Po której stronie biegamy?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:Qba, wiem że nie powinno mnie tam być i ja wiem co mam robić ale najzwyczajniej wypowiedziałem się za osoby które:
- biegają po ścieżkach,
- biegały po ścieżkach,
- będą biegać po ścieżkach bo takie są i będą...
W takim razie w imieniu tych osób odbierasz krytykę, poza tym nie uważam, żeby wszyscy, w imieniu których się wypowiadasz, chcieli się posługiwać Twoimi argumentami.

Prawda, do której biegacze na drodze rowerowej nie chcą się przyznać jest prosta: wiedzą, że nie powinni, ale mają to gdzieś.

Droga rowerowa jest zrobiona po to żeby oddzielić ruch pieszy od rowerowego - piesi najpierw nie chcieli mieć na chodniku zagrożenia w postaci roweru, a teraz sami się pchają w jego sąsiedztwo czyli na drogę rowerową. Bo biegacz to pieszy, nieważne jak szybko biegnie i czy subiektywnie nie uważa siebie za zagrożenie.

Jeszcze raz - jest to realne zagrożenie dla zdrowia i życia jego i rowerzysty.
Przykładem jak bardzo można ucierpieć jest śmierć sędziego lekkiej atletyki, który przez neiuwagę wszedł na tor sprinterski, został mocno potrącony przez BIEGACZA - sprintera i wskutek tego poniósł śmierć.

To teraz sobie wyobraź, że wpadasz na rowerzystę - Ty ponosisz ciężki uszczerbek na zdrowiu, ale co Ci zrobił rowerzysta, że go w to wciągasz? On jest u siebie.

Czy to nie jest dziwne?

@ skoor - znienawidzone przez tu obecnych przepisy mówią, że w Polszcze też rowerzysta ma do dyspozycji całą szerokość pasa. Ale przecież ten pieszy, który przec chwilą ze ścieżki rowerowej wsiadł do samochodu ma w dupie także i te przepisy, więc trąbi i rzuca ch... jami.

Z życia wzięte - z politowaniem pokręciłem gową na mamę z wózkiem. Usłyszałem "spierd....j idioto" - jeszcze jakieś pytania?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

uebq pisze: @ skoor - znienawidzone przez tu obecnych przepisy mówią, że w Polszcze też rowerzysta ma do dyspozycji całą szerokość pasa. Ale przecież ten pieszy, który przec chwilą ze ścieżki rowerowej wsiadł do samochodu ma w dupie także i te przepisy, więc trąbi i rzuca ch... jami.
Rowerzysta nie ma do dyspozycji całej szerokości pasa, ba czasami nie ma go wcale.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, wózkiem rowerowym, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.

Skoor - wyobrażam sobie. Jakoś polscy kierowcy przekraczający południową i zachodnią granicę nagle pokornieją i zaczynają się stosować do przepisów. Wystarczy kilkakrotnie podnieść wysokość mandatów, dołozyć fotoradarów i nagle na drogach robi się znacznie bezpieczniej. Przykład Słowacji daje dużo do myslenia.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To po której stronie biegamy ? ;)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:To po której stronie biegamy ? ;)
Na ciągach pieszo-rowerowych albo chodnikach środkiem albo slalomem. Mamy prawo ;).
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zgadzam się :) do woli :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

no, ciąć wątki widzę też mamy prawo...
kuczi pisze:po której stronie biegamy ?
nie wiem jak wy, ja po lewej stronie.
wisły.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
kuczi pisze:po której stronie biegamy ?
nie wiem jak wy, ja po lewej stronie.
wisły.
Nic dziwnego. Większość Polski biega po lewej stronie Wisły :hejhej:
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

blackfish pisze: Większość Polski biega po lewej stronie Wisły :hejhej:
Ktos robil jakies badania? :hejhej:. Ja biegam na prawo od Wisly :hahaha:
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:
blackfish pisze: Większość Polski biega po lewej stronie Wisły :hejhej:
Ktos robil jakies badania? :hejhej:. Ja biegam na prawo od Wisly :hahaha:
Ja zwykle na lewo od ... Odry, ale dziś dla odmiany na prawo :).
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Większość Polaków i Polek biega na lewo od Wisły i na prawo od Odry :)
Co do Odry, to na szczęście mogę zmieniać strony ;)
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Większość Polaków i Polek biega na lewo od Wisły i na prawo od Odry :)
i ja należe do tej grupy...do uściślenia mogę dodać że biegam też na poludnie od Baltyku i na północ od Tatr ;)
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak żeby zamknąć kwestię, która mi na jakiś czas spadła z listy priorytetów:

Pieszemu nie wolno poruszać się po drodze dla rowerów. Od tej zasady jest tylko jeden wyjątek. Artykuł 11 Prawa o Ruchu Drogowym mówi, że pieszy może korzystać z drogi dla rowerów w przypadku:

Prawo o Ruchu Drogowym
Dział II
Ruch drogowy
Rozdział 2
Ruch pieszych

Art. 11.

4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi.

To b było na tyle na temat "po której stronie...".
Awatar użytkownika
justine30
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z życia wzięte i w temacie :-)

Ciąg Rowerowo/Spacerowy - przedzielony pasem trawy.
Z racji faktu, że biegam - interesuje mnie pas spacerowy - w pas rowerowy nie wnikam - jak inni chcą biegać, rolkować - ich decyzja :-)

Ale:
Na trakcie spacerowym obserwuję następujące zachowania:
- część biega jak ja (prawą stroną), część biega lewą, ale większość zbiega na swoją prawą w momencie wymijania
- najkoszmarniejsze są nordic walkingówy - idą zawsze we 4 - po całej szerokości- i zawsze oburzone, że to mnie pasowałoby się przesunąć. Fakt - jestem uparta - wkurza mnie to - potrafię się trącić ramieniem ;-) - jak bezmyślnie lezą wprost na mnie.
- panie/panowie z psami - oprócz tego, że idą pod prąd - no bo piesek tak prowadzi, a o smycz rozwiniętą na 10 metrów można się co najmniej zahaczyć - to jeszcze trzeba uważać, żeby nie wdepnąć w coś, co psisko zmajstruje na środku ścieżki.

Podchodzę do tego z dystansem - ale czasem zdarzy mi się takowych edukować ;-)
Mój blog:
viewtopic.php?f=57&t=46020

Komentarze do bloga:
viewtopic.php?f=28&t=46021
Awatar użytkownika
Arasso
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli biegnę po chodniku lub alejką w parku to staram się trzymać prawej strony. Ale w lesie, lub gdzieś na polu to hulaj dusza - biegnę tam gdzie mi wygodniej.
"Life can pull you down but running will always lift you up."
ania102
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie szukałam na forum takiego tematu, bo ostatnio biega coraz więcej osób i chwilami robi się tłoczno. Pomijam ścieżki rowerowe...
Zastanawiam się, czy tylu jest biegaczy z krajów z ruchem lewostronnym, czy może i nas taki ruch obowiązuje.
Biegam po prawej stronie i często wpada na mnie ktoś biegnący z przeciwka, oczekując chyba, że zejdę mu z drogi. Niedoczekanie;-)

Wszystkich biegaczy proszę o dostosowanie się do ruchu prawostronnego. Będzie się nam przyjemniej biegało.
ODPOWIEDZ