poszukuję dobrego zestawu ćwiczeń, które pomogą zabezpieczyć się przed kontuzjami.
Wracam do biegania po długiej przerwie... Wytrzymałość wraca bardzo szybko, ale wracają też stare urazy.
Większość rzeczy to prawdopodobnie brak odpowiedniego rozciągania i brak ćwiczeń dodatkowych i kiepska technika.
pojawiają się drobne problemy z piętami (lekki ból poniżej zaczepów achillesa.. więc albo achillesy albo ostroga
Planuję kupić te wkładki:
http://www.sklepbiegacza.pl/akcesoria/w ... king_black
Kiedyś miałem problemy z shin splints ale pomogła praca nad techniką biegu i dodatkowe ćwiczenia.
obciążenia tygodniowe na razie są niewielkie 20-30 km w tygodniu.. biegam też wolno ( wolne wybieganie ok 6:40 - 7:30 min/km (7:30 bo czasem biegam z żoną :D), szybsze biegi ok 5:20 - 5:30, bieg w tym tempie to pewnie ok 20-30% w tygodniu). Moja forma to 10 km w 56 min-zawody.. Ale czas słaby bo ciągle nie rozbiegałem wytrzymałości. Po prostu wszystko szybko wraca do formy i niedługo z tych 56 min zrobi się 52 min na 10 km.
Chciałbym wzmocnić mięśnie stabilizujące i wspomagające stawy. Do tego chciałbym umieć dobrze i skutecznie wszystko rozciągać (na razie po treningu rozciągam się po swojemu, ale na pewno da się coś tutaj jeszcze poprawić). Chodzi mi o wszystkie partie które biegacz musi rozciągać i wzmacniać. Tak jak pisałem, na razie kontuzji nie ma, i celem jest zapobieganie a nie leczenie
Doradzi ktoś coś? Na forum jakoś nic nie znalazłem ale przyznam się, szukałem tylko 10 - 15 minut.
pozdrawiam