B&B - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to ja też sobie pozwolę na uwagi. :)

W rezultacie nie wiem Ania czy to dobrze, że ujawniasz swój Plan bo teraz wszyscy zaczną się "wymądrzać" - a w priorytetach treningowych przekonanie, wiara w to co sie robi jest bardzo wysoko.
A jak wszyscy zaczynają wrzucać swoje uwagi to wiara może spaść.
Napisałem że wiara jest wysoko - ale nie najwyżej.
Najwyżej jest wg mnie plan dostosowany do zawodnika.

Ty znasz siebie najlepiej i pewnie wiesz co jest dla Ciebie dobre.
Ale......

Wg mnie ten plan jest bardzo zły.
Bardzo.
Nie najgorszy, mógłby być gorszy ale jest blisko.
Dlaczego tak uważam ?
Bo wygląda jak gdyby Twoim startem docelowym było 3000 m.
Po co te wszystkie kilometrówki, 400metrówki?
Do czego Ty się Ania szykujesz?

Tak mocne, krótkie intensywności mają sens albo przy krótkim dystansie docelowym albo przy treningu krańcowych prędkości zawodników którzy walczą o poprawienie 5 sekund z życiówki, która jest powiedzmy na poziome 45 minut (15 km).

15 km to jest długi dystans
15 km to jest czas około 1h10 - i do tego typu wysiłku powinnaś trenować.
Czyli poza długimi biegami, które są wg mnie bardzo dobre (dlatego napisałem że plan nie jest najgorszy :) ) - konieczne powinny być odcinki, powtórzenia 10, 15, 20 minut z intensywnościami około startowymi - powiedzmy 2x15 min po 4:30 (tempo jak do dyszki ale jest super także dla 15), 2x20 min po 4:40 - generalnie, żeby łączny czas akcentów nie przekraczał czasu wyścigu odpowiadającemu danemu tempu.
A wszystkie kilometrówki, 400m, 500m by wywalił.

Te 4x2 km to w jakim ma być tempie? Po 4:30 ma sens.
Przebieżki, podbiegi ok.
Minutówki ? - zostawiłbym ewentualnie ze dwa takie treningi w ostatnich 10 dniach.

Ania - tak bym trenował ja i się z Tobą tym podzieliłem.
Zrobisz z tym co zechcesz.
Ale co by nie było - pisz dalej. :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:45:29
Życiówka w maratonie: 3:42:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale mam fajnie :)
To po kolei:
1. Dominika, doskonale pamietam, kiedy bieglam :))))... Never ever more, żadnych maratonów w styczniu ;-) No i masz rację, bo to jest ten kawałek przedstartowy.
2. Docelowy dla mnie jest półmaraton - Wiązowna albo Warszawa w zaleznosci od warunków. Chomiczowka ma być tylko weryfikacją.
3. Roztrenowanie zrobiłam po Berlinie, a własciwie po Poznaniu, praca wymusiła ;-) Od polowy października do konca listopada truchtałam sobie po 1-2 razy w tygodniu do 10 km max.
4. Na Siennicką nie, na jakiś "fitnes" tak + ew. basen. W odwodzie mam orbitrek na wypadek awarii pogodowych.
5. Beata, mnie jest łatwiej zrobić akcent rano niż wieczorem. Chociaż może się będem usiala przeprogramować, faktycznie.
6. Kasia, Tobie najtrudniej odpowiedzieć. Ja nie jestem pewna, czy to plan się nie sprawdził. Tu raczej było jeszcze szereg innych czynników od zmiany kilmatu poczawszy (wtedy w styczniu). Z kolei Greif mi poslużyl, znakomicie mi sie biegało i w trakcie, i po. Inna rzecz, że w Greifie akcenty nie są jakieś specjalnie mocne. Czego mi brakuje w Greifie, to wlasnie siła. Dlatego teraz kombinuję z innymi...
Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I jeszcze Adam :)
1. Jak widać - dobrze, że ujawnilam. Jest dyskusja. Są wskazówki. Ja sobie jeszcze raz pewne rzeczy zweryfikuję. Wiem, że mogę sporo - skoro przezyłam plan Dominiki rok temu i Greifa. Tylko to ma być z sensem, a nie dla sztuki. Dlatego cenię sobie Wasze uwagi. Tym bardziej, że radzą mi osoby z ogromną wiedzą i doświdczeniem (podlizałam się)
2. Kilometrówki i dwukilometrówki bardzo sobie cenię :) Kilka razy pozwoliły mi przyspieszyć. Właśnie po te 4:30- 4:35. Teraz kilometrówki mają być ok. 4:15 - 4:20.
3. Piszesz o dłuższych odcinkach - te 2x15 czy 2x20 minut. Próbowałam zacząć ten plan pod Bieg Niepdległości. 11 minut po 4:36. Nie bardzo mi wyszło. Pewnie z innych powodów, ale mam uraz do biegania dluższych szybkich odcinków na treningu. Nie umiem i już. Muszę zacząć od krótszych. 500-tki mają służyć przyspieszeniu w ogóle. Minutówki - to przed samym startem - tam akurat weszly Kabaty.
4. Ja bym bardzo chętnie dołożyła więcej krosów, ale muszę poczekac do wiosny. Wejście po ciemku do lasu w moim wykonaniu nie wchodzi w rachubę. A do dyspozycji mam 4 km pętli na osiedlu. Muszę coś zrobić, żeby się nudzic, bo ile mozna biegać w kółko... ;)

Wszystkie uwagi Wasze czytam uważnie. Niewykluczone, że wykorzystam do modyfikacji planu.
Awatar użytkownika
kapan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:51
Życiówka w maratonie: 2:59:29

Nieprzeczytany post

Przepraszam, że tak ostro, ale jak kogoś dobrze znam i lubię, to nie przebieram w słowach. To taki znak, że mi zależy. Teraz spróbuję bardziej konstruktywnie. Moim zdaniem plan składa się z samych akcentów. Nie ma kiedy po nich wypocząć. Nie pobiegniesz szybko tego co ma być szybkie, jeśli robisz to codziennie lub ewentualnie raz w tyg. masz długie wybieganie (też mocny bodziec) Więc nawet biegając dużo krótkich interwałów nie poprawisz sobie szybkości. Schematy treningowe, które mi się sprawdziły:
Na tę porę roku - dużo spokojnego biegania:
1)
pon- wolne lub coś wypoczynkowego 6-10km BC1
wt, śr, czw-sporo, więcej, jeszcze więcej np 60 min, 80 min, 100 min BC1
pt-wolne lub coś wypoczynkowego 6-10km BC1
sob-coś szybszego np. 50-60 min w tym 20-30 min BC2, czasem interwał lub Start
niedziela: długie wybieganie

2)
pon- wolne lub coś wypoczynkowego 6-10km BC1
wt, śr, czw-sporo dużo, mało, dużo (np 100, 60, 100 min BC1)
pt-wolne lub coś wypoczynkowego 6-10km BC1
sob-coś szybszego np. 50-60 min w tym 20-30 min BC2 lub interwał lub Start (wtedy w pt pobudzenie np. 6X 30 sek na 30 sek)

Na np. luty
3)
pon- wolne lub coś wypoczynkowego 6-8km BC1
wt, śr, czw-sporo krótki interwał, długi interwał, dużo
pt-wolne lub coś wypoczynkowego 6-8km BC1
sob-coś szybszego np. 50-60 min w tym 20-30 min BC2 lub interwał lub Start (wtedy w pt pobudzenie np. 6X 30 sek na 30 sek)

Przy czym pon i pt-najczęściej wolne. Nawet, jeśli katuję wt, śr, czw. (kumulacja 3 silnych bodźców) to mam piętek kiedy wypoczywam. I jeszcze jedno po 2-3 mocniejszych tygodniach-mam tydzień luźniejszy, czego też u Ciebie nie widziałam.
Oczywiście moje schematy również można skrytykować, ale chciałam pokazać na konkretach, że jest czas na bieganie długie i na bieganie szybkie i musi być czas na wypoczynek, że tak się brzydko wyrażę zarówno w mikro- jak i mezo-cyklu.

Czyli jak widać zgadzam się z Adamem i Beatą i Dominiką- nie wiem jak oni ze mną :).

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia. Ty to masz dobrze-tylu doradców.
Awatar użytkownika
kapan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:51
Życiówka w maratonie: 2:59:29

Nieprzeczytany post

Jeszcze myślałam na temat tego co napisał Adam (kuchnia, miałam się zająć przygotowywaniem seminarium!), chodzi mi o wiarę w plan treningowy. Bardzo trudno jednocześnie wierzyć w skuteczność planu i być otwartym na uwagi i gotowym na zmiany. Dużo łatwiej, kiedy jedna osoba układa plan i ma wątpliwości, a druga zajmuje się jego wykonaniem. Ale nie zawsze się tak da...
Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kapan pisze:(kuchnia, miałam się zająć przygotowywaniem seminarium!),
Ha, ja cały siedzę na ważnymi cyferkami... I nie są to minuty ani sekundy... :hahaha:
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Z doświadczenia wiem, że najgorsze jest jechanie ciągle na tym samym planie. Biegasz już na tyle długo (choć faktycznie krótko), że sama zaobserwowałaś, co działa na Twój organizm.
Ja wiem, że na mnie nie sprawdziły się teoretycznie "najsensowniejsze" treningi (choć inne osoby osiągały na nich wyniki). Praca z trenerem w klubie była kompletną klapą.
Najbardziej działały dwuakcentowe (dwa w miarę mocne treningi w tygodniu, oparte właśnie na minutówkach i kilometrówkach, reszta pierwszy zakres). Kompletnie odrzuciłam w pewnym momencie drugi zakres i wtedy osiągnęłam największy postęp (20 minut w półmaratonie przez 7 miesięcy- z 1:44 na 1:24)- no i to jest fakt. Inna sprawa, że nie lubię drugich zakresów, chyba że na zawodach;). Ale to JA. I to już było.

Kolejna rzecz to właśnie szybkość regeneracji. I Twoje faktyczne możliwości.
Do Chomiczówki już wiele nie wykombinujesz, także na pewno potraktuj to jako "jakiś tam" sprawdzian po drodze. Każdy Ci będzie radził co innego (przynajmniej w pewnym stopniu), ale jak wiemy, gdyby istniał doskonały plan treningowy, to nie mielibyśmy co jakiś czas nowych "rewelacji", dyskusji, sporów.
Powodzenia. W końcu od kiedy biegasz cały czas notujesz progres :)
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam - plan jest dobry, tylko nie na grudzień -styczeń, bo grozi przetrenowaniem i kontuzją!

Dobry - bo Ania nie biega od wczoraj, po co jej jakieś łagodne wybiegania, czy długie interwały? Teraz czas na intensywność i rytm.
Ja tak właśnie biegam i biegałam - 400-tki robiłam nawet do maratonu, i to całkiem żwawo ...
Wg mnie sprawdza się plan różnorodny - w tygodniu masz i się biegową, i 400-tki i kilometrówki/dwójki i z 20-25km wybiegania.
No i sprawność, plus to, co mówiła Dom - jakaś siłownia, hala ... Ja nie robię nic (pompki ...), nie mam czasu, ale gdy miałam sezon z Siennicką naprawdę było ok.

ps. Adam, nie myślałeś nad konkursem na najbardziej intensywną i zagorzałą dyskusję na blogu :hejhej: ?
Blog Ani miałby niekwestionowane 1 miejsce :oczko:.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

beata pisze:Adam - plan jest dobry, tylko nie na grudzień -styczeń, bo grozi przetrenowaniem i kontuzją!
No czyli nie jest dobry, tak?
Bieganie 400m dla amatora bez trenera jest dla mnie niepojęte.
W jakim celu to się robi?
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Wytrzymałość, pomiędzy 400etkami truchta od 400 do 800m aż tętno sie ustabilizuje.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Jaką wytrzymałość ?
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

Witam nową koleżankę! :)

Mam zbliżony poziom do Ciebie. Z przyjemnością będę oglądać twoje zmagania. ;) ... kurdę ale masz trenerów :)
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmm. Biegową? Taki trening
(interwały połaczone z truchtem) pozwala organizmowi"uczyć się" aby odpoczywać w czasie biegu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że wiem że biegową. :) Ale trenowanie wytrzymałości na 400 metrowych odcinkach pod długi wysiłek jest dla mnie niezrozumiałe. Pod 800 m rozumiem. Dla mnie jest wytrzymałość ogólna i specyficzna, pod konkretny dystans, tempo.
Na 400 m odcinkach do maratonu żadnej się nie zrobi.

A jeśli chodzi o uczenie się odpoczywania w trakcie biegu to w truchcie jest kiepskim odpowiednikiem sytuacji w maratonie.

Rozumiem że może mieć to znaczenie dla konkretnego trenera, np. chce widzieć zawodniczkę jak się rusza na rosnącym zmęczeniu w określonym tempie i po każdym kole mówić jej co wg niego robi źle. Ale to nie jest trening amatorski.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2009, 23:32 przez Adam Klein, łącznie zmieniany 1 raz.
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To tego nie wiem czy to sie nadaje do maratonu. Ale interwały raczej się stosuje.
ODPOWIEDZ