Bieganie ze śródstopia i na palcach
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Rolli, pojedyncze i przypadkowe zdjęcia, w dodatku nie wiadomo z jakiej fazy biegu, nic nie mówią.
ten sam zawodnik, na trzech różnych zdjęciach, może 'wyglądać na trzy sposoby'.
Go Hard Or Go Home
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
trochę a propos tych zdjęć:
czemu nikt się nie zastanawia czy przy biegu przetaczać stopę z zewnątrz do środka, czy może jednak odwrotnie?
to straszne zaniedbanie rzeczowe na portalach biegowych
moglibyśmy się podzielić na dwa obozy (nie wiem je nazwać: halluksofilami i maluchofilami?) i toczyć flejmy na temat wyższości jednego sposobu przetaczania nad drugim.
kto jest za?
czemu nikt się nie zastanawia czy przy biegu przetaczać stopę z zewnątrz do środka, czy może jednak odwrotnie?
to straszne zaniedbanie rzeczowe na portalach biegowych
moglibyśmy się podzielić na dwa obozy (nie wiem je nazwać: halluksofilami i maluchofilami?) i toczyć flejmy na temat wyższości jednego sposobu przetaczania nad drugim.
kto jest za?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
a co powiecie na to:
http://czasnabieganie.pl/okiem-mistrza- ... 12571.html ?
wiem, że odrobinę off topic od tematu, ale dalej w temacie stopy
- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "off topic od tematu" ale moim zdaniem to całkiem w topic i on temat. I nie tylko dlatego że o stopie i w ogóle o bieganiu.
Sorry za powyższy off topic od tematu. A ściśle w topicu to powiem: już było, wysek wrzucił do południa.
Sorry za powyższy off topic od tematu. A ściśle w topicu to powiem: już było, wysek wrzucił do południa.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Ugh!! Nie wytrzymałem.Piotr-Fit pisze:a co powiecie na to:
- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
To na nic
Pewne rzeczy są niezmienne jak góry i trawa 
Start ostatniego Biegnij Warszawo oglądałem w telewizji. Była transmisja na TVP1, niedzielne południe, pewnie grubo ponad milion ludzi to oglądało. Stoi na wiadukcie nad startem Kurzajewski i podtyka mikrofon naszemu Guru. I ma on swoje 20 sekund żeby coś tej masie przekazać. Co byście powiedzieli na jego miejscu? Zależy od biegacza. Grzegorz Kołodko poleciłby swoją pięćdziesiątą najnowszą książkę o ekonomii. Heniu Szost podziękowałby Orlenowi. Robert Korzeniowski wyraziłby nadzieję że wszyscy uczestnicy są ubezpieczeni. Donald Tusk zachwyciłby się jak pięknie się nasz kraj rozwija patrząc na tę rzekę biegaczy. Scott Jurek powiedziałby coś o wegetarianizmie a redaktor Zdort oburzyłby się dlaczego w niedzielę ta masa nie jest teraz w kościołach. Biegaczu, to jest twoja chwila ale tylko chwila, wal z tym co masz do przekazania wg ciebie najważniejszego, mów co chcesz, lecisz na żywo i nikt ci tego nie wytnie.
Co powiedział Jurek?
Dokładnych słów nie pamiętam, ale że będzie biegł z drużyną jakiegoś banku i pilnował żeby biegli prawidłowo to znaczy lądowali na pięcie.
Kurtyna!

Start ostatniego Biegnij Warszawo oglądałem w telewizji. Była transmisja na TVP1, niedzielne południe, pewnie grubo ponad milion ludzi to oglądało. Stoi na wiadukcie nad startem Kurzajewski i podtyka mikrofon naszemu Guru. I ma on swoje 20 sekund żeby coś tej masie przekazać. Co byście powiedzieli na jego miejscu? Zależy od biegacza. Grzegorz Kołodko poleciłby swoją pięćdziesiątą najnowszą książkę o ekonomii. Heniu Szost podziękowałby Orlenowi. Robert Korzeniowski wyraziłby nadzieję że wszyscy uczestnicy są ubezpieczeni. Donald Tusk zachwyciłby się jak pięknie się nasz kraj rozwija patrząc na tę rzekę biegaczy. Scott Jurek powiedziałby coś o wegetarianizmie a redaktor Zdort oburzyłby się dlaczego w niedzielę ta masa nie jest teraz w kościołach. Biegaczu, to jest twoja chwila ale tylko chwila, wal z tym co masz do przekazania wg ciebie najważniejszego, mów co chcesz, lecisz na żywo i nikt ci tego nie wytnie.
Co powiedział Jurek?
Dokładnych słów nie pamiętam, ale że będzie biegł z drużyną jakiegoś banku i pilnował żeby biegli prawidłowo to znaczy lądowali na pięcie.
Kurtyna!
-
- Zaprawiony W Bojach
doskonałe!
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Gwynbleidd pisze:
Ano racja, zdublowałem post, przepraszam

Jabbur
fajny tekst
Jedni piszą o bieganiu z pięty, inni ze śródstopia. Kogo słuchać?
-
- Zaprawiony W Bojach
Osiem lat temu jak zaczynałem zabawę w regularne bieganie kupiłem "Biegiem przez życie". Kurde, myślę, zarąbista książka. Testowałem na bieżąco wszystko to, co mówił autor. To było jak odkrywanie nowego świata. Wszystko było logiczne. Kupiłem sobie nawet pulsometr. Jednej rzeczy tylko nie mogłem zrozumieć: Jak można lądować na pięcie? Kuźwa ... to boli! Wchodziłem na asfalt w swoich tenisówkach i nie mogłem pojąć o co facetowi chodzi?
Spotkałem go później osobiście na którymś maratonie warszawskim. Kupiłem jego "Maraton" i dostałem autograf. Pobiegłem wówczas zawody ... nie lądując na pięcie; ale jakoś było mi głupio. Oglądałem się wówczas za siebie czy Jurek nie patrzy. Nie umiałem biegać tak jak w podręczniku.
Teraz patrzę na to z uśmiechem. Biegam po swoim lesie, nie lądując na piętę, ale już się nie boję że za krzakiem będzie siedział Jurek i kiwał na mnie palcem.
Spotkałem go później osobiście na którymś maratonie warszawskim. Kupiłem jego "Maraton" i dostałem autograf. Pobiegłem wówczas zawody ... nie lądując na pięcie; ale jakoś było mi głupio. Oglądałem się wówczas za siebie czy Jurek nie patrzy. Nie umiałem biegać tak jak w podręczniku.
Teraz patrzę na to z uśmiechem. Biegam po swoim lesie, nie lądując na piętę, ale już się nie boję że za krzakiem będzie siedział Jurek i kiwał na mnie palcem.
-
- Zaprawiony W Bojach
piotr, wystarczy poczytać i wypróbować w praktyce i sam sobie odpowiesz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Nikogo.Piotr-Fit pisze:Gwynbleidd pisze:
Ano racja, zdublowałem post, przepraszam
Jabbur
fajny tekst
Jedni piszą o bieganiu z pięty, inni ze śródstopia. Kogo słuchać?
Ani jednego guru, ani grupki wszystko wiedzących.
Spróbuj sam i zobacz co ci leży najlepiej.
Nie ma uniwersalnego stylu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Te zdjęcia nie są przypadkowe i można dokładnie rozpoznać, czy ktoś wali z piety czy idzie z przedstopia. Ale czego się nie chce widzieć, wystarczy zamknąć oczy.WojtekM pisze:Rolli, pojedyncze i przypadkowe zdjęcia, w dodatku nie wiadomo z jakiej fazy biegu, nic nie mówią.
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kuba,
5 lat temu, jak zaczynałem biegać (czy 6 już) to a) ktoś mi powiedział, że lepiej biegać ze śródstopia, b) tak mi to przypasowało.
I tak już biegam, zero problemów, maratony zaliczone, kilka biegów górskich także.
Czytać też sporo czytałem.
Pamiętam swoje zdziwienie, jak znajoma się zdziwiła, że nie biegam z pięty - to jak Ty biegasz?
--Ze śródstopia. A to można z pięty? Zdrowe to jest?
I mi tak pasuje biegać. Jednocześnie wiele innych osób zaczyna biegać i jeżeli faktycznie ze śródstopia jest lepiej, to po co im wciskać coś innego?
5 lat temu, jak zaczynałem biegać (czy 6 już) to a) ktoś mi powiedział, że lepiej biegać ze śródstopia, b) tak mi to przypasowało.
I tak już biegam, zero problemów, maratony zaliczone, kilka biegów górskich także.
Czytać też sporo czytałem.
Pamiętam swoje zdziwienie, jak znajoma się zdziwiła, że nie biegam z pięty - to jak Ty biegasz?
--Ze śródstopia. A to można z pięty? Zdrowe to jest?
I mi tak pasuje biegać. Jednocześnie wiele innych osób zaczyna biegać i jeżeli faktycznie ze śródstopia jest lepiej, to po co im wciskać coś innego?
-
- Zaprawiony W Bojach
OK, to nie jest odpowiedz na pytanie "co jest lepsze"Rolli pisze: Spróbuj sam i zobacz co ci leży najlepiej.
Nie ma uniwersalnego stylu.
Im szybciej biegniesz, im krótsze dystansy, tym lepiej stawiać nogę bardziej z przodu... i odwrotnie. Jak daleko z przodu i jak daleko z pięty... każdy musi sam znaleźć.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jakiś czas temu Fredzio wrzucił link do ciekawego artykułu. http://themovementfix.com/the-best-kept ... ferently/#
Są tam fotki kości udowych i miednic. Artykuł dotyczy przysiadów, ale różnice anatomiczne wpływają również na bieganie.
Stopy są na końcu łańcucha biomechanicznego. Trzeba o tym pamiętać, bo za ch... nie powtórzysz ruchu kolegi czy koleżanki podczas lądowania, jeżeli będziesz od nich znacznie różnił się budową anatomiczną na początku tego łańcucha.
Biodra koślawe czy szpotawe mają wpływ na zakres stawu biodrowego w płaszczyźnie czołowej.
Torsja - zagadnienie, które ostatnio interesuje mnie najbardziej, to skręcenie szyjki kości udowej. Jak to wpływa na zakres i w jakiej płaszczyźnie? Jak to wygląda u najlepszych zawodników? Jeszcze nie wiem, a ortopeda, z którym rozmawiałem po prostu wymiękł, bo chyba nikt tego nie badał pod tym kątem.
Poniżej różnice anatomiczne dla torsji:

To są tak kosmicznie ogromne różnice, że mówienie o jedynie słusznym sposobie biegania, jest nieprawdziwe. Przecież to musi mieć wpływ na bieg, a zwłaszcza na jego ostatnie ogniwo, czyli stopę. No niestety. Nie każdy jest urodzonym biegaczem.
Są tam fotki kości udowych i miednic. Artykuł dotyczy przysiadów, ale różnice anatomiczne wpływają również na bieganie.
Stopy są na końcu łańcucha biomechanicznego. Trzeba o tym pamiętać, bo za ch... nie powtórzysz ruchu kolegi czy koleżanki podczas lądowania, jeżeli będziesz od nich znacznie różnił się budową anatomiczną na początku tego łańcucha.
Biodra koślawe czy szpotawe mają wpływ na zakres stawu biodrowego w płaszczyźnie czołowej.
Torsja - zagadnienie, które ostatnio interesuje mnie najbardziej, to skręcenie szyjki kości udowej. Jak to wpływa na zakres i w jakiej płaszczyźnie? Jak to wygląda u najlepszych zawodników? Jeszcze nie wiem, a ortopeda, z którym rozmawiałem po prostu wymiękł, bo chyba nikt tego nie badał pod tym kątem.
Poniżej różnice anatomiczne dla torsji:

To są tak kosmicznie ogromne różnice, że mówienie o jedynie słusznym sposobie biegania, jest nieprawdziwe. Przecież to musi mieć wpływ na bieg, a zwłaszcza na jego ostatnie ogniwo, czyli stopę. No niestety. Nie każdy jest urodzonym biegaczem.
Warsztaty z techniki biegu
https://parawruch.pl/blog/warsztaty-z-t ... ezon-2025/
https://parawruch.pl/blog/warsztaty-z-t ... ezon-2025/