Stawiam na to, że pan z YT był po zawietrznej więc pozostał niezauważony. Próbowanie gazu w takiej sytuacji to trochę ryzykowny pomysł: jak już dzik się zdecyduje na atak, to raczej nie zdąży go poczuć zanim złapie cię za nogę. A świnia to nie pies i jak już złapie, to łatwo nie puści.Sammi pisze:Kiedyś oglądałam filmik na YT gdzie była dzikowa z małymi i ktoś z daleka nakręcał gościa, który spotkał tą dzikową rodzinkę. Zachowywał się cichutko, tak jak pisałeś żadnych gwałtownych ruchów, powoli zawrócił skąd przyszedł i wyszedł bez szwankutomczas pisze:Szczerze mówiąc nie wiem jak zachować się w takiej sytuacji. Zaleca się by nie wykonywać gwałtownych ruchów, dlatego mam czasem obawy czy bieganie nie sprowokuje takiego delikwenta i może być -> Może noszenie ze sobą gazu pieprzowego może stanowić ochronę przed ewentualnym atakiem (to już chyba jako ostateczność, gdy zwierz nie daje za wygraną i nas dogania)?
U mnie pod lasem gdzie biegam widziałam ślady dzików i też się zastanawiam co robić w takiej sytuacji. Ale chyba podobnie jak pan z YT.
Zwierzęta w lesie - jak sobie radzić?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas