KENIJSKOŚĆ

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
tomasz

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Dla ciebie równość oznacza, że biegacz - biegacz, i na tym koniec.
A dla Ciebie nie jest to równość - zatem binarnie dla Ciebie to jest nierówność.

Zwróć uwagę na jedno. To co Ty uważasz ze przejaw nierówności nawet nie dotyka tego, co tak naprawdę jest równe. Mówię tutaj o moralno-etycznym spojżeniu na drugiego człowieka jako człowiek, a nie na szybszego biegacza. Ty wykładasz tylko przypadłościowe cechy, które przysłoniły Ci oczy.

Kenijczyk to przede wszystkim CZŁOWIEK. Dopiero później biegacz, a jeszcze później szybki biegacz.
PKO
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to moze prosciej :)

Dlaczego nie moze byc tak, ze wygrywa szybszy?
tomasz

Nieprzeczytany post

Tutaj jest oficjalna strona IAAF`u. Kilkając "Road Running" w kolumniej "men" ukaże się aktualny ranking z biegów ulicznych od 10km do 100km.
W pierwsze dziesiątce jest 6 Kenijczyków. Co ciekawe pierwsze 2 miejsca nie należą do nich.
Kilkając na ranking 100m mężczyzn mamy 6 obywateli USA na w pierwszej dziesiątce.
110m przez płotki - to samo. Pierwsza dzsiątka i 6 obywateli USA.
Kilkając na kobiety i 100m mamy również 6 kobiet w pierwszej dziesiątce z USA.
5000-10000m kobiet. Pierwsza dziesiątka - 6 Etiopek.
A teraz z innej beczki. Tutaj jest ranking w ping-ponga. W pierwszej 10 jest 6 Chinek.

Więc dlaczego Kenijczycy to coś NIE TAK ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zanim odpowiem.
Zastanawia mnie jedno.
Czy ja jestem jedyny który w tym widzi coś dziwnego nieodpowiedniego czy nie?
Nawet nie tutaj na forum ale wogóle. Spróbuję przy okazji znaleźć jakieś informacje.

No i tak możemy odbijać piłeczkę w nieskończoność ale przecież na tym polega dyskusja.

Tomasz
Ze strony IAAFu pochodzi właśnie ta pierwsza statystyka którą podliczyłem. To że oprócz Kenijczyków liczą się też inni - to mnie bardzo cieszy. Wszyscy pochodzą z tego samego rejonu świata, ale tylko Kenijczycy dominują bo dochodzą do tego dodatkowe czynniki. Czy wiedzieliście, że Etiopia ma 2 razy więcej mieszkańców niż Kenia?
Takich jak Gebresselasie jest kilku a Kenijczyków całe bezimienne masy.

Natomiast to co napisałeś o 100 metrowcach czy PingPongu - to ciekawe przykłady. Ping Pong mnie nie boli. Liczy się konkurencyjność danej dyscypliny i czy trafiają do niej rzeczywiście najlepsze jednostki.
Chodzi o to, że bieganie jest najbardziej konkurencyjną dyscypliną na świecie (wg mnie).
- jest najbardziej dostepne, najtańsze a co za tym idzie
- jest najbardziej masowe, a co za tym idzie
- jest najbardziej konkurencyjne bo za zwycięstwo w imprezie płąci się jednorazowo największe pieniądze.

Wiec konkurencja jest jak nigdzie indziej. No w Tenisie i Golfie się też dużo płaci ale to nie jest tak dostępne.
Ale co do 100 metrowców potraktowałęś sprawę trochę wybiórczo Tomasz . :) Dlaczego nie spojrzeć na pierwszych 50 - tak jak ja to zrobiłem ? Oto wynik:

USA 20
JAM 6
GBR 6
NGR 3
TRI 2
BRA 2
AHO 1
BAH 1
GER 1
AUS 1
FRA 1
POL 1
POR 1
RUS 1
SLO 1
CAN 1
UKR 1

Muszę wam powiedzieć, że w trakcie naszej dyskusji zaczynają się wyłaniać ciekawe wnioski. :)
Teraz widzę, że dominacja USA na 100 m statysycznie jest podobna do Kenijskiej dominacji na zawodach IAAFu (w pierwszej 50-ce jest 19-tu Kenijczyków). I tu dochodzimy do tego co chciałem pokazać już wcześniej - wystarczy obniżyć gażę a już udział Kenijczyków spada poniżej 40% - jak spojrzycie wcześniej to właśnie przeciwstawiałem te dwie tabelki.
Tych 20 Amerykanów czy Kenijczyków na 50-ciu to już jest znacznie lepiej niż 30 na 50.

Bartosh
Dlaczego jakoś nikt nie proponował pojedynku Lenoxa Lewisa z Dariuszem Michalczewskim?
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Układ? Spisek? Masoni?
tomasz

Nieprzeczytany post

Sam widzisz, że tylko Ciebie to nurtuje, dla innych to tylko często pojawiająca sie zmienna, która jest w każdym zbiorze.

Co z tego, że Etiopia ma 2 razy więcej mieszkańców niż Kenia? To znaczy, że statystycznie na jednego mieszkańca Keni więcej jest szybkich biegaczy? Znów to tylko mienna.

Jakoś ping-pong Cię nie boli - dlaczego? Przeciż występuje tam taka sama zależość co w bieganiu.

Piszesz o całych bezimiennych masach. Rankingi pierwszej dziesątki mówiąc zupełnie co innego.

Każda dyscyplina jest nabardziej koknurencyjna na świecie. Wszędzie jest ciężko i wszędzie jest konkurencja. Poza tym nie można dokonać weryfikowalnego porównania dwóch różnych bytów. Nie można porównać koloru z dźwiękiem - bo nie ma kryterium. Tak samo nie można porównać konkurencyjności danej dyscypliny względem drugiej.

Jest to dyscyplina:
Dostępna - owszem.
Najtańsza? Można sobie za parę złotych ze złomowiska zrobić siłownię w piwnicy. Można sobie kupić rower używany i jeździć nim przez kilka lat. Można sobie trenować za darmo w jakimś klubie piłkarskim, na B klasę wystarczy tylko chcieć i "jakoś" kopać piłkę. Można sobie kupić karty i grać w brydża, moża kupić szachy, można warcaby. Można uprawiać pływanie mieszkając w ciepłym klimacie obok jeziora... za darmo. A jeśli chcesz biegać na wysokim poziomie to niestety pieniądze musisz mieć. Chociażby z tego powodu, że nie da się być dobrym biegając po 30km dziennie i chodzić z dojazdem 10h do pracy.
Masowa - owszem, ale kibice zawsze będą masowo za piłką nożną.
Konkutrencyjność nie ma nic wspólnego z pieniędzymi i nagrodami. Poza tym ja jeszcze nie słyszałem, żeby najlepiej zarabiającym sportowcem był maratończyk.

A dlaczego Darek nie walczył z Lenoxem?
Równie dobrze mógłbyś zapytać dlaczego baletmistrz nie mocował się z Pudzianowskim. Już Ci tłumaczyłem, że tego nie można fizjologicznie przeskoczyć, a Kenijczyków można - trzeba tylko dać czas trenerom i fizjologom.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2006, 14:42 przez tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Już Ci tłumaczyłem, że tego nie można fizjologicznie przeskoczyć, a Kenijczyków można - trzeba tylko dać czas trenerom i fizjologom.
Ok, no to poczekajmy.
tomasz

Nieprzeczytany post

Fredzio, nawej jeśli by się okazało, że jednak nie można Kenijczyków fizjologicznie przeskoczyć... to zauważ co się dzieje.

Ja mam 167cm wzrostu, wybraź sobie, że w wszkole średniej podchodzę od trenera LA i nawiązuję rozmowę.

Ja: chcę zostać w prszyszłości najlepszym skoczkiem wzwyż.
Trener: niestety Twoje warunki fizyczne niepozwalają na to.
Ja: więc co?
Trener: więc niegdy nie będziesz skakał tyle co wyższi.

Za tydzień przychodzę znów do trenera.

Ja: chcę zostać w przyszłości najlepszym biegaczem ulicznym od 10km do maratonu.
Trener: niestety Twoja fizjologia nie pozwala na to.
Ja: więc?
Trener: czyli nigdy nie dogonisz Kenijczyków.

Pierwsza sytuacja jakoś niekogo nie dziwi, dlaczgo zatem druga jest dziwna. Dlaczego pierwsza jest TAK, a druga NIE TAK?
tomasz

Nieprzeczytany post

Proponuję wrócić jeszcze raz do zbiorów. W każdym zbiorze A (dyscyplina) przy istniejących zmiennych x (zawodnicy) można poróżnić x pod względem ilościowym wprowadzając podzbiór dla x, należy do R (liczby rzeczywiste gdzie liczba 1 odpowiada najwyższej wartości ilościowej - jest to wynik sportowca).
Zatem mamy sytuację gdzie A(x1) będzie lepszy od A(x2). I tak dalej.

I w każdym zbiorze o takiej konstrukcji będą zmienne lepsze i gorsze. Jeśli by szukać przyczyny zróżnicowania ilościowego tej samej jakości (x), (czyli dlaczego x(1) a nie x(5)) to wskazać należałoby podzbiór Y w zbiorze A, który ilościowo determinuje (x), a są to: predyspozycje fizyczno-fizjologiczne, psycho-socjologiczne, mądry trening i sztab szkoleniowy, (i wiele innych, np. szczęście). A zatem każdy przedział pierwszej dziesiątki, czyli od x(1) do x(10) występuje w każdym zbiorze. Zatem w każdej dyscyplinie sportowej wartość podzbioru Y implikuje poziom (x). Co z tego wynika? To, że Y deterimuje (x), i zawsze będzie tak, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Zawsze ze względu na słaby Y pewnien (x) nigdy nie dojdzie na szczyt.

Jednak nie rozumiem dlaczego Ci nie pasuje, że wysoki poziom Y przyadłośiowo przypada pod kolejny podzbiór Z - czyli narodowość. Zauważ, że pomiędzy Y a (x) zachodzi reakcja przyczynowo-skutkowa. Natomiast Z jest tylko bytem przyadłościowym i nie determinuje ani (x) ani Y.

Ujmują to prościej.
W każdej dyscypllinie sportowej po przez Y jakiś tak (x) nie przeskoczy innego (x), który ma wysoki Y. A to, że wysokie Y mają (x) z Kenii... to tylko przyapdłość - a jeśi Ci to nie pasuje, to wybacz - dla mnie to jest rasizm.
Awatar użytkownika
moher
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rafał Wójcik (KKL Fart Kielce) zajął 11. miejsce w 25. biegu maratońskim we Frankfurcie, będąc najlepszym Europejczykiem. Dwukrotnego mistrza kraju wyprzedziło dziewięciu Kenijczyków i Etiopczyk.
Za tym wszystkim stoją chyba jakiś układ i łże-elity! :ble:
,,Ból jest przemijający a skutki rezygnacji pozostają na zawsze''
Lance Armstrong
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Jako znany eksplorator sprawy Kenijskiej, znalazłem zabawny tekst napisany przez jakiegoś kolesia który był w Kenii, mieszkał i trenował z tymi zawodnikami przez jakiś krotki czas.
Oto jego rady "Jak stać się mistrzem", hołdując zasadzie:

"Trenuj, żyj i zachowuj się jak Keniczyk" :

- Zaczynaj bieg bardzo powoli, przyspieszając stopniowo, by na koncu biec bardzo mocno.
- Pamiętaj po biegu o duzej dawce rozciagania, ćwiczeń, przysiadów.
- Oglądaj telewizję przez cały czas orpócz momentów w których trenujesz, jesz lub czytasz.
- Zrób sobie drzemkę jeśłi w telewizji nic nie ma ciekawego.
- Jedz jak najwięcej owoców ugali. Sprawdź, czy Twój pot juz nimi pachnie. Jełśi nie - jedz ich więcej.
- Jeśli idziesz - idź powoli, bardzo powoli.
- Biegaj tylko po trawie, parkowych ścieżkach lub stadionie. Raczej idź w strone parku niz biegnij do niego. Pamiętaj aby iść powoli.
- Rób sobie herbatę używając mleka zamiast wody i dodaj tyle cukru ile normalnie dodałbyś mleka (niektórzy dodają mleka do kawy - to mój przypis)
- Nie biegaj w deszczu, chyba, że to absolutnie konieczne.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za wszytskim stoi uwarunkkowanie rasowe i genetyczne. W kazdej dyscyplinie jest jakis narów wybijajacy sie, oprocz ww : Brazylia (piłka nożna), włochy Hiszpania (kolarstwo), plywanie (Australia).
USA , Rosja i Chiny generalnie pzrewyzszaja inne: dlaczego:
- duza populacja
- wszedziedaja doping w Rosji najbardziej
- skoro duzy kraj to zroznicowany geograficznie. Wiadomo ze jak ktos sie urodzil na 2tys.mnpm to ma wiecej erytrocytow niz koles z O mnpm.
Jesli wiec dorzucimy im trening taki samym to biegacz z nizin nigdy nie dogoni "kenijczyka". Bialy (z nizin) jest oczywiscie bogatszyi ma lepszych lekarzy wiec moze naukowym treningiem zacznie odrabiac strate...

DOchodzi rowniez czynnik psychologiczny. W Europie w wiekszosci jest kapitalizm wiec, bez pracy nie ma zyciai forsy. Czlowiek musi najpierw martwic si eo dobra materialne a potem o rekreacje (sport). W Keni jeyt inaczej
czesto skorumpowani politycy zabieraja cala kase i tak wojownik z plemienia musi biegac zeby poprawic sobie byt. Widac to wsrod mlodych biegaczy na mityngach (starsi juz maja troche kasy), walcza o lepsze zycie, swoje i rodziny. (czesto zapewnia im to np. Katar :))
W USA jest etos pracy (treningowej): dostajesz stypendium i zapierdalasz bo ci to zabierze ktos inny, majac do dyspozycji fizjologów noblistów.
Najlepsi sportowcy USA to kolesie ktorzy dali sie zlapac w siatke we wlasnym ogrodku (:))i teraz zapieprzaja bo w ich zylach plynie krew pleminnych wojownikow ktorzy wiele talentu otrzymali od natury.

Biali generalnie szybciej pozakladali cywilizacje wiec szybciej zapomnieli naturalne instynkty. Styad wiele w Europie wielkich wynalazców, (trend jest obecnie w strone Amewrykanow, patrz kolonie angielskie, oraz z wiekszej kasy na oswiate).
Oczywiscie w u nas czesto zdarzaja sie talenty. Srednio 1osoba na 10tys moze osiaganać VO2 max powyzej 80, ale jeszce trzeba ja namowic do trenowania ...
Z reszta w konkurencjach technicznych (LA) Europa sobie niezle radzi, głownie dlatego ze ma lepiej wyedukowanych trenerów i spzret.

Swoja droga fajnie by bylo trenowac biegacza Kenijczyka. Kazesz mu biegac OWB1 do tetna 140, a on takie osiaga przy 3.10 :lalala:
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
michał91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trzeba poprostu trenować od dziecka jak oni to będziemy mieli szanse bodajże Australijczyk Motram(nie wiem jak się pisze) jest czasem wstanie rywalizować z najlepszymi na 5km. Mistrzem Olimpijskim w maratonie jest Stefano Baldini, który zawsze jest gotowy na największe imprezy. Jeżeli będziemy trenować to ich dogonimy :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Michał, no to moze jeszcze masz jeszcze szanse, ale nie wyjeżdzaj z gór. :)
tomasz

Nieprzeczytany post

Mottram budzi podziw. W końcu w ubiegłym roku zmiażdżył samego Bekele na 3000m

Ale...
tutaj wyraźnie widać, że jednak Etiopia górą :oczko:

Rekordy życiowe Australijczyka to między innymi:
3:48.98 - mila
3:34.80 - 1500m
7:37.30 - 3000m
12:55.76 - 5000m
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ