Tak jak wielu z nas, należę do miłośników terenów biegowych wokół Łosiowych Błot. Ku mojemu zaskoczeniu przeczytałem dzisiaj na stronie Urzędu Dzielnicy Bemowa, iż planowane jest przeprowadzenie trasy szybkiego ruchu od Fortu "Blizne", przez ul. Kocjana, wzdłuż torów kolejowych "Huta Lucchinia" do Fortu "Wawrzyszew". Tory kolejowe Huta Lucchinia to są te tory oddzielające rzeczywisty rezerwat Łosiowe Błota od poligonu WAT!
Dla mnie był to szok! Ponieważ nie jestem zawodowo związany z żadnymi urzędami dzielnicowymi ani centralnymi, a tym bardziej transportem drogowym czy też przestrzennym zagospodarowanie terenu - więc na razie dopóki tego nie zweryfikuję mam naiwną nadzieję, iż są to znowu jakieś nigdy nie realizowane plany. Niemniej niepokoi mnie bardzo, iż rozwiązanie to jest REKOMENDOWANE przez Radę Dzielnicy Bemowo.
Czy ktoś z Was coś więcej na ten temat słyszał. Na ile są to mrzonki (w końcu Most Siekierkowski powstał w 84 lata po stworzeniu planu!), a na ile realistyczny plan. Zamierzam wybrać się do słynnego działu Planowania Przestrzennego Miasta w PKiN, więc jak coś będę wiedział to dam znać.
Myślę, że warto byłoby być na bieżąco w tym temacie więc proszę o Wasze ewentualne informacje
Już widzę jak Fredzio rusza do boju z magistratem:hahaha:
Zaczął od Łazienek,rozgrzał się-czas na Kaczyńskiego!!!
Akcja w obronie Łosiowych Błot może być naprawdę spektakularna:hejhej:
Padre, to co piszesz dla mnie równie¿ jest zaskoczeniem. Owszem - s³ychaæ od d³u¿szego czasu o dyskusji o tym, którêdy ma przebiegaæ obwodnica Warszawy od strony po³udniowo-zachodniej. Zdawalo mi siê, tzn. tak pisa³a prasa, ze w koñcu stanê³o na tym, aby trasa od wêz³a Konotopy wchodzi³a do Warszawy na wysoko¶ci ul. Dywizjonu 303. To jest oko³o 1 km na po³udnie w stosunku do ul. Kocjana. Niestety nawet ta opcja zak³ada, ¿e zagro¿ony by³by Fort Blizne. Wariantu, w którym trasa biegnie wzd³u¿ torów kolejowych - naszych ukochanych torów!!! - w ogóle sobie nie wyobra¿am.
Tak teraz patrzê na mapê. Ca³a ta inwestycja, je¿eli dojdzie do skutku, jest potê¿nym zagro¿eniem dla ca³ej okolicy. Osiedle Groty przestanie byæ cichym, kameralnym azylem. Rezerwat £osiowe B³ota jest wprawdzie g³êboko w Lesie Bemowskim, ale sarny przestan± biegaæ dooko³a WAT, a ³osie siê wyprowadz± spowrotem do Puszczy Kampinoskiej. A co bêdzie z naszymi ekspedycjami na £osiowe..?
Je¿eli kiedykolwiek mia³oby do tego doj¶æ, to ja siê wyprowadzam z Warszawy. Ten las to dla mnie szczególne miejsce i nie mog³abym patrzeæ, jak ten skrawek dzikiej natury jest niszczony przez cywilizacjê.
..Tak siê sk³ada, ¿e znam wiceburmistrza Bemowa. Spróbujê siê czego¶ dowiedzieæ na ten temat.
Joy, niespodzianek ciąg dalszy. Właśnie rozmawiałem z Naczelnikiem Wydziału Architektury w Urzędzie Dzielnicy Bemowo i oczywiście Pan prawie nic na ten temat nie wie. Cytuję "coś się mówiło na ten temat, ale nie za bardzo się tym interesowałem; zresztą mnie też ta koncepcja dziwi kto wpadł na pomysł poprowadzenia dodatkowej trasy w obszarze napowietrzenia W-wy". Tak więc jak widać kompletny brak komeptencji i odpowiedzialności.
Pomysł z wice-burmistrzem może być dobry. Ja spróbuję złapać Przewodniczącego Rady Marcina Bonickiego (on się pod tym podpisał) celem zrozumienia jak się taka koncepcja zrodziła. W uchwale Rady Dzielnicy Bemowo jasno stoi: "wariant proponowany przez Dzielnicę Bemowo po przeprowadzonych konsultacjach z mieszkańcami". Ja nie jestem mieszkańcem, ale nie sądze aby konsultowano to z Tobą, czy mieszkańcami WAT-u czy Grot. Jest ogólnie dostępne pisemko Urzedu Dzielnicy - dwumiesięcznik, i nigdy nie zauważyłem nawet wzmianki na temat 'konsultowanego' wariantu.
Dziwi mnie też, jak konsultowany z mieszkańcami wariant mógł ominąć merytoryczne konsultacje z Wydziałem Architektury!. A jeżeli tam jest bagiennie, to kto wyłoży pieniądze na osuszenie i utwardzenie gruntu? Łosiowe Błota są jakby częścią KPN - zaraz tam zadzwonię, ciekawe czy oni też to konultowali?
"Stanowisko Nr 1/04 Rady Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy z dnia 19 lutego 2004 r. w sprawie przebiegu Trasy Armii Krajowej przez teren Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy i wyboru wariantu
drogi ekspresowej S-7.
Przebieg Trasy Armii Krajowej w po³udniowej czê¶ci Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy (na odcinku od po³udniowej granicy Dzielnicy do ul. Warszawskiej) jest zgodny z koncepcj± Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Pod ul. Warszawsk± trasa bieg³aby w wykopie. Skrzy¿owanie ul. Warszawskiej z Tras± Armii Krajowej - powinno byæ typu "karo", z wjazdami i wyjazdami na ul. Warszawsk±. Od ul. Lazurowej w kierunku wschodnim, do oko³o 50 m za ul. Rosy Bailly, trasa musi przebiegaæ w tunelu. Na tym odcinku nie przewiduje siê wjazdów, wyjazdów (skrzy¿owañ) z ul. Lazurow±, ul. Powstañców ¦l±skich oraz ul. Radiow±. W dalszej jej czê¶ci Trasa AK bieg³aby zgodnie z koncepcj± GDDKiA. Przy realizacji Trasy AK konieczna jest budowa zachodniego odcinka ul. Powstañców ¦l±skich, pomiêdzy ul. Hery a ul. Pe³czyñskiego. Nale¿y przewidzieæ równie¿ mo¿liwo¶æ wykonania dwóch przejazdów drogowych (wiadukty) nad tras± AK, w obszarze ul. Marynin oraz ul. Pe³czyñskiego do ul. Dywizjonu 303.
Dla drogi ekspresowej S-7, przy rozpatrywaniu wariantów prezentowanych przez GDDKiA, najkorzystniejszym wariantem ze wzglêdu na aspekt spo³eczny (zmniejszenie uci±¿liwo¶ci dla mieszkañców Dzielnicy Bemowo), a tak¿e na aspekt finansowy (ni¿sze koszty jej realizacji przez m.st. Warszawê) by³by wariant I wychodz±cy z wêz³a Trasy AK z Wis³ostrad±, prowadz±cy Wybrze¿em Gdyñskim i dalej po ¶ladzie ul. Pu³kowej.
Wariant II zak³ada poprowadzenie drogi S-7 w korytarzu zarezerwowanym w planie zagospodarowania przestrzennego dla Trasy N-S , tj. od wêz³a z Tras± AK w rejonie Fortu Bema do wêz³a "Kie³pin" w £omiankach. Wariant ten spowoduje przeciêcie Bemowa jeszcze jedn± drog± ekspresow± z ograniczonym dostêpem dla ruchu lokalnego, dlatego te¿ wariant ten jest wyj±tkowo niekorzystny dla naszej Dzielnicy. Jednocze¶nie przypominamy, i¿ Rada Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy by³a przeciwna przebiegowi Trasy okre¶lonemu w wariancie II, podejmuj±c w tej sprawie uchwa³ê Nr XIV/42/03 z dnia 26 czerwca 2003 r. w sprawie wyst±pienia do Rady m.st. Warszawy o zmianê planowanego przebiegu Trasy N-S na odcinku od ul. Gen. Maczka (Pow±zkowska) do linii kolejowej w rejonie ulic: Dywizjonu 303 i Marynin, na obszarze Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy, okre¶lonego w studium uwarunkowañ i kierunków zagospodarowania przestrzennego m.st. Warszawy.
Dla wariantu II alternatyw± mo¿e byæ proponowany przez Dzielnicê Bemowo po przeprowadzonych konsultacjach z mieszkañcami wariant III, to jest poprowadzenie drogi S-7 wzd³u¿ bocznicy kolejowej do Huty Lucchini i w³±czenie jej w Trasê AK na wysoko¶ci Fortu III "Blizne", jednak bez mo¿liwo¶ci wprowadzenia ruchu w ul. Lazurow± (Nowolazurow±) zarówno z Trasy AK jak i drogi S-7. Droga S-7 na odcinku od Trasy AK do ul. Kocjana powinna byæ poprowadzona w wykopie i ³±czyæ siê z Tras± N-S w rejonie Fortu II "Wawrzyszew". Wybór zachodniego wariantu III rodzi pozytywne skutki poprzez skrócenie d³ugo¶ci tych tras oraz zmniejszenie kosztów ich realizacji przez GDDKiA a tak¿e zminimalizuje uci±¿liwo¶ci dla mieszkañców Bemowa."
Podpisano: Marcin Boniecki
A wiêc zagro¿eniem dla £osiowych B³ot jest wariant III.
Czytałam o tym na stołecznych stronach w Rzepie. Też zwróciłam uwagę na wariant III i pomyślałam o Łosiowych. Ponieważ nigdy tam nie byłam, nie wiedziałam dokładnie którędy biegacie i jak duże może to być zagrożenie. Niestety, tam gdzie nie chcemy, to ostatnio budują szybko, a np III linii metra na Gocław to pewnie dłuugo nie będzie . Musicie trzymać rękę na pulsie. Jakby co, to też będę protestować.
Jola
Muszę przyznać, im bardziej się zagłebiam w temat, tym bardziej jestem zaskoczony. Wybaczcie przedstawione poniżej Kasandryczne wizje - ale właśnie rozmawiałem z Planowaniem Miasta W-wy w PKiN i czego się dowiedziałem!
Trasa przez Łosiowe Błota (wzdłuż torów) to tylko jedna z wariacji Trasy Mostu Północnego. A ta właśnie już od lat zakłada przeprowadzenie trasy biegnącej z Bielan, na południe przez lotnisko, w poprzek Boernerowa, wzdłuż Lazurowej i dalej przez Ursus. Ponieważ spotyka się to z olbrzymimi protestami mieszkańców Boernerowa (piekne osiedle domków jednorodzinnych, ale niezby liczne, więc siła argumentów jest dosyć nikła), wobec tego wysuwa się koncepcje alernatywne - właśnie przez Łosiowe. Ale wniosek jest taki - nie wiadomo kiedy (zapewne w dosyć dalekiej przyszłości), ale któraś z tras tamtędy zapewne przebiegnie. Jedyną nadzieją jak widać jest to, iż nie wystarczy na to cashu. Co może okazać się całkiem realistyczne Warszawa - autostradowa pustynia, zostanie poprzecina siecią autostrad o niespotykanym zagęszczeniu. Zaczynam w to nie wierzyć. Aczkolwiek - przepowiednie Kasandry też bagatelizowano
A ten Most Pó³nocny - sam± nazwê s³ysza³am, ale nie znam ¿adnych szczegó³ów. Rozumiem, ¿e ma to byæ ostatni most w Warszawie, tzn. na pó³noc od Trasy AK? Wiesz co¶ wiêcej?
Most Północny - można w skrócie powiedzieć ma łączyć Tarchomin z Młocinami - szczegółów nie znam. Analogicznie do Mostu Siekierkowskiego - podejrzewam, iż najpierw będzie wybudowany Most, nastąpnie łączniki w pobliżu krańców mostu, a następnie pełna infrastruktura. Czyli - baaardzo długo.
A z drugiej strony - Warszawa - stolica w EU - może dostać 'kopa' do bardziej aktywnych działań. Mam wrażenie, że sprawy tu przez nas omawiane trochę się pociągną, ale pewien niepokój pozostaje.
Gazeta Wyborcza 09/03/2004
"Most Północny ma być elementem dłuższej trasy łączącej ul. Wólczyńską na Chomiczówce z planowanym przedłużeniem ulicy św. Wincentego. W pierwszej kolejności ma jednak powstać niemal trzykilometrowy odcinek od skrzyżowania Pułkowej i Marymonckiej na Bielanach do ul. Modlińskiej na Białołęce. Na moście znajdą się najprawdopodobniej po trzy pasy ruchu w każdym kierunku. Dodatkowo ma tam jeździć tramwaj, który będzie dowoził mieszkańców Tarchomina i Nowodworów do ostatniej stacji pierwszej linii metra przy Hucie Lucchini. Budowa pierwszego odcinka trasy razem z mostem na Wiśle będzie kosztować co najmniej 200 mln zł."
Ostatnio interesowałam się przebiegiem obwodnic wokół Warszawy. Szukać należy: GDDKiA (Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad) w Warszawie ul. Mińska 25 . Wydział Planowania tel. 813-04-17 Pani Dalewska . Oprócz tego na ich stronie http://www.gddkia.gov.pl też można poszukać.
Jola