Idealna waga biegacza

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
willneverwalkagain
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A to bardzo zdrowe podejscie, to sie chwali, bo ja niestety coraz czesciej sie spotykam z odchudzaniem dla odchudzania, wskazowka wagi zdaje sie byc wyznacznikiem atrakcyjnosci i szczescia.  Ale jak widze biegaczki maja do tego zdrowszy stosunek. :-)
GG 380 33 23
PKO
Awatar użytkownika
Ojla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:43:37
Kontakt:

Nieprzeczytany post

O to właśnie chodzi! Waga letnia i waga zimowa! Myślę, że tak 2-4 kg różnicy między nimi nie jest jakimś strasznym rozpasaniem. Moje życiowe osiągi to: 49 przed ciążą i 71 przy porodzie. Jednak takie duże różnice nie są korzystne dla skóry (rozciąga się). Mam 164 cm wzrostu. Fajnie by było: latem 52-53, zimą 54-56. Może jak w końcu ustabilizuję treningi to się uda (ale nie za wszelką cenę).
Jola
Pozdrawiam, Jola
Awatar użytkownika
willneverwalkagain
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Daaga zgadzema sie z Toba, tez mi sie wydaje, ze miesnie sa wazniejsze, bo ktos moze byc chudy i srednio ladny, ze sie tak dyplomatycznie wyraze, a ten po kim widac ze dba o siebie a BMI nie koniecznie 18 (boze przy 49kg to ja wygladam jak "nasza szkapa"), wiec ja sie przychylam do sposobu Joycat, nie odchudzac sie ale zdrowo odzywiac i trenowac a organizm znajdzie optymalna wage dla siebie.
GG 380 33 23
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wlasnie, wlasnie kochane :taktak:
Jestem za zmianami wagi na sezon letni i zimowy, i tak samo jestem zwolennikiem zdrowego i zbilansowanego sposobu odzywiania, a moim kierunkiem w odzywianiu jest pilnowanie sie, zeby jesc 0,5 do 1kg warzyw i owocow dziennie. Napisalam w tej kolejnosci, bo owoce to latwo wchodza, ale jak mam zrobic i zjesc jakies warzywka - to juz gorzej, echym... ;)
Awatar użytkownika
danielEm
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zgadza się dziewczyny! Każdy ma swoje optimum wagi uwarunkowane genetycznie (grubość kośćca, objętość mięśni itd.). Ja np. przy wzroście 176cm ważę 72-74kg (BMI 23,2-23,9), co dla biegacza nie jest rewelacją, choć biegam sporo (60-100km/tydz; maraton 3:09:18). Większość ludzi mówi mi, że jestem chudy, a to po prostu moja twarz (lekko zapadnięte policzki). Nie jestem zbytnim mięśniakiem, ale nogi za to mam dość dobrze umięśnione. I właśnie tego nie da się zbytnio zmienić (bez szkody dla organizmu). Pozdrawiam i nie przesadzajcie z tym "Waszym" odchudzaniem :)
Daniel M.    :-)
Awatar użytkownika
willneverwalkagain
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from Daaga on 11:13 am on June 10, 2003
Wlasnie, wlasnie kochane :taktak:
Jestem za zmianami wagi na sezon letni i zimowy, i tak samo jestem zwolennikiem zdrowego i zbilansowanego sposobu odzywiania, a moim kierunkiem w odzywianiu jest pilnowanie sie, zeby jesc 0,5 do 1kg warzyw i owocow dziennie. Napisalam w tej kolejnosci, bo owoce to latwo wchodza, ale jak mam zrobic i zjesc jakies warzywka - to juz gorzej, echym... ;)
i slodycza trzeba powiedziec pa pa :-(
GG 380 33 23
Awatar użytkownika
MacGor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja się nie odchudzam, ale mam świadomość tego, jak mogłabym poprawić wyniki, gdybym była lżejsza. Idealnego BMI=18 nie osiągnę nigdy i nie martwi mnie to, jak i wogóle moja waga. Najważniejszy jest uczciwy trening. Chociaż wyjątkiem dla mnie jest maraton, który chciałabym pobiec z wagą nie większą niż 58kg.

To jest tak, że najpierw zrzuca się wagę dla wyglądu, a jak już jest ok., to jeszcze trzeba się pozbyć 5-10kg dla dobrego biegania.
[b]szuuu[/b]
Awatar użytkownika
willneverwalkagain
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ale bywa tak ze jak trenujesz do maratonu to waga wzrasta, nie tylko na wadze ale i objetosciowo, spodnie sie robia coraz ciasniejsze, czytalam kiedys taki artykul na Runners' World.
GG 380 33 23
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio straciłam kolejne kilogramy. Teraz mam BMI 21,61. Do BMI=18 musiałabym stracić 10 kg jeszcze :o
A policzki i tak już mi się zapadły....
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ