Spanie, a efektywne bieganie.

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Szymekgrzybu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatnio dość mocno zaintrygowała mnie kwestia drzemek, wydaje mi się że dzięki nim zawodowi biegacze biegają efektywniej.

Zacząłem się nad tym zastanawiać po obejrzeniu tego filmiku na yt: http://www.youtube.com/watch?v=ote1-dFLn5c

Później, próbowałem szukać informacji o drzemkach u biegaczy. Długo nie musiałem szukać ponieważ znalazłem informację w aktualnie czytanej książce "Dogonić Kenijczyków". Pozwolę sobie zacytować ten fragment:

"Siedzący naprzeciwko niego Ian głosem radosnym jak skowronek proponuje żebyśmy wyszli na zewnątrz i raz jeszcze przyjrzeli się sportowcom, zanim udadzą się na południową drzemkę."

Nie wiem czy biegacze z Europy i USA także robią drzemki, ale jest to naprawdę interesująca sprawa.

A wy co o tym sądzicie? Czy drzemki mogą pomóc biegaczom?
New Balance but biegowy
Dyzia
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że coś w tym musi być. Nie odnosiłabym tego nawet tylko konkretnie do osób biegających ale widzę sama po sobie jak się czuję, gdy mogę pozwolić sobie na drzemkę. Utarło się w mojej rodzinie, że jak tylko czas na to pozwala to każdy drzemie i też się do tego przyzwyczaiłam. Co by nie powiedzieć pozwala mi to funkcjonować przez cały dzień (a przynajmniej jego większość ;) ) na konkretnych obrotach, a nie przez pół dnia się smęcić z kąta w kąt. Ważne to jest dla mnie chociażby ze względu na walkę z licencjatem, więc jeśli drzemka może pomóc mi zachować energię do pracy umysłowej to wydaje mi się, że tym bardziej może pomóc biegaczowi w regeneracji i odpoczynku.
http://paulina-biega.blogspot.com/ <- Mój blog. Kończę z lenistwem kanapowym :) Zapraszam do kibicowania :)

http://www.endomondo.com/profile/12239248 <- Zapraszam do znajomych
Awatar użytkownika
natny
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:09:41

Nieprzeczytany post

wiadomo, drzemka działa regenerująco. Pytanie tylko, czy każdy ma czas na nią. I chęci. No i czy koniecznie przed każdym treningiem? Przed zawodami po południu - jak najbardziej (20-30min), natomiast przy treningach dziennych jak dla mnie bezsensowna.
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
Awatar użytkownika
mclakiewicz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Drzemka jak najbardziej! Ja sypiam po 6 - 6 i pół godziny na dobę w tym półgodzinna drzenka w busie wracając z roboty i wcale nie wyglądam jak zombie. A trzeba zaznaczyć że swego czasu sypiałem po 10 - 12 godzin, szczególnie w weekendy.
Tylko bardzo ważne jest, aby drzemka trwała do 30 minut, aby nie wpaść w drugą fazę snu.
BLOG KOMENTARZE

Obrazek

5 km - 23:49
10 km - 46:32
Półmaraton - 1:43:53
Maraton - 4:16:15
ODPOWIEDZ