Komentarz do artykułu Wielkość i upadek stadionu w Wałbrzychu

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja znam Wałbrzych tylko z punktu widzenie okna pociągu z czasów kiedy do jadąc Szklarskiej przejeżdżało się przez Wałbrzych. I to miasto wyglądało niezwykle.
Awatar użytkownika
zwitek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:25
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżdżę do W-cha regularnie, bo moja żona stamtąd pochodzi. Uwielbiam biegać w Górach Kamiennych. Prze 5 lat (2002-2007) mieszkałem w dzielnicy Nowe Miasto w bardzo bliskim sąsiedztwie stadionu (chadzałem tam na spacery z moją 2-letnią wówczas córką). Ten obiekt to nawet nie jest cień tego, czym był onegdaj... To jakieś kuriozalne mauzoleum, straszydło... Czasy świetności tego miejsca znam z opowieści. Powolna śmierć tego obiektu jest nierozerwalnie związana ze umieraniem dzielnic Nowe Miasto, Podgórze, Centrum wywołane zaprzestaniem wydobycia węgla. Z ówczesnego górniczego Eldorado nie zostało nic prócz wspomnień. Wówczas nikt nie myślał o tym by o to wszystko odpowiednio zadbać. Każdy myślał o tym jak przetrwać i odnaleźć się w nowej sytuacji. Dekady zaniedbań... Być może teraz zacnie się cokolwiek zmieniać. Być może (czy komuś się to podoba czy nie) obecny prezydent Roman Szełemej jest w stanie cokolwiek na to poradzić. Wierzę, że tak, bo z tego co wiem już zaczął się proces powolnych i skądinąd drastycznych zmian jakie zachodzą w Wałbrzychu. Wymiatanie śmieci, uwalniania zasobów, porządki w administracji, redukcja ilości szkół, odcinanie martwych gałęzi miasta - są to cholernie niepopularne decyzje ale miejmy nadzieję, że właściwe. Jedno jest pewne - od dawna nikt nie otwierał w tym mieście okien.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podobna historie ma stadion w Olsztynie (Allenstein), gdzie Szordykowski i Szmidt osiagali najlepsze wyniki na swiecie.

Przed wojna byl arena przygotowan olimpijskich niemieckich lekkoatletow do olimpiady w Berlinie.

http://www.youtube.com/watch?v=5JKNOmzFvsM

http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... SSk6mAbhZQ
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

zwitek pisze:Ten obiekt to nawet nie jest cień tego, czym był onegdaj... To jakieś kuriozalne mauzoleum, straszydło...
Ale mimo wszystko nawet na zdjęciach dla mnie to wygląda jakoś ciekawie, coś jest w tym miejscu.
Awatar użytkownika
zwitek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:25
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
zwitek pisze:Ten obiekt to nawet nie jest cień tego, czym był onegdaj... To jakieś kuriozalne mauzoleum, straszydło...
Ale mimo wszystko nawet na zdjęciach dla mnie to wygląda jakoś ciekawie, coś jest w tym miejscu.
To trzeba zobaczyć z bliska. Te zdjęcia tego nie oddają.
Awatar użytkownika
przemekWCH
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Mimo tego, że mieszkam... i raz w tygodniu trenuję na tytułowym stadionie to jakoś ciężko znaleźć odpowiedź dlaczego tak to wygląda.

Co do niezwykłości tego stadionu to na pewno coś w tym jest. Niecka w której został wybudowany ten stadion została bardzo dobrze dobrana co wpływa na warunki pogodowe w tym miejscu. Biega się po nim świetnie i patrząc na aktualne biegowe akcje Wałbrzycha mam nadzieję, że to wszystko kiedyś odżyje.

Przy temacie tym pragnę zachęcić wszystkich do Półmaratonu Wałbrzyskiego, który odbędzie się 26.08.

Z inicjatywy Pana Szełemeja (prezydenta miasta wałbrzycha) powstała akcja http://biegaj-zapobiegaj.pl/ zachęcająca do biegania. Ku mojemu zaskoczeniu coraz więcej osób biega na tym stadionie... coraz więcej osób pyta o treningi lekkoatletyczne, które odbywają się cyklicznie na hali lekkoatletycznej zlokalizowanej przy stadionie. To cieszy.....

Staram się odpowiedzieć sobie na pytanie: Dlaczego doszło do upadku wszystkiego co wielkie w Wałbrzychu? Odpowiedź brzmi: przy upadku kopalni, które były jedyną drogą finansowania wszystkiego jak mogło być inaczej?

Dlaczego wałbrzych rozwija się tak wolno? Bo początki były naprawdę ciężkie - nie okłamując się większość wałbrzyszan potrafiło używać tylko łopaty i kilofa - naprawdę ciężko tych biednych, schorowanych ludzi dobrze wykorzystać.

Ale mieszkam nadal w Wałbrzychu i powoli widzę, że coś się rusza. Nawet propagacja sportu. Oby tak dalej.

Ścieżki biegowe w Wałbrzychu z pewnością mamy takie, że wiele osób z Polski nam ich zazdrości bo okolica jest przepiękna.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do półmaratonu.
Pozdrawiam

Przemek
VRC Runner !

Run4fun !!!
hporter
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Urodziłem się i mieszkałem 19 lat w Wałbrzychu. Na Nowym Mieście, gdzie wzmiankowany stadion się znajduje chodziłem do liceum. Pamiętam, że jako młody chłopak uczęszczałem na mecze Górnika. Piękny stadion i strasznie żal, że tak teraz wygląda. Mam nadzieję, że do wspomnianej odbudowy tego obiektu dojdzie. Wałbrzych i okoliczne góry, to niesamowite, piękne miejsce do treningu. Mimo, że nie mieszkam od kilkunastu lat w Wałbrzychu, to chętnie tam wracam, żeby odwiedzić rodzinę i pobiegać. Zapraszam wszystkich na Półmaraton Wałbrzyski. To miasto zasługuje na fantastyczną imprezę biegową!
Pozdrawiam
Mariusz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ