Jest to mój pierwszy post dlatego witam wszystkich serdecznie
Mam pewien problem którego nie potrafię rozwiązać. Otóż chciałbym osiągnąć w bieganiu czas 12 min na 3km. Niestety nadeszły chłodniejsze dni i bieganie na zewnątrz odpada gdyż momentalnie dopadają mnie zatoki i krtań. Chciałbym zastąpić bieganie czy to skakanką czy to pływaniem, a może i tym i tym. Aktualnie mój najlepszy wynik na 3km to 12:25, średnio ten dystans pokonuje w czasie 13-14 min Do tego 5 dni w tygodniu trenuje street workout Zastanawiam się czy np. basen 2x w tygodniu + skakanka 1x w tygodniu mogą załatwić sprawę ? Jeśli tak czy jest potrzebny jakiś konkretny plan ? Dodam jeszcze że w bieganiu nie interesują mnie inne dystanse, tylko 3 km w czasie poniżej 12min.
Pozdrawiam,
M.
Pływanie + Skakanka = Bieganie ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
1. Czy coś "załatwi sprawę", zależy tylko od ciebie i nikt ci niczego nie zagwarantuje.
2. Jedną z podstaw szybkiego biegania jest to, by tracić jak najmniej energii. Nie nauczysz się tego ani na skakance, ani pływając, ani na bieżni mechanicznej. Jest jednak możliwe wypracowanie takiej wydolności, by pobiec te 3km mimo braków w technice. Nie wiem jednak, czy jest to możliwe w twoim przypadku.
3. Na basenie oprócz jednostajnego pływania rób ćwiczenia oddechowe w kraulu. Polegają one na jak najrzadszym oddychaniu, rozpiskę takiego treningu pewnie znajdziesz gdzieś w sieci. Wyrobisz w ten sposób pewną tolerancję na zakwaszenie.
4. Zdarzało mi się robić trening interwałowy na ergometrze wioślarskim, dobra rzecz jeśli z jakiegoś powodu nie można zrobić zwykłych interwałów biegając. Prędkość odpowiada mniej więcej prędkości podczas biegania (jeśli jesteś cięższy, to na ergometrze powi na być wyższa). Ale musisz to robić na profesjonalnej maszynie, na której można dać sobie wycisk i zmierzyć i tensywność, nie na jakichś dwóch drążkach z siłownikami.
2. Jedną z podstaw szybkiego biegania jest to, by tracić jak najmniej energii. Nie nauczysz się tego ani na skakance, ani pływając, ani na bieżni mechanicznej. Jest jednak możliwe wypracowanie takiej wydolności, by pobiec te 3km mimo braków w technice. Nie wiem jednak, czy jest to możliwe w twoim przypadku.
3. Na basenie oprócz jednostajnego pływania rób ćwiczenia oddechowe w kraulu. Polegają one na jak najrzadszym oddychaniu, rozpiskę takiego treningu pewnie znajdziesz gdzieś w sieci. Wyrobisz w ten sposób pewną tolerancję na zakwaszenie.
4. Zdarzało mi się robić trening interwałowy na ergometrze wioślarskim, dobra rzecz jeśli z jakiegoś powodu nie można zrobić zwykłych interwałów biegając. Prędkość odpowiada mniej więcej prędkości podczas biegania (jeśli jesteś cięższy, to na ergometrze powi na być wyższa). Ale musisz to robić na profesjonalnej maszynie, na której można dać sobie wycisk i zmierzyć i tensywność, nie na jakichś dwóch drążkach z siłownikami.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
gocu spróbuje Jeśli się uda, śmiało możesz pisać książkę na ten temat - sukces sprzedażowy gwarantowany
Czyli generalnie wychodzi na to żeby szybko biegać trzeba po prostu biegać.
Spróbuje w takim razie z basenem przeczekać te zimne miesiące a skakankę sobie daruje.
Temat można zamknąć.
Pozdrawiam,
M.
Czyli generalnie wychodzi na to żeby szybko biegać trzeba po prostu biegać.
Spróbuje w takim razie z basenem przeczekać te zimne miesiące a skakankę sobie daruje.
Temat można zamknąć.
Pozdrawiam,
M.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli zamierzasz nie biegać, to skakanka jak najbardziej.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Żeby biegać szybko trzeba biegać szybko jak to mawiał klasyk
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
@Vinci, zawsze możesz sobie biegać w basenie, trochę siły Ci od tego przybędzie.