Komentarz do artykułu Obchody 100 lat IAAF. Co w programie?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ciekawy jestem kiedy IAAF uzna, że LA w tej formie w jakiej jest organizowana jest przestarzała. Jeśli tego nie uzna, to za jakiś czas nastąpi naturalny exodus, powstanie np światowe stowarzyszenie biegów, które będzie miało w głębokim poważaniu IAAF.
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To już lepiej radzi sobie EAA (European Athletic Association), które wprowadza jakieś innowacje - chociaż na razie raczej z miernym skutkiem. Mam tu na myśli przede wszystkim zasady związane z Pucharem Europy, a obecnie Drużynowymi Mistrzostwami Europy. Chociaż wciąż szuka złotego środka, gdyż z kilku zmian zrezygnowano.
Najważniejsze przepisy rozgrywania DMT: pisze: Konkurencje biegowe
1. Każdy falstart, nawet pierwszy, będzie karany dyskwalifikacją zawodnika.
2. Biegi na dystansach do 400m włącznie oraz sztafety będą rozgrywane w dwóch seriach po 6 zawodników (z wyjątkiem drugiej ligi, w której wystartuje 8 państw).
3. Na dystansach 3000m, 5000m i 3000m z przeszkodami trzech zawodników będzie wyeliminowanych podczas biegu. Na 3000m i 3000m prz będą to ostatni zawodnicy na 5, 4 oraz 3 okrążenia przed metą. Na 5000m wykluczenie nastąpi na 7, 5 i 3 okrążenia przed metą.

Konkurencje techniczne
4. W rzutach oraz w „skokach długich” odbędą się po 4 kolejki. Wszyscy zawodnicy mają prawo do dwóch prób (eliminacyjnych). Trzecia - będzie przysługiwać tylko 6 najlepszym. Do czwartej przystąpi 4 najlepszych.
5. W „skokach wysokich” zawodnicy mają prawo do 4 strąceń w całym konkursie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kilka lat temu, jak powiedziałeś, że bieżnia jest nudna byłem na Ciebie oburzony, że "kalasz" własne gniazdo. :)
Teraz myślę tak samo, nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego IAAF nie widzi, że zawody w ulicznych okolicznościach wyglądałyby znacznie bardziej atrakcyjnie. Ja mam w tym momencie zupełnie odwrócone patrzenie na to co czego służyć powinien stadion, wszyscy zawsze myśleli, że dla wyczynu. Ok, dla wyczynu czy dla amatorów ale do treningu. Ale zawody powinny wyjść w teren. Nawet 100m.
Choćby tak jak tutaj: Obrazek
A jak super można by zrobić biegi średnie, długie.
Przełaje i biegi górskie są niedocenione a są wizualnie znacznie bardziej atrakcyjne niż łupanie okrążeń na bieżni.
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To jest to. Zobaczcie sobie te zawody: http://www.greatcitygames.org/Gallery/ i wideo relacje na youtube:
I cześć: http://www.youtube.com/watch?v=SByEQ8hE ... re=related.
II cześć: http://www.youtube.com/watch?v=8lj64plf ... ure=relmfu.

Świetna lokalizacja i sceneria, świetna obsada. Fajnie się to ogląda.
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Mnie się zawsze marzył Puchar Świata wzorowany na tm narciarskim - czli cykl imprez od biegów średnich do maratonu, na różnej nawierzchni, preferujący różnych zawodników... W tym biegi górskie, przełaje, ulica. szukanie najbardziej wszechstronnych długasów :)
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ