bieganie a ZUS ;)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
pcywicki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak sie ma bieganie do ZUS'u ... ano bardzo pozytywnie ;)

Otoz wstalem dzis rano w wyjatkowo kiepskim nastroju, po czym porazka polek z brazylia mnie dobila, zabralem sie wolno do roboty ... ale cos nie szlo ...

... no az w koncu apogeum, przyszlo pismo z ZUS ze wisze im kilka tysiecy ;p ... no tego juz za duzo ... granica wytrzymalosci siegnela zenitu, moglem wybierac albo emigracja ... albo emigracja ... no i poszedlem pobiegac ... po 30 min. biegu juz nie pamietam o zaleglosciach a na dodatek wpadlem na pomysl ze moga mi to przeciez na raty rozlozyc ;)

... tak wiec dzis odkrylem kolejny pozytywny wplyw biegania na zycie ...

PS. tylko nie myslcie ze kto biega nie musi placic skladek ;p

pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak,bieganie jest twórcze. Ja bym jednak wolał wysadzić ZUS w powietrze. Szkoda,ze to niemożliwe.
Awatar użytkownika
Jarro
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Można też biegać do ZUS z deklaracjami. Jest kilka sposobów.
    Bo jest błąd w kodzie w pozycji XY, którego w poprzednich 23 deklaracjach nikt nie zauważył i było dobrze.
    Bo od jakiegoś miesiąca nastąpiła zmiana opiewająca na 21 groszy.
    Bo trzeba z tyłu przybić pieczątkę.
    Bo pieczątka musi być czarna, a zielona jest niedopuszczalna.
    Bo pieczątka czarna jest niedobra, gdyż przebija na drugą stronę i skaner nie daje sobie rady.
    Bo podpis wystarczy, nie wolno pieczętować.
    Bo pańska drukarka drukuje niewyrażnie.
    Bo kątowniki w rogach są przesunięte względem rogów kartki.
    Bo papier za gruby, za cienki, tylko 80-tka.
    Bo powinien pan wysyłać elektronicznie.

Maraton to pikuś. ZUS - to je ono.
Jarro
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a ja siedząc za biurkiem w klimatyzowanym powieszczeniu płacę taką samą składkę wypadkową, chorobową i rentową jak górnik przodowy.  I niech mi ktoś powie, że składki na ZUS to nie podatek?
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I jak popracujesz sobie w innym miejscu to musisz zapłacić jeszcze jeden haracz na kasę chorych czy jak to teraz zwą. Jeśli w jeszcze jednym choć na chwile to jeszcze raz płacisz. Ale nie licz, że leżąc w szpitalu "na nogi" dostaniesz coś "na głowę" jak Cię rozboli.
No i nie idź do specjalisty, bo się limit skończył.
I my za te wszystkie pomysły już komuś zapłaciliśmy :(
Awatar użytkownika
active
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie przesadzaj Karola, w polskim szpitalu dostaniesz gratis żółtaczkę i gronkowca :(

pozdr
[b][url=http://www.actv.prv.pl]www.actv.prv.pl (Jak zacząłem biegać?)[/url][/b]
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

echhhh, służba zdrowia ;)
Bardzo sie ciesze, że od ładnych paru lat nic prócz przeziębień i drobnych ortopedyczno-chirurgicznych przypadłości (kolana, kostki, paznokcie itp. choroby zawodowe :)) nie przytrafiło mi się. Jakoś tak chyba zbiegło się to z wprowadzeniem kas chorych...
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ktoś powie, że to racjonalizacja niemoralnego zachowania, ale ja jestem zdania, że każdy grosz zaoszczędzony na podatkach to akt zmniejszania niesprawiedliwości społecznej. Granicą jest 10% i  poniżej nie należy schodzić, bo to nieuczciwe. Innymi słowy jestem za dziesięciną.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Jarro
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ewentualnie pogłówne. Chyba Korwin-Mikke proponował.
 Mamy jeszcze do obgadania VAT, akcyzę, podatek od nieruchomości, podatek od oszczędności, przychodów z giełdy, spadkowy, od nagród / ten to specjalny dla Pawła/, od wygranych ..... . No jest tego trochę.
Jarro
Tedi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No nie, za 5 dni będę pełnoletni, czy mnie też to czeka:trup:?
Tedi
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
Awatar użytkownika
raner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam taki doskonały pomysł. Może by nawet projekt ustawy zrobić zebrać podpisy i przesłac do sejmu. I tak pewno nie przegłosują  ale może jakiś pozytywny wydzwięk w mediach bedzie.
a wiec:
załozenia ogolne : ludziom  aktywnym sporowo obnizyć składkę na kasę chorych ! np:
każdemu kto w ciągu roku przebiegnie minium 1 maraton ( minimum 5h) upust 50 % 2 maratony i więcej upust 75%
1 półmaraton ( 2h) np 25 %  upustu

argumetacja:
1. Osoby aktywnie sportowo sa dużo zdrowsze od całej reszty wiec znaczaco mniej korzystaja ze słuzby zdrowia  a ich składka jest nie adekwatna do otrzymywanych swiadczeń zdrowotnych ( teraz i ewentualnych w przyszłosci )
2. Doskonały przykład aby zachecić całą resztę społeczeństwa do uprawiania sportu ( biegania bo to łatwe). Ludzie zaczną trenować do maratonu/półmaratonu dla upustu do kasy chorych. Sport spowoduje że wzrośnie u nich cheć do życia siły witalne ochota do pracy wydajnosć itd itd. Poprawa zdrowia tych co zaczną trenowac przełozy sie na mniejsze wydatki które musialby isc z budżetu do kasy chorych. Dawany upust byłby  rekompensowany  minejszymi wydatkami na mniej chore społeczeństwo
Dodatkowo wzrost wydajności pracy i zadowolenie społeczeństwa ( tez ze spadna wydatki ) i kasa zaoszczędzona z tytyłu upustu na kasie chorych która szłaby by np na konsumpcje spowodowałby ogólne wzorst gospodarczy i spadek bezrobocia i ogolnie okres prosperity .
Oczywiscie trzebaby zrobic dokładnijsze wyliczenia i uwzglednić tez inne sporty. Tylko nie wiem jeszcze jak bo bieganie jest najbardziej wymierne ( no kolarstwo tez)

Oczywiscie chodzi mi o obniżenie składki zdrowotnej odprowadzanej do NFZ bo kasy chorych sa juz zlikwidowane

Jezeli media choc sie trochę tym zajma to juz jest pozytywny efekt. Pracy sporo ale moze warto.
Co o tym sądzicie ?

(Edited by raner at 11:39 pm on Nov. 5, 2003)
oceniaj swój sukces na podstawie tego z czego musiałeś zrezygnować żeby go osiągnąć[/b]  gg310854
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ