami.pl, to powinno do nich dotrzeć), wtedy i ja będę przekonany.
Dla mnie fakt, że mistrzostwa Polski w tej dyscyplinie organizuje grupa pasjonatów to kolejny argument na to, jak mało poważna jest to dyscyplina. Macie tam np. badania antydopingowe? I ile startuje uczestników w tych mistrzostwach Polski? Jakie są wobec nich wymagania?
Nie widzę powodu, żeby specjalnie interesować się dyscypliną, która w skali kraju uprawia 100 osób. Sam się interesuję różnego rodzaju rajdami terenowymi, ale nie uważam tego za sport wyczynowy, to po prostu zabawa. Mistrzostwa Polski strongmenów też są rozgrywane i nawet mają szeroką widownię. Dlatego mówię "tak" jakimś informacjom w dziale "ciekawostki - czego to ludzie nie wymyślą", ale zgłaszanie kandydatury ultrabiegacza na najlepszego biegacza w kraju czy tytuł wątku "dyskryminacja" to po prostu przegięcie, a ten, kto tego nie czuje, nie jest obiektywny.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nagor pisze:a ten, kto tego nie czuje, nie jest obiektywny.

To znaczy, że niby ja nie jestem w tym temacie obiektwyny ?
Skąd wiesz, że to nie Ty ?

Spójrzmy na to ze statystycznego punktu widzenia.
Wejdź na naszej bazy.
Najlepszy wynik Jarosława Janickiego na 100 km czyli 6:22 ma 95 punktów. Czyli nieźle, prawda ?
Żaden z naszych zawodników z bieźni nie zrobił w tym roku nawet jednego wyniku z taką punktacją.
Powiesz, że Rekord Świata jest słaby ? No to zrobiony jest przez gościa który jak rozumiem generalnie biega Ultra - dwa lata później pobiegł maraton w 2:10. No czyli nie tak źle ?
Zgadzam się, że poziom sportowy to podstawa.
Ale to jest naprawdę dobry poziom sportowy. Jak rozumiem Jarosław Janicki treningowo biega maratony po 2:2... coś.
To, że konkurencja jest mała (mało ludzi się na to decyduje bo temu trezba się poświęcić bardziej) - to oczywiście powoduje, że poziom sportowy jest pewnie niższy ale nie wydaje mi się, że niski.
- Nagor
- Ekspert/Trener
Poziom sportowy w biegu tyłem tez jest bardzo wysoki, poziom tych najlepszych nieosiągalny nawet dla biegu przodem dla większości ludzi. Dlaczego więc redakcja bieganie.pl dyskryminuje biegaczy tyłem?
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ale o co chodzi w tej ankiecie i w tej dyskusji. Na forum jest dział ultra i dział biegi górskie? Jest? Jest. Nie ma za to sprintu. I co z tego? Ja nie chce żeby był, bo mało kto sie zna sie sprincie, a tematy typu, że sprinter zarobił w ciagu niespełna 10 sekund 100 tys dolarów mnie osobiscie jescze nie obchodzą.
albo temat mam 13 lat i biegam 14 sekund na setkę - co o tym sądzicie? Dopóki nie będzie fachowych rozmówców z tej dziedziny nie ma sensu nawet myslec o tym.
To samo dotyczy biegów ultra - dopóki nie będzie na rynku porównywalnej liczby ultrasów z reszta biegaczy nie ma co robic rankingów.
Rankingi dotyczą głownie sportowców kwalifikowanych - ilu w Polsce jest ultrabiegaczy z licencją? Ja nie wiem, ale chyba troche mniej niz sprinterów, średniaków czy długasów. Chyba że się myle to mnie sprostujcie.

To samo dotyczy biegów ultra - dopóki nie będzie na rynku porównywalnej liczby ultrasów z reszta biegaczy nie ma co robic rankingów.
Rankingi dotyczą głownie sportowców kwalifikowanych - ilu w Polsce jest ultrabiegaczy z licencją? Ja nie wiem, ale chyba troche mniej niz sprinterów, średniaków czy długasów. Chyba że się myle to mnie sprostujcie.
-
- Wyga
Na pewno TROCHĘ racji masz, ale staraj się też być obiektywny. MP na 100 km czy 24H są oficjalna imprezą PZLA. Twój bieg na 900 m nie będzie.Nagor pisze:Mirza, wybacz, ale ja mogę poprosić w Słupsku organizatorów mitingu, żeby zrobili mi dodatkowy bieg na 900m, okrzyknąć to mistrzostwami Polski i ogłosić się mistrzem Polski, ba, nawet mistrzem świata na 900m. Ale co z tego wyniknie?
Co do popularności ultra. W ubr. w Comrades Marathon (86 km) startowało 11 tys. osób. Więcej niz we wszystkich polskich maratonach razem wziętych. A że 100 km nie jest dyscypliną olimpijską...Chód sportowy jest i co z tego? Ile osób uprawia go na świecie? Ile w Polsce? W ubiegłorocznych MP na 50 km w chodzie startowało kilka osób. Na pewno mniej niż w MP 24 H.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ja nie jestem Ultrasem więc nie powinienem tak się tutaj wywnętrzac. 
Ale nie chodzi o to, żeby Ultra jakoś szczególnie promować, rankingować itd.
Ale o to, żeby nie deprecjonowac sportowych osiagnięć zawodników - jeśli rekordzista świata w treningu do 100 km robi w maratonie 2:10 a choćby Jarosław Janicki "trzyma sie" najbliżej jego spośród wszystkich naszych zawodników - to wg mnie świadczy o dobrym sportowym poziomie.

Ale nie chodzi o to, żeby Ultra jakoś szczególnie promować, rankingować itd.
Ale o to, żeby nie deprecjonowac sportowych osiagnięć zawodników - jeśli rekordzista świata w treningu do 100 km robi w maratonie 2:10 a choćby Jarosław Janicki "trzyma sie" najbliżej jego spośród wszystkich naszych zawodników - to wg mnie świadczy o dobrym sportowym poziomie.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, 16:10 przez Adam Klein, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Te wszystkie poziomy i punkty sa umowne .
Kiedys pierwsza klasa w maratonie wynosila 2:30 i byla platna . Z czasem wyniki poszly bardzo w gore i pomimo przesuniecia granicy klasowej ( z 2:30 na 2:27 i 2:23 ) , wynikow spelniajacych te norme bylo duzo jak nigdy .
Kiedys pierwsza klasa w maratonie wynosila 2:30 i byla platna . Z czasem wyniki poszly bardzo w gore i pomimo przesuniecia granicy klasowej ( z 2:30 na 2:27 i 2:23 ) , wynikow spelniajacych te norme bylo duzo jak nigdy .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Looking back:
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale ja mówię o naszych - "bieganie.pl" - punktach - czyli relacji na bieżąco liczonej do bieżącego rekordu świata.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Rekord swiata na setke peknie zaraz jak ktos w Katarze rzuci melon na linie mety
Articles in English:
Looking back:
Looking back:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31.16
- Życiówka w maratonie: 2:23;47
Adam (FREDZIO) jakbyś miał jakieś pytania co do Jarka to służę pomocą, sam za dwa tygodnie planuje się z nim spotkać(planuje wspólny wyjazd na jeden z maratonów). Jarek mieszka w Gryfinie. Warto nadmienić że w ubiegłym roku jako 42 letni zawodnik pobiegł m.in. na 15km w Policach w czasie 48.27., tracąc 20 sekund do Giczuna i wygrał m. in. z Draczyńskim, na pewno zaskoczył wszystkich podczas maratonu w Gdańsku wygrywając z A.Dobrzyńskim
Zgodze sie że na pewno mniej osób interesuje się ultrasami i jak dotąd zbyt mało pisało się o wynikach z bieżni. Ponadto jak na razie J. Janicki jest sam na najwyższym poziomie a znakomitych zawodników na średnim dystasie mamy kilku.
Z powodu problemów rodzinnych troche spasowałem z udzielania się na forum, ale w najbliższym czasie postaram sie upełnić więcej wyników w dziale PRO - Jarka i kilku innych
Zgodze sie że na pewno mniej osób interesuje się ultrasami i jak dotąd zbyt mało pisało się o wynikach z bieżni. Ponadto jak na razie J. Janicki jest sam na najwyższym poziomie a znakomitych zawodników na średnim dystasie mamy kilku.
Z powodu problemów rodzinnych troche spasowałem z udzielania się na forum, ale w najbliższym czasie postaram sie upełnić więcej wyników w dziale PRO - Jarka i kilku innych
Żyje po to, by biegać
- marsowa
- Wyga
Uśmiałem się jak cholera. Mistrzowie bingo są sprawnymi, wysportowanymi ludźmi. DobreNagor pisze:Po prostu poważni sportowcy się w to (biegi ultra) nie bawią, bo to jeden z alternatywnych, nieolimpijskich sportów typu bingo czy rzut lotką. Wbrew pozorom na rzutach bingo też można zarobić grube pieniądze, jego mistrzowie są na pewno sprawnymi, wysportowanymi ludźmi, ale jednak gwiazdy bingo nie goszczą na pierwszych stronach gazet. Są po prostu sporty mniej i bardziej poważne.

- marsowa
- Wyga
Inny zawodnik z Polski, który w moim mniemaniu zasługuje na wzmiankę to Tomasz Klisz (biegi po schodach). II miejsce w Tower Run w Berlinie sprzed dwóch tygodni. Nawet na forum Maratonów Polskich o tym pisali (a to portal już z samej nazwy o tematyce bardziej zawężonej od biegania.pl).
- Nagor
- Ekspert/Trener
Wypada też wspomnieć o mistrzach Polski w bieganiu tyłem, mistrzach Polski strażaków, lekarzy, policjantów, par małżeńskich oraz grubasów. To tylko te "mistrzostwa Polski", z obecnego sezonu, które przychodzą mi do głowy w ciągu krótkiego namysłu. Powtórzę: dlaczego bieganie.pl dyskryminuje mistrzów Polski w bieganiu tyłem?
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
bo bieganie w szpilkach jest bardziej sexy!Nagor pisze:Wypada też wspomnieć o mistrzach Polski w bieganiu tyłem, mistrzach Polski strażaków, lekarzy, policjantów, par małżeńskich oraz grubasów. To tylko te "mistrzostwa Polski", z obecnego sezonu, które przychodzą mi do głowy w ciągu krótkiego namysłu. Powtórzę: dlaczego bieganie.pl dyskryminuje mistrzów Polski w bieganiu tyłem?

Wracajac do tematu: skoro biegu ultra sa takie "wazne" dlaczego na stronie pzla nie ma statystyk? PZLA, tez dyskryminuje te biegi ?
- Remus
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:28
- Kontakt:
Przecież są - 100 km. Sprawa ma się jednak trochę inaczej w PZLA, bo w rankingach i MP na 100 km uwzględniani mogą być jedynie licencjonowani zawodnicy, a takich w Polsce jest bardzo mało.wysek pisze:Wracajac do tematu: skoro biegu ultra sa takie "wazne" dlaczego na stronie pzla nie ma statystyk? PZLA, tez dyskryminuje te biegi ?