wady wzroku
- maciej.zaczkowski
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
no dobra mam trochę mniejszą wadę, ale okulary na nosie to codzienność.....no i chyba sie zdecyduję na poprawe laserową wzroku..widziałem ze w warszawie dużo klinik jest. chyba jakies promo ma optegra - trochę czytałem o nich ale nie jestem zbytnio w temacie, więc moze jakas pomoc? a np jak idę biegać na godzinę to muszę zakładać soczewki które i tak mi troszkę wysuszają oko i mnie drażni. w ogole ktoś z Was myślał o laserowej poprawie wzroku? można po tym biegać?
-
- Rozgrzewający Się
Ja miałem ponad -5 dioptrii i uprawiałem bez problemu sport, zarówno bieganie, chodzenie po górach, jak i sporty kontaktowe, po operacji też bez problemu robię to samo. Wydaje mi się, że to całe gadanie o ryzyku odklejenia siatkówki, itp to po prostu takie zabezpieczenie się przez lekarzy, żeby później nikt się do nich nie przyczepiał. Ale mimo wszystko radzę zrobić sobie kompleksowe badanie oczu przed operacją i skonsultować to dokładnie z lekarzem.
- Aśka
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 01:01:11
Ja mam w soczewkach -4.5 i astygmatyzm, w okularach to bylo kolo -5 (inaczej sie szkla dobiera), i sport uprawiam cale zycie, od malenkosci narty, judo, tenis, karate, wspinanie, wszystko dosc mocno przez wiekszosc zycia, bo tak mnie rodzice wychowali o odkleje iu siatkowki slyszalam, i sie przestraszylam raz w podstawowce, jak mnie pilka od kosza prosto w okulary trafila i je na twarzy mi rozgniotla, ale poza tym nic sie nie stalo. Pewnie sie trzeba zbadac, na wszelki wypadek, ale trzydziesci kilka lat jak na razie bez szwanku. A o operacji marze, jak mi portfel przytyje, to sobie dla wygody zrobie na razie soczewki, i nie wiem, jak ja moglam kiedys bez nich zyc :D a tym bardziej sporty uprawiac... Karate np. bywalo na slepo, sie czlowiek magii uczyl i rozpoznawania plamy przeciwnika z ruchu powietrza... :P nie no, taka slepa nie jestem, ale mnie zawsze wkurzalo, ze trener kaze piksy jednak zdjac )
- maciej.zaczkowski
- Rozgrzewający Się
hej, dzięki za odpowiedź! już się w sumie zdecydowałem, zapisałem na kwalifikacyjną do dra smorawskiego (przed nie można przez 2 tyg soczewek nosić ) no i niedługo się dowiem wszystkiego mam nadzieję, że się uda