Komentarz do artykułu "Nowa jakość w polskim sporcie"? Dyskusja na temat reform polskiego sportu

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Orliki to temat polityczny.
Teraz orliki lekkoatletyczne...
Boli, że nie budowano po prostu orlików sportowych, czyli uniwersalnych obiektów sportowych pod chmurką. Teraz próbuje się to nadrobić kolejną akcją.
Jak napisał olekpp, szkoda dodatkowych kosztów, które muszą powstać gdy inwestycje prowadzi się bez planu.

Swoją drogą, tartanowe bieżnie o długości 200m to też słabo.

Po pierwsze: po łuku takiej bieżni nie da się biegać zbyt szybko. Dzieciaki z podstawówki dadzą radę, starsi i szybsi niekoniecznie. Na pewno nie da się na takim obiekcie prowadzić zajęć na pograniczu wyczynowego biegania sprintu. W hali biega się na bieżni 200m, ale tam są profilowane łuki. Będąc zawodnikiem startowałem na hali w Zabrzu, gdzie długość bieżni wynosiła ok. 250m- dawało się biegać. Myślę, że te 250m to takie minimum.
Kuriozum stanowi nowa bieżnia w szkole moich dzieci. Za ciężkie pieniądze zaprojektowano i wybudowano bubel o długości ok. 124m. :bum: Nawet nie zatrudniono geodety by wyznaczył miejsce startu i mety dla typowych dystansów sprawdzianowych (300m, 600m, 1000m), jedynie odmierzono odcinek 50m. Acha, na skoczni w dal zaoszczędzono- nie ma jej.

Po drugie: klasyczne bieżnie tartanowe (guma na betonie) nie są zbyt zdrowe dla stawów. Wygląda taka bieżnia fajnie, ale wolałbym by moje dzieci ganiały po żużlu lub żwirze (niestety, bieżnie trawiaste chyba są nierealne).
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ