Ile wody?
-
rutra123
- Rozgrzewający Się

Każdy człowiek powinien dziennie spożywać 1,5l wody mineralnej niegazowanej. Często bywa z tym problem. Ja od dzisiaj zamierzam pić codziennie 1,5l. Wiadomo, że podczas biegu człowiek potrzebuje więcej wody niż osoba siedząca 24h na dobę w domu.
Moje pytanie brzmi: Ile wody powinniśmy pić do okreśnolnego przebiegniętego dystansu?
np. Przebiegłem 4,8km ile powinienem wypić wody w ciągu tego dnia? A ile gdy przebiegłem tylko 1,2km? Ile wody potrzebuje sprinter po przebiegnięciu 100m, a ile maratończyk po przebiegnięciu 42,195km? Są może do tego jakieś kalkulatory?
Moje pytanie brzmi: Ile wody powinniśmy pić do okreśnolnego przebiegniętego dystansu?
np. Przebiegłem 4,8km ile powinienem wypić wody w ciągu tego dnia? A ile gdy przebiegłem tylko 1,2km? Ile wody potrzebuje sprinter po przebiegnięciu 100m, a ile maratończyk po przebiegnięciu 42,195km? Są może do tego jakieś kalkulatory?
- mimik
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
rutra123 pisze:Każdy człowiek powinien dziennie spożywać 1,5l wody mineralnej niegazowanej. Często bywa z tym problem. Ja od dzisiaj zamierzam pić codziennie 1,5l. Wiadomo, że podczas biegu człowiek potrzebuje więcej wody niż osoba siedząca 24h na dobę w domu.
powinien? Nie trzymaj się takiego annału, bo to jest daleko idące uśrednienie, uwzględniające jakąś tam dietę. Wiesz akurat jaką?... Generalnie pijesz tyle ile czujesz i nie zmuszaj się do jakiś odgórnych zaleceń...Tak naprawdę nikt Ci nie powie ile dokładnie potrzebujesz dodatkowo się napić. W swoim pytaniu widać, że nie uwzględniasz jednej podstawowej i ważnej rzecz... Oprócz picia, w normalnym jedzeniu masz sporo wody, w zupach, owocach, mięsach, nawet pieczywie... Dopóki tego się nie dowiesz ile z normalnego jedzenia pobierasz wody, Twoje pytanie i taki annał jest nie trafiony.. Każdy trochę inaczej je, więc inaczej dostarcza wode oprócz zwykłego picia... Pozdro
EDIT: np. frutarianie w ogóle nie piją wody, cala wodę mają z owoców i warzyw
EDIT2: nadmiar wody jest nie dobry, szybkie picie dużych ilość odwadnia.. poczytaj o tym więcej
-
tazoo
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:26:54
tutaj jest wzmianka na temat nawadniania:
http://bieganie.pl/?cat=27&id=68&show=1
"Generalnie pijesz tyle ile czujesz i nie zmuszaj się do jakiś odgórnych zaleceń..."
Myślę, że niektórzy powinni sobie założyć jakiś reżim nawadniania gdy mają z tym problemy.
Moja żona np. mogła by cały dzionek o 3 kubkach herbaty przeżyć. Po prostu nie ma u niej takiego łaknienia choć powinna pić więcej bo problemy ma z nerkami. Ja za to spokojnie "robię" min. 1,5l /dzień samej tylko piwniczanki, a dochodzi jeszcze woda w pokarmach i sporo kawy (niestety).
http://bieganie.pl/?cat=27&id=68&show=1
"Generalnie pijesz tyle ile czujesz i nie zmuszaj się do jakiś odgórnych zaleceń..."
Myślę, że niektórzy powinni sobie założyć jakiś reżim nawadniania gdy mają z tym problemy.
Moja żona np. mogła by cały dzionek o 3 kubkach herbaty przeżyć. Po prostu nie ma u niej takiego łaknienia choć powinna pić więcej bo problemy ma z nerkami. Ja za to spokojnie "robię" min. 1,5l /dzień samej tylko piwniczanki, a dochodzi jeszcze woda w pokarmach i sporo kawy (niestety).
[url=http://runmania.com/rlog/?u=tazoo][img]http://runmania.com/f/8a08b00c9ee276eecbac13751b1319b8.gif[/img][/url]
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
Przy dużych wysiłkach można zważyć się przed i po... Różnicę uzupełnić płynami, ale powoli, bo większe ilości wypite naraz, jak rzecze Mimik - odwadniają. Zapodam jeszcze jeden cytat, który usłyszałem w TV, w programie poświęconym wodzie do picia: "Jeśli czujesz, że jesteś spragniony, to znaczy, że już nastąpiło odwodnienie", co znaczy, żeby pić cały czas, nie czekając na pragnienie - w małych ilościach, łyczek za łyczkiem... pozdrawiam, popijając ze szklanki :D
-
rutra123
- Rozgrzewający Się

Owszem uwzględniam to, że w pokarmie znajduje się woda, ale mi chodziło o zwykłą wode mineralną niegazowaną. Dziś wypiłem butelke 1,5l, a ponieważ późno lekcje skończyłem to tylko kólko przebiegłem (1,2km). Za dużo wody też nie dobrze, czytałem, że jacyś maratończycy podczas biegu wypili za dużo i byli chory na hipopocośtam (niedobór soli).
Mam 16,5 lat ok. 1,64m wzrostu, waże ok. 60kg i chciałbym trochę schodnąć. Wiem, że BMI w normie, że brakuje mi ze 2 kg do wagi idealnej, jednak chciałbym biegać dziennie tak po 10km w niedalekiej przyszłości i ważyć 54-56kg.
Mam 16,5 lat ok. 1,64m wzrostu, waże ok. 60kg i chciałbym trochę schodnąć. Wiem, że BMI w normie, że brakuje mi ze 2 kg do wagi idealnej, jednak chciałbym biegać dziennie tak po 10km w niedalekiej przyszłości i ważyć 54-56kg.
-
tazoo
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:26:54
Masz na myśli chyba przewodnienie hipertoniczne. Objawami mogą być: obrzęki obwodowe i obrzęk płuc, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, hipernatremia, zaburzenia świadomości, a w końcu śmierć
Tak, że uważaj z tym piciem.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=tazoo][img]http://runmania.com/f/8a08b00c9ee276eecbac13751b1319b8.gif[/img][/url]
-
rutra123
- Rozgrzewający Się

Właśnie to miałem na myśli. Nie no, mi to nie grozi, nie wyobrażam sobie pić 5l wody. Dziś i wczoraj wypiłem po butelce 1,5l. Dziś przebiegłem 4,8km, a wczoraj z racji, że późno lekcje kończyłem tylko 1,2km.tazoo pisze:hipernatremia