Wegetarianizm
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
właśnie, właśnie grubcio!
warto byłoby uświadomić forum, że wegetarianizm, semiwegetarianizm, weganizm, komunizm
(tylko żartowałem) to trochę odmienne podejścia do spożywania roślin.
warto byłoby uświadomić forum, że wegetarianizm, semiwegetarianizm, weganizm, komunizm

[i]The things you own end up owning you.[/i]
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
nie, znaczy jajka, ser zolty jadly, o to chodzilo?
-
- Zaprawiony W Bojach
Caryca, odpowiadam na Twoje pytanie o kolor cukinii.
Cukinia to taki du¿y ogórek, a raczej ogór.
Zielony. Ale s± te¿ cukinie ¿ó³te. Tych nie próbowa³am.
Cukinia ma ciekawy smak. Na surowo niby bez smaku, ale ugrillowana z przyprawami, albo podduszona z curry... poezja.
Cukinia to taki du¿y ogórek, a raczej ogór.
Zielony. Ale s± te¿ cukinie ¿ó³te. Tych nie próbowa³am.
Cukinia ma ciekawy smak. Na surowo niby bez smaku, ale ugrillowana z przyprawami, albo podduszona z curry... poezja.
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dzieki joy! Jakos ich nie pamietam ze sklepow i nazw nie kojaze(qurcze nie dobrze ze mna
). Mam w lodowce taka jasno zielona, ma delikatny smak i normalnie zielona. Zoltej nie widzialam...
Notabene bedzie dzis na lunczyk:) , mniam, mniam

Notabene bedzie dzis na lunczyk:) , mniam, mniam
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam pytanie do Sandy o te boczniaki.
Bo ja s³abo znam siê na grzybach. Takie boczniaki to mo¿na w ka¿dym hipermarkecie kupiæ? Moja wiedza na ten temat nie wykracza poza pieczarki.
Bo ja s³abo znam siê na grzybach. Takie boczniaki to mo¿na w ka¿dym hipermarkecie kupiæ? Moja wiedza na ten temat nie wykracza poza pieczarki.
- Karola
- Zaprawiony W Bojach
Joy, na surowo niby bez smaku?
Polecam surówkę z surowej cukinii. Najlepsze do tego są młode cukinie, takie których szkoda gotować, dusić, smażyć. Po obraniu ze skórki, przecięciu wzdłuż i wydrążeniu ścieramy cukinie na tarce z dużymi oczkami. Solimy i po 1/2 h odsączamy, zlewamy sok jaki wycieknie (ja wypijam), dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojoną natkę pietruszki, pieprz i sól i mieszamy z majonezem.
Smacznego!

Polecam surówkę z surowej cukinii. Najlepsze do tego są młode cukinie, takie których szkoda gotować, dusić, smażyć. Po obraniu ze skórki, przecięciu wzdłuż i wydrążeniu ścieramy cukinie na tarce z dużymi oczkami. Solimy i po 1/2 h odsączamy, zlewamy sok jaki wycieknie (ja wypijam), dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojoną natkę pietruszki, pieprz i sól i mieszamy z majonezem.
Smacznego!

-
- Zaprawiony W Bojach
...no.. tak mi siê wydawa³o...Quote: from Karola on 1:35 pm on July 23, 2003
Joy, na surowo niby bez smaku?![]()

Ale ja dopiero pocz±tkuj±ca jestem je¿eli chodzi o cukiniê, wiêc pewnie nie mam racji. A mo¿e to moje kubeczki smakowe jakie¶ nierozwiniête s±

Dziêki Karola za przepis. Zabieram go sobie.
- mucherek
- Stary Wyga
- Kontakt:
fioletowy to bakłażan. Który się przyzwoicie z cukinią komponuje - grillowane czosnek, cukinia, bakłażan, do tego pomidorki i oliwa, troszkę octu, sól i pieprz i mamy rewelacyjną sałatkę z grilla
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
boczniki powinny byc w kazdym hipermarkecie. Moj tata je przyzadza a la schabowe w bulce i jajku, bardzo dobre, chociaz troche kaloryczne....
(Edited by caryca at 4:08 pm on July 23, 2003)

(Edited by caryca at 4:08 pm on July 23, 2003)
- Sandy
- Wyga
Zaczne od poczatku
Przepis na golabki z kaszy
Skladniki:
1 glówka kapusty wloskiej
300g serka tofu
1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
2 duze cebule
2 lyzki oleju slonecznikowego
majeranek , tymianek , pieprz i sól
Z kapusty usunac glab i w calosci wrzucic do osolonego wrzatku . Gotowa 15 minut.
Tofu przesmazyc na patelni z cebulka, polaczyc z kasza , dodac przyprawy wymieszac.
Nastepnie nakladam farsz na liscie zawijam , polewam woda, lub wywarem z warzyw i zapiekam okolo 30 min
Moi domownicy bardzo lubia do tych golabków sos grzybowy z boczniaków , pieczarek lub innych grzybów
Caryca - mam dzieci. Jeden chlopak i dwie dziewczyny-blizniaczki
joycat - boczniaki sa w sklepach z warzywami , dosc czesto, ale gdybys nie trafila na boczniaki to kazde inne grzyby mozesz zrobic w podobny sposób
Z boczniaków mozna zrobic jeszcze wiele innych potraw np boczniakowe flaczki - pycha, boczniakowe kotlety.
W zasadzie przygotowujesz wszystko tak samo jak z miesa ,ale nie dajesz miesa tylko boczniaki
Ja dzis mam na obiad czerwony barszcz i pierogi z kapusta i grzybami. Dobre to !:)
Wszystkim zycze smacznego.
w OBRONIE GRUBCIA
WSZYSTKIE ZAMIESZCZONE POSTY PODPISYWANE IMIENIEM SANDY , SA AUTORSTWA SANDY.
POZDRAWIAM
Przepis na golabki z kaszy
Skladniki:
1 glówka kapusty wloskiej
300g serka tofu
1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
2 duze cebule
2 lyzki oleju slonecznikowego
majeranek , tymianek , pieprz i sól
Z kapusty usunac glab i w calosci wrzucic do osolonego wrzatku . Gotowa 15 minut.
Tofu przesmazyc na patelni z cebulka, polaczyc z kasza , dodac przyprawy wymieszac.
Nastepnie nakladam farsz na liscie zawijam , polewam woda, lub wywarem z warzyw i zapiekam okolo 30 min
Moi domownicy bardzo lubia do tych golabków sos grzybowy z boczniaków , pieczarek lub innych grzybów
Caryca - mam dzieci. Jeden chlopak i dwie dziewczyny-blizniaczki
joycat - boczniaki sa w sklepach z warzywami , dosc czesto, ale gdybys nie trafila na boczniaki to kazde inne grzyby mozesz zrobic w podobny sposób
Z boczniaków mozna zrobic jeszcze wiele innych potraw np boczniakowe flaczki - pycha, boczniakowe kotlety.
W zasadzie przygotowujesz wszystko tak samo jak z miesa ,ale nie dajesz miesa tylko boczniaki
Ja dzis mam na obiad czerwony barszcz i pierogi z kapusta i grzybami. Dobre to !:)
Wszystkim zycze smacznego.
w OBRONIE GRUBCIA
WSZYSTKIE ZAMIESZCZONE POSTY PODPISYWANE IMIENIEM SANDY , SA AUTORSTWA SANDY.
POZDRAWIAM
Zycie to tylko chwila, ale jaka soczysta !
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja się tylko zastanawiam - po co to jeść? To znaczy - boczniaka. Przecież to nie ma żadnych wartości odżywczych. Czy ma jakieś. Ma ???
(Edited by FREDZIO at 4:24 pm on July 23, 2003)
(Edited by FREDZIO at 4:24 pm on July 23, 2003)
- Sandy
- Wyga
Jakies tam ma..........To sa przyklady, kuchni bezmiesnej. Nie mozna odzywiac sie tylko boczniakami. Podobnie jak nie mozna odzywiac sie tylko miesem.
Myslalam ze to zrozumiale..............
Myslalam ze to zrozumiale..............
Zycie to tylko chwila, ale jaka soczysta !
- Karola
- Zaprawiony W Bojach
Pewna moja znajoma mocno starsza Pani zwykła mówić że "wszystkie grzyby są do bani, zbudowane głównie z celulozy nie są trawione przez człowieka, bo tylko krowy trawią celulozę". Pani zapomniała pewnie o paru grzybach występujących na serach, a bez nich to i sery byłyby do bani.
Boczniaki są smaczne, choć może bez wartości. Występuję teraz jako obrońca urozmaiconego i smaczego żarcia, nie wegetarianizmu.
Sandy, te zapamiętane, rewelacyjne i poszukiwane gołąbki były z farszem z kaszy i pieczarek, ale i inne z chęcia zrobię i zjem. Dzięki.
Boczniaki są smaczne, choć może bez wartości. Występuję teraz jako obrońca urozmaiconego i smaczego żarcia, nie wegetarianizmu.
Sandy, te zapamiętane, rewelacyjne i poszukiwane gołąbki były z farszem z kaszy i pieczarek, ale i inne z chęcia zrobię i zjem. Dzięki.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale czy my tu mówimy o weganiźmie - czyli o niespożywaniu żadnych produktów pochodzenia zwierzącego czy nie?
Czy makaron jest wegetariański czy nie?
Czy makaron jest wegetariański czy nie?