Czy imprezy biegowe powinny być płatne ?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Sleczek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

00jan pisze:Powinien być wybór czy chce się opłacić sam start czy też wykupić cały pakiet startowy.
Postawmy się na miejscu osoby, która bieg organizuje. Często są to miłośnicy biegania. Nie organizowałem żadnego biegu ale osoby, które inwestują w imprezę biegową wykładają kasę w ciemno. Ryzykują bo nie wiedzą ile będzie uczestników. Liczą, że jeżeli frekwencja będzie duża to część kosztów się im zwróci. Nie piszę już o promocji. Nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją, że mogę wykupić sobie sam start lub cały pakiet startowy zawierający np: koszulkę, talon na posiłek, medal. To siłą rzeczy jeżeli ukończysz bieg a masz opłacony tylko start to nie powinieneś dostać medalu lub co lepsze wygrasz bieg to nie powinieneś dostać nagrody. Przecież nikt nie da za free np: 2000 medali, tyle samo koszulek w różnych rozmiarach, dyplomów, itp..Pieniądze z wpisowego idzie na pokrycie wszystkich kosztów związanych z biegiem. Przynajmniej tak myślę.....

Pozdrawiam
PKO
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

W USA była taka opcja i to do kilku największych maratonów. Ja mówię tylko o koszulce, która i tak zostaje później użyta jako domowa.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Koszulki które dostajesz w USA przy okazji większych biegów są ta typowo biegowe koszulki szybko schnace bardzo lekkie, nie wiem co miałeś na myśli mówiąc domowa ale myśle ze chodziło o taka w której chodzi się po domu, wielu ludzi tutaj biega w koszulkach które dostają na biegach bo są naprawdę fajne;)
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Sleczek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

00jan pisze:W USA była taka opcja i to do kilku największych maratonów. Ja mówię tylko o koszulce, która i tak zostaje później użyta jako domowa.
W USA i tylko w kilku maratonach - no tak, ale ile tam osób startuje w biegu a ile u nas. Jacy tam są sponsorzy a jacy u nas. Niestety u Nas jeszcze nie zmieniło się pojecie sponsora - który MUSI mieć coś z tego, że wykłada kasę. Z jednej strony to normalne ale z drugiej takie coś za coś. Kiedyś spotkałem się będąc na zachodzie z tzw. mecenasami sportowymi - ludźmi, dla których sport jest ważny i sami go czynnie uprawiają a mając trochę swojej gotówki organizują jakieś imprezy np; biegowe i wcale nic za to nie chcą...Ale u nas jeszcze nie jest to tak bardzo rozpowszechnione, tylko chyba na jednej imprezie tak w Polsce jest. Co do koszulek, bardzo fajny gadżet...i tak samo ja biegam na treningach w koszulce, którą dostałem od "orga" imprezy.
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hm... na Maniackej - koszulka biegowa. Cracovia Maraton, Półmaraton w Grodzisku - koszulki biegowe. Czyli chyba nie jest tak źle pod tym względem.

Z większosci biegów w których startowałem - opłaty z reguły wystarczał/albo i nie - na organizację samej imprezy biegowej. Z reguły i tak potrzebni byli sponsorzy. Nierozumiem jednak z jakiej paki imprezy biegowe powinny być bezpłatne?
ok - jak urząd miejski, szkoła cos organizują dla mieszkanców - to może się i da. Ale w większości przypadków - nie.
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Wszystko kosztuje. Zorganizowanie dużej imprezy biegowej to ogromne koszty. Bez sponsorów jest to niewykonalne (koszty zamknięcia ulic, barierek, atestów, ochrony, etc.)
Impreza biegowa jest produktem. Jeżeli uważasz, że jest warta swojej ceny i stać cię na taki wydatek to kupujesz.
Prosty układ handlowy.
Imprez jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie.
A jak nie chcesz płacić to biegasz po lesie (ta opcja jak na razie bezpłatna;) )
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Sleczek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

DOM pisze:Wszystko kosztuje. Zorganizowanie dużej imprezy biegowej to ogromne koszty. Bez sponsorów jest to niewykonalne (koszty zamknięcia ulic, barierek, atestów, ochrony, etc.)
Impreza biegowa jest produktem. Jeżeli uważasz, że jest warta swojej ceny i stać cię na taki wydatek to kupujesz.
Prosty układ handlowy.
Imprez jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie.
A jak nie chcesz płacić to biegasz po lesie (ta opcja jak na razie bezpłatna;) )
W najnowszym numerze miesięcznika bieganie jest artykuł o organizacji imprezy biegowej. Warto przeczytać i uświadomić sobie ile trudu trzeba włożyć w zorganizowanie maratonu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ