TomTom Runner cardio - zegarek z pomiarem tętna z nadgarstka

Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

MikeSpy - Tak przy okazji to mój TT zaczął zachowywać się czasami jak twoje Mio, czyli przez pierwsze kilka minut pokazuje tak z połowę tętna. Mam wrażenie, ze to zależy od temperatury. Jak wychodzę z domu i mam włączony zegarek i biegnę od razu to problemu nie ma.
Jak mam na ręce dłuższy czas niewłączony i jest zimno (np. dzisiaj przed zawodami) to tętno niby łapie ale przez pierwsze 1-1,5km niby się zmienia ale mało a dopiero potem nagle skacze. Tu przykłady: rozgrzewka bieg
Ostatnio zmieniony 31 sty 2015, 21:36 przez kojer, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Wygląda to bardzo podobnie, a o ile się nie mylę to tomtom korzysta z czujnika mio.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze:Wygląda to bardzo podobnie, a o ile się nie mylę to tomtom korzysta z czujnika mio.
Tak, nawet opisany jest Obrazek
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj tętno było ok od początku za to zgłupiała kadencja. Ostatnio stale miałem 190-200 kroków/minutę a dzisiaj 142. Raczej nie zmieniłem od wczoraj stylu biegania.
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

Z tym tętnem, to nie do końca to działa dobrze. I chyba faktycznie to kwestia temperatury i siły zapięcia paska. Mi dzisiaj przez kilka minut pokazywał bardzo niskie tętno, a potem się uspokoił. Innym razem miałem zbyt lekko zapięty zegarek i nagle zaczął mi pokazywać tętno koło 200, choć biegłem bardzo spokojnie.
rutek75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam do Was pytanie w temacie synchronizacji TomTom Runner Cardio z aplikacją na smartfona i późniejsze odzyskanie plików do exportowym do endomondo.

Odkryłem przypadkiem, ze kiedy na smartfonie (iOS) mam włączone endomondo i jednocześnie TomTom Mysports to synchronizując zegarek z TomTom Mysports jednocześnie robi się eksport do endomondo :) niestety po ostatniej aktualizacji endomondo przestało mi to działać.
Problem jest taki, ze zegarek po synchronizacji z tomtom Mysports via smartfon nie chce już synchronizować treningów z komputerem a co za tym idzie, mam trening w zegarku i w Mysports bez możliwości dostania sie do plików gpx czy eksportu do endomondo.

Jest jakaś możliwość wyciagnięcia tych danychz zegarka?
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rutek75 pisze: Problem jest taki, ze zegarek po synchronizacji z tomtom Mysports via smartfon nie chce już synchronizować treningów z komputerem a co za tym idzie, mam trening w zegarku i w Mysports bez możliwości dostania sie do plików gpx czy eksportu do endomondo.

Jest jakaś możliwość wyciagnięcia tych danychz zegarka?
Z zegarka już nie, po synchronizacji z telefonem w zegarku danych już nie ma. Ale z telefonu powinno się dać wyciągnąć:

Locating the ttbin files in iTunes
1. Connect your iOS device to your computer and wait for iTunes to open.
2. Select your iOS device in the iTunes sidebar.
3. Select the Apps tab and scroll down to File Sharing.
4. Select MySports.
5. The ttbin files are listed on the right hand side.
6. Right-click (Mac: ctrl-click) a file to copy it.
7. After copying this file to your computer, dock your watch and double click the ttbin file (make sure that you have the desired file types and uploads selected on the Upload & Export tab in the Connect software).

Locating the ttbin files in Android
1. On Android 4.4.2, the ttbin files are stored on the internal SDcard in a nested subfolder of /TomTom_MySports/
2. Copy this file to your computer, dock your watch and double click the ttbin file (make sure that you have the desired file types and
uploads selected on the Upload & Export tab in the Connect software).
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj wyszło nowe oprogramowanie na Cardio Multisporta. Jest między innymi polska wersja językowa. Podobno poprawione są liczne błędy. Zobaczymy...
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mówisz o 1.8.32? To już kilka dni jest i w zasadzie nic ze zgłaszanych bugów nie poprawili. Podobno jakieś niezgłaszane poprawili. Po 4 miesiącach dostaliśmy tylko polską lokalizację której nie będę używać.
Awatar użytkownika
noska
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: 3:17:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gdyby ktoś był ciekawy to wrzuciłam dziś mój test zegarka - biegam z nim od czerwca 2014r.

http://poranamajora.blogspot.com/2015/0 ... ardio.html
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

noska pisze:gdyby ktoś był ciekawy to wrzuciłam dziś mój test zegarka - biegam z nim od czerwca 2014r.
W zasadzie zgadzam się z testem. Po stronie minusów dodałbym jednak:
-brak możliwości ustalania bardziej skomplikowanych interwałów
-brak treningu bez GPS a z pomiarem tętna (siłownia na przykład)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

noska pisze:gdyby ktoś był ciekawy to wrzuciłam dziś mój test zegarka - biegam z nim od czerwca 2014r.
http://poranamajora.blogspot.de/2015/03 ... ardio.html
To ja tak parę uwag.
W akapicie Aplikacja pokazujesz zrzut z ekranu z mapmyfitness.com zamiast z mysports.tomtom.com. By to pierwsze było używalne trzeba zapłacić (inaczej nie widać nawet wykresu tętna), więc lepiej by było się skupić na tym co daje Tomtom (a jest tam na co narzekać :)). Chwalisz trening interwałowy (dość skromny zresztą :)) a w minusach podajesz brak możliwości przejrzenia szczegółów treningu w zegarku, nie wspominając, że szczegółów treningu interwałowego nie ma też z poziomu przeglądarki. Brak też informacji o samoczynnym łapaniu lapów przy ustawieniu manualnym. Ja po treningu mam trochę więcej informacji niż pokazujesz na zdjęciu, jest np. średnie tętno (i chyba maksymalne) i coś tam jeszcze (nie mam pod ręką zegarka), być może to różnica wynikająca z tego, że mam wersję multisport.
Używasz polskiej lokalizacji czy włączyłaś tylko na test? :)

W sumie od dłuższego czasu zbieram się na zrobienie jakiegoś większego testu ale cały czas mam nadzieję, że Tomtom wreszcie wypuści jakieś porządne zmiany i nie będę musiał kopać leżącego :).

jarek_bb - można włączyć "bieżnię" :) https://www.endomondo.com/workouts/464502998/6917149

PS. Tak przy okazji radzę zwrócić uwagę na https://github.com/altera2015/ttwatcher
Na razie brakuje eksportów do endomondo itp. (jest tylko strava, ale w kodzie już runkeepera widać) ale w .tcx są dane by zrobić wykres kadencji przy bieganiu (i można go zaimportować do endo https://www.endomondo.com/workouts/488072158/6917149, niestety po imporcie gubi część danych na podsumowaniu ale można uzupełnić w edycji).
Brakuje jeszcze lapów ale projekt jest dość świeży.
Awatar użytkownika
noska
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: 3:17:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zrzut jest z obu aplikacji. mapmyfitness.com to tak dla ciekawostki - osobiście z niego nie korzystam bo jest mi zbędna.
mysport jest niżej w tekście.
Wiesz.. ja jestem amatorem i mnie trening interwałowy wystarczy - to co ma zegarek w zupełności mi wystarcza i nie potzrebuję więcej. Myślę, że dla większości jest ok. To nie jest zegarek dla profesjonalistów.
O lapach jest - pisałam że można ustawić jak i samodzielnie łapać. Nie korzystam z tej opcji zbyt często (prawie wcale) stąd nie rozwijałam tematu - lepiej nie napisać nic niż pisać głupoty.
U mnie średniego tętna nie ma i być może jest to kwestia zegarka -> tego nie wiem, ale fajnie wiedzieć, że jest taka opcja.
Używam polskiej lokalizacji. Z zegarkiem biegam od dłuższego czasu i nie mam potzreby robić coś tylko dla testu ;-)

Dziękuję za cenne uwagi. Jeśli jeszcze kiedyś będę miała możliwość testowania jakiegoś innego zegarka to zwrócę uwagę na Twoje wskazówki ;-)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie na ekranie podsumowującym jest jeszcze średnie tętno, ilość okrążeń (o ile są włączone) i "recovery" (o ile się zrobiło test na koniec).
Problem z ręcznym łapaniem lapów jest taki, że czasami potrafią się zrobić same bo "przycisk" (to od podświetlenia) jest za czuły i mam wrażenie, że potrafi na mocniejszy wstrząs albo podmuch zareagować. Nie dzieje się to stale, ale potrafi zdenerwować. Mogliby to przenieść na joystick w prawo (które w tym momencie nic nie robi).
O interwałach można by dużo, mi osobiście brakuje tylko możliwości łączenia dystansu i czasu. Ale innym pewnie brakowałoby też zróżnicowania dystansów/czasów i zrobienia kombinowanego treningu. O połączeniu interwałów ze strefami tętna/tempa to nawet nie wspominam. No ale najgorsze jest to, że średnie tempa na danym interwale możesz zobaczyć przez parę sekund po zakończeniu. Po wysłaniu do sieci przez przeglądarkę nie widać nic. Można się niby posiłkować zewnętrznym softem i nałożyć odpowiednie lapy, ale nie o to chodzi. Po to się kupuje zegarek by mieć to gotowe.
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dwa zdania o dokładności pomiaru. Ostatnio robiłem test - na jednej ręce miałem TomToma, a na piersi pasek i pomiar leciał do Suunto Ambit 3 na drugiej ręce. Wskazania różniły się maksymalnie o 1-2 uderzenia/minutę. Krótko mówiąc - idealnie to samo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ