Damian Pasek - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Gratuluję i życzę dalszych sukcesów :).
Krzysiek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

Gratulacje Damian... nie wiem jak to jest szybko, ale robi wrażenie :)
Awatar użytkownika
Damian Pasek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki panowie za gratulacje. Zobaczymy co to dalej będzie:)

Pozdrawiam
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Damian, tak z ciekawości... po ile biegasz 1 zakresy? Oczywiście biorę pod uwagę to, że w zimę zazwyczaj biega się wolniej ze względu na śnieg...jednak powiedz mi o swoim optymalnym tempie
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Kiedy kończysz z średnimi i przechodzisz, a raczej przebiegasz na długie dystanse?
Madziara1155
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

gratulacje biegu;) widziałam;)
a jak biegłeś to ten pierwszy kilometr wcale nie wyglądał na taki wolny :P
;*
Awatar użytkownika
Damian Pasek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

rwJasiu pisze:Damian, tak z ciekawości... po ile biegasz 1 zakresy? Oczywiście biorę pod uwagę to, że w zimę zazwyczaj biega się wolniej ze względu na śnieg...jednak powiedz mi o swoim optymalnym tempie
Pierwszy zakres biegam 4:20-4:40 na km zależnie od samopoczucia, no może latem często szybciej. Wiadomo kiedy jestem zmęczony lub po bardzo mocnym treningu to biegam wolniej czasem nawet grubo powyżej 5 minut na km.
00jan pisze:Kiedy kończysz z średnimi i przechodzisz, a raczej przebiegasz na długie dystanse?
W tym sezonie mam zamiar spróbować swoich sił na poważnie na 5000 m , ale nie zamierzam rezygnować z biegów średnich, bo wiem, że mam jeszcze spore rezerwy na 1500. Na letnich Mistrzostwach Polski chcę wystartować na 1500 i 5000. Jednak będę trenował pod 5000 i mam nadzieję, że z tego treningu będę w stanie poprawiać się również na krótszych dystansach.
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

wow, strasznie niski poziom tkanki tłuszczowej.... jak Ty to zrobiłeś w tym okresie jakim jest zima?:) Masz jakąś dietę czy fizjologia?

Ja przyznam się szczerze, że na chwilę obecną mam coś koło 15% na pewno...:/ kwestia złej diety, niestety w tym okresie nie ograniczam się jeśli chodzi o papu stąd jest jak jest. Ale oczywiście na wiosnę rygorystyczna dietka i 2kg spadnie na pewno.
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Ale ty chudy jesteś, i to w zime... Masakra.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ty tez kolego jak twój brat nie odrózniasz progu mleczanowego od beztlenowego.............. ???

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Damian Pasek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

rwJasiu pisze:wow, strasznie niski poziom tkanki tłuszczowej.... jak Ty to zrobiłeś w tym okresie jakim jest zima?:) Masz jakąś dietę czy fizjologia?
Hej, nie mam żadnej diety ponieważ bieganie jest dla mnie tylko hobby, a nie moim zawodem więc nie chcę się katować jakimiś specjalnymi dietami. Oczywiście zwracam uwagę na to co jem, staram się odżywiać w miarę racjonalnie, nie objadam się fast foodami. Po prostu taką mam budowę i mam nadzieję, że pozostanie tak jak najdłużej.
Awatar użytkownika
Damian Pasek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Ty tez kolego jak twój brat nie odrózniasz progu mleczanowego od beztlenowego.............. ???
Aby zrozumieć czym jest dla mnie próg przemian beztlenowych lub próg mleczanowy, które są dla mnie synonimami przeczytaj proszę poniższe opracowanie napisane przeze mnie, znajdziesz je klikając na poniższy link:
http://www.treningbiegowy.pl/index.php?news=12

Musisz zrozumieć, że w wielu opracowaniach fizjologów, trenerów, zawodników nazewnictwa między innymi progów różnią się od siebie jednak większości chodzi o to samo gdyż fizjologia jest jedna. Jeżeli posiadasz tylko cząstkową wiedzę teoretyczną bez przełożenia praktycznego nie jesteś w stanie oddzielić ziarna od plewy i zrozumieć o co im chodzi tylko dlatego, że używają różnej nomenklatury. Po prostu nigdy nie przeżyłeś tego w praktyce.

P.S. Czytając twoje liczne posty i to jak odnosisz się do innych ludzi z całą pewnością nie jesteś moim kolegą.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Zapisując się na to forum winnes mieć świadomośc że nikt do ciebie nie będzie mówil prosze Pana. Co za tym idzie przyjęta przezmnie forma kolego jest idealna. A czy ty jestes moim kolegom czy nie nie jest tu wogle istotne.
2. Niestety dyskyscje z twoim bratem na innym forum konsultowałem z osobami ktorzy spełniają warunek tak jak ty i mówiąc twoimi słowami przerzyli to na sobie. Niestety opinie są takie że twoj brat w toku rozumowania się mylił a ja miałem rację.
3. I wcale inne rozumienie moje i twojego brata nie wynikało z tego że rózni fizjolodzy róznie nazywaja progi takie a inne.
4. Jak sam dobrze wiesz to na wykresie badan wydolnościowych typu do odmowy wykres zawaszenie wfunkcji tętna są 2 skoki wskazujące wzrost nagły zakwaszenia. Niestety te dwa miejsca twemu bratu sie kompletnie pomyliły iw swym toku rozumowania doszedł do wniosków iż WB 2 robi się do zakwaszenia 7-8 mmoli.
5. twój wysoki VO 2 max wcale nie oznaczas że znasz się bądź sie nieznasz na medotyce treningu wytzymałościowego. To taka uwaga do twej uwagi.
Alu juz nie ciagnijmy tematu, chodz nie ukrywam że specjalnie cie sprowokowałem swym pytaniem gdyż na tym forum chcesz ludzi trenowac internetowo za kasę a więc musis zbyc świadomy że będziesz oceniany jak i twój brat.

Reasumując nie mylcie progu mleczanowego z indywidualnym progiem beztlenowym mimo że w cześci literatury jest tak pisane.

I jeszcze jedno reasumowanie jak chcesz tu zdobyc klientów czego ci rzyczę to się staraj pilnuj bo każda twa wypowiedz moze być analizowana przez ewentulanych klientów.

Tompoz

P.S. w środowsku twój brat jest chwalony że dobrze cię trenuje że zrobiłes duzę postepy na 1,5 km ale z 3-5 km trochę gorzej
Tompoz
Awatar użytkownika
Damian Pasek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Prosiłem Cię żebyś przeczytał ten link, widocznie tego nie zrobiłeś. Przekręcasz słowa mojego brata, aby wyszło na Twoje. On nie pomylił żadnych progów, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że pierwszy skok zakwaszenia zaznaczony na Twoim wykresie był to umownie zaznaczony próg tlenowy ( 2 mll/l). A drugi to właśnie próg przemian beztlenowych, czyli próg na którym biegam drugi zakres. Nigdy nie twierdził, że u wszystkich wychodzi on gdzieś na intensywności 7-8 (mll/l), tylko,że u niektórych zawodników (bardzo rzadko) może się on kształtować nawet na tak wysokich intensywnościach. Doskonale wiemy, że najczęściej kształtuje się na intensywnościach zdecydowanie niższych.
Cytując jak mniemam guru tego forum Jacka Daniels'a;
" For a large group of runners, the lactate value associated with this intensity might avarage about 4.0 milimoles per liter (blood-lactate accumulation, or BLa), but individuals show vastvariations from this 4.0 value. One runner might maintain a steady blood -lactate concentration of 2.8 and feel the same degree of stress as another runner who has a steady BLa of 7.2"
- o treningu na progu. Rozumiesz organizmy są rózne dlatego właśnie robimy test do odmowy, aby wyznaczyć progi.
Co do drugiej części Twojego postu. Nigdzie nie napisałem, że znam się na treningu dlatego, że mam wysokie Vo2max , bo uwierz mi naprawdę nie uważam się za dobrego zawodnika. Proszę Cię tylko nie przekręcaj słów innych ludzi, aby wyszło na Twoje.

Pozdrawiam
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Popełniasz ten sam błąd w rozumowaniu co twoj brat. Piszesz że drugi zakres robisz pod próg przemian beztlenowych. Drugi zakres czyli poslka szkoła nazwijmy WB 2 to trening tlenowy to praktycznie to samo co WB 1. Np. wkolarstwie nikt nie róznicuje WB 1 i WB 2. Jak trening tlenowy moze byc pod próg przemian beztlenowych. Bład w waszym rozumownaiu jest że prog mleczanowy nazywacie progiem przemian beztlenowych. Tu ktwi bład. Twoj brat napisał że ludzie na tym porgu maja nawet zakwaszenie 4-8 mmoli. Czyli że twojego brata zdaniem WB 2 jest na 4-8 mmola co jest kompletna bzdura. WB 2 to tlenowy trening jak WB 1 trenin gpodczas ktorego uczys zorganizm korzystac z tłuszczowych źródel energii ale nie jest to trening na 4-8 mmola. W polskiej literaturze błednie nazywa sie prog mleczanowy progiem beztlenowym. Jesli prog mleczanowy nazwiemy progiem beztlenowym to jak nazwiemy próg ktory pokazuje skok zakwaszenie w okolicach 90-93 % hr max. Powiem ci że np. polski kolarz Sylwester Szmyd też uzywa troche dziwnych nazw progów u niego to wynika że o fizjologii wysilku rozmawia z swymi doradzcami po włosku. np. jego wypowiedzi udzielanych dziennikarzom nie jestem w stanie zrozumieć zinterpetować. WB 2 to jest fizjologicznie WB 1 tylko na wiekszych predkościach, ale WB 2 jest treningiem pod pierwszy skok zakwaszenia a nie pod drugi.

Ja wiem że sie znacie na medotyce treningu biegowego, ale nie zmienia to faktu że w tym przypadku zle rozumujecie.

Może jeszcze inaczej robiliscie te badania w Katowicach. Znam bardzo dobrze badania Katowickie bo mój kolega jest kolarzem MTB U-23 i już testów do odmowy miał kilka wKatowicach. Wrzucie skany z tabelek z badań. Bedziemy prowadzić nasża dyskusje na konkretnych wykresach i w ten sposób predzej sie wzajemnie zrozumiemy.
A to co piszecie na waszej stronie czytam, bo od 2003 roku czytam wszystko o medotyce treningu wytryzmałościowego i waszą stronę tyż.

Tompoz
Tompoz
ODPOWIEDZ