Wiara, nadzieja i miłość .... u biegaczy

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Iwan pisze:
meszka pisze: O wiarę bezgraniczną, o zaufanie Bogu, o to, że cierpienie nie musi oddalać od Boga, że nie jest karą, że sens cierpienia przerasta nasze możliwości zrozumienia go, że można stracić wszystko co ziemskie a życie wieczne wygrać.
I co Bóg w ramach wygranej dostał od Diabła?
Od diabła tylko to, że Hiob pozostał nietykalny i tylko tego oczekiwał.
Dużo więcej otrzymał od Hioba.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
PKO
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisio pisze:
Iwan pisze: I co Bóg w ramach wygranej dostał od Diabła?
Ale co to przekaz symboliczny i metafora ogarniasz? Czy wszystkie przypowieści traktujesz dosłownie? Z buddystami zen to byś się już kompletnie nie dogadał :D
Metafora...metafora... To bardzo wygodny wykręt. Część nauk KK trzeba rozumieć dosłownie, a jak coś jest niewygodne to "metafora". :hahaha:
kisio pisze:
Iwan pisze:
No... Bóg będący ponoć "samym dobrem", mając swą "wszechmocność" pozwala na tę skalę bezsensownego cierpienia.
A czego oczekujesz? 'Boże ja w Ciebie wierzę, więc nie spotka mnie nic złego' ? Paradoksalnie masz dziwnie 'katolickie' poczucie sprawiedliwości. Ja jestem dobry, czemu mnie doświadczasz. On jest zły więc powinna go spotkać kara.
Nie rozumiem...
Jesteś ojcem? Jakimi zasadami się kierujesz w stosunku do swoich dzieci? Karzesz je, gdy są grzeczne i spełniają twoje oczekiwania?
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Iwan pisze: Jesteś ojcem? Jakimi zasadami się kierujesz w stosunku do swoich dzieci? Karzesz je, gdy są grzeczne i spełniają twoje oczekiwania?
Twoim zdaniem dzieci umierają na raka bo bóg chce je ukarać? Taki masz obraz boga? Siedzącego na górze i szukającego w kogo by tu walnąć piorunem?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No dobra, słuchajcie, pomimo bezwzględnie wysokiego poziomu dyskusji trzeba ją zamknąć, jest chyba męcząca dla wszystkich. Katolik jeśli przeczyta jakieś jego zdaniem bezczeszczące wiarę sformułowania musi zabrać głos bo taka jest każda wiara, trzeba jej bronić, ja to rozumiem, mimo, że niewierzący jestem.
Mam nadzieję, że nikt mi nie będzie miał za złe, że zamykam.
New Balance but biegowy
Zablokowany