ONEMIX (One Mix) - chińskie buty (karbon)

RMC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:49
Życiówka w maratonie: 04:09:02

Nieprzeczytany post

Taaa, te pierwsze (z Twojego postu) jeszcze wyglądają ok :) Ale np. te czerwone (Flying Shadow PB 4.0) już mniej do mnie przemawiają.
Komentarze do bloga biegowego: [url]http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38345[/url]
Strona WWW: [url]http://www.pstryk-pstryk.com[/url]
Blog Biegowy: [url]https://rmc-biega.pl[/url]
PKO
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

i te pierwsze wciąż używane na treningach i naprawdę spoko.
a już biorą cenę pod uwagę !@#$% dobrze.
nie napadają się tylko na easy są twarde jak asicsy meta.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LOL, biorąc pod uwagę, że szukam butów a budżet mam starodawny, to może to jest rozwiązanie, aby pójść w takie marki.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wczoraj do mnie przyszły OneMix Tupo (Red).
Kupiłem za ~153 zł:
https://pl.aliexpress.com/item/1005007264100496.html
Tu trochę więcej info o nich:
https://footzone.com.au/products/ref-fo ... -men-women

Skopiuję swój wpis z Connect.
Pierwsze, pozytywne wrażenia miałem już wczoraj jak przyszły i w nich trochę pochodziłem.
Dziś po biegu jestem po prostu nimi zachwycony.
Nie wiem, czy mają jakąkolwiek płytkę, cokolwiek włożone karbonu, Chińczyk napisze wszystko, ale biegło mi się w nich super tak jak w karbonach Adios Pro.
Dobrze leżą na nodze, rozmiar 45 odpowiada rozmiarom butów, które zazwyczaj kupuję.
Jeden waży tylko 245 gram.
W cenie 153 zł to po prostu rewelacja.
Od momentu złożenia zamówienia, czas dostawy wyniósł 8 dni.
W gratisie Chińczyk dorzucił jeszcze skarpetki OneMix.
Kilka fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zobaczymy ile km wytrzymają. Wyglądają dość delikatnie.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Fajnie się zapowiadają. Ciekawe jak będzie z trwałością. Normalnie już bym zamawiał ale na razie nie ma sensu
Awatar użytkownika
Przemkurius
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wziąłem na próbę, za te pieniądze to żal odsyłać. Mnie wyszly 148ziko
[url=viewtopic.php?t=60705]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?t=60706]KOMENTSY[/url]

800m: 2:11.97 - 06.22
1000m: 2:49.94 - 06.22
1609m: 5:03.80 - 06.22
3000m: 10:23.18 - 12.20
5km: 17:39 - 09.22
10km: 38:12 - 05.24
15km: 57:50 - 11.24
HM: 1:19:06 - 02.25
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Konkretne szpiczaki!

Obrazek
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Upper ewidentnie mocno "inspirowany" Vaporfly 4 (czyt. praktycznie zerżenięty), natomiast wygląda na podobnie przewiewny.

Przeglądałem trochę stron i wygląda na to że mają jakiś element stabilizujący, jakąś płytkę z nylonu, PEBA albo innego plastiku.

Ceny w porównaniu do rodzimych butów dość kosmiczna, daily trainery nawet na super promocjach kosztują 2x tyle. Może jak moje SL2 zaczną kończyć żywot to się skuszę, szkoda tylko że nie ma rozmiaru 46.5, w 80% marek to mój optymalny wybór.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@keiw @weuek @Przemkurius
Panowie, to dawajcie znać, jak butki, z 1. strony cena mocno zachęcająca do kupienia w ciemno, z drugiej jeszcze bym poczytał o nich od Was, jak w praktyce leżą itd.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja nie dam znać, bo na mnie pasują tylko 2 modele karbonów.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Awatar użytkownika
123_biegniesz_Ty
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A widział ktoś taki realny Polski ranking butow chińskich ?
Moze co roku ktoś robi i na jakimś forum pokazuje ale tylko Polskie strony mam na mysli
marian123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jako że stał się to nieoficjalny wątek do Chińskich butów w ogóle to napiszę o swoim researchu i doświadczeniach

GDZIE ZNALEŹĆ RECENZJE?

często zadawane pytanie - osobiście kojarzę parę "shoetubowych" kanałów, które recenzują Chińskie buty:
@jogoncrago
@Runnertia
@ORH1030
@run-are
@drcyume

Ogółem jest takowych więcej, to są po prostu te z którymi miałem doczynienia - najbardziej polecam HUI (link numer 3), gość jest Chińczykiem i ma sporą wiedzę

MOJE DOŚWIADCZENIA

jestem początkującym biegaczem (2 miesiące biegania, 25:50 PB w 5k), dotychczas biegałem tylko w Vansach i Nike Vomero, ale bez sensu, "na przyszłość", kupiłem jeden z Chińskich superbutów, Do-win PB PRO, który na Taobao z którego go zamówiłem kosztuje 90 dolarów.

Generalnie w Chińskich butach poleca się kupować o rozmiar lub pół mniej. W przypadku tego buta nie do końca jest to trafione - posiadając rozmiar 45 zamówiłem 44, i żeby buty pasowały musiałem.. wyjąć wkładkę, gdyż inaczej brakowało by mi miejsca w palcach. Jeszcze przetestuje bieganie z wkładkami od producenta - ale boje się że skończy się to sinym palcem u stopy. But jest również wąski - pierwszy raz w nich chodząc obawiałem się że za wąski, ale w trakcie biegu nie sprawiało to żadnego problemu, tylko podczas chodzenia - chociaż zapewne nie jest to but najbardziej stabilny dla szeroko (lub względnie szeroko) stopych. Częściowo zapewne przez małą rozmiarówkę, lockdown buta jest bardzo dobry - nie ma porównania do Nike Vomero, w których dużo ciężej docisnąć środkową część stopy i ogólnie docisnąć but. Materiał jest.... bardzo przewiewny. Wątpie, żeby istniały bardziej przewiewne buty na rynku, które nie byłyby sandałami... ważą również tyle co nic, bo około 160g

Co do samego doświadczenia biegania - jestem po 4 biegach w nich, 3 łatwych biegach z krótkimi sprintami w środku, aby przetestować but, i próbie na PR przy 5k, gdzie większość czasu biegłem w tempie 4:30-5:00. Easy runy ogółem były OK, spodziewałem się, że będzie dużo mniej przyjemne uczucie niż w Vomero, ale fajnie było czuć lekkość, mimo że pianka jest twarda. Przy szybszym tempie czuć było moc i przede wszystkim lekkość buta, w porównaniu do vomero, które ważą 350g. Przy szybszym tempie 4:30/km czuć było, że but coś tam od siebie daje - ale chciałbym je jeszcze przetestować więcej na jakiś szybszych interwałach czy sprintach.

SKĄD I JAK ZAMAWIAĆ CHIŃSKIE BUTY?

Generalnie niektóre modele widzę że są dostępne w przystępnych cenach na Aliexpress - w takim przypadku polecałbym tą platformę. Natomiast niektóre buty na tej platformie są po prostu nieopłacalne w porównaniu do Chińskiego Taobao - cena z Taobao bez przesyłki i pośrednika to 90 dolarów, natomiast na aliexpress z tego co widziałem to 900zł (również bez przesyłki!). Jak natomiast zamawiać z Taobao? Tutaj polecam tutoriale z kanałów @ORH1030 oraz @jogoncrago , a także do korzystania ze strony cssbuy, lub innych pośredników, których zapewne można znaleźć na reddicie na forach takich jak r/fashionrepspolska czy innych. Ja sam jeszcze muszę się nauczyć, bo przez złą opcje wysyłki dopłaciłem 100zł więcej niż powinienem... ale cóż, nadal było to bardziej opłacalne niż aliexpress czy kupienie absurdalnie drogiej konkurencji od Nike, Pumy czy innych (chodź alphafly 4 na promocji ostatniej wyszedłby podobnie)

JAKIE MODELE SĄ POLECANE?

Generalnie tutaj nie jestem aż tak pewien tego fragmentu, ale z tego co patrzyłem w internecie polecane są:
Seria DO-WIN PB od 2 do 4 - jako tanie, dobre i wytrzymałe racery. Również PB PRO ma dobre opinie jak na nowy but
XTEP 160x 3 lub 3.5 PRO - klasyczne racery, które mimo tego że wyszły już lata temu, nadal są najpopularniejszym wyborem profesjonalnych maratończyków w Chinach; opisywane jako bardzo wytrzymałe i przede wszystkim skoczne, ale w porównaniu do bardziej współczesnych racerów troche za ciężkie (ważą bodajże ok. 240-250g.) - 3.5 pro to ten sam but co 3 pro, tylko trochę bardziej przewiewny i może o kilka gram lżejszy, no generalnie z takimi kosmetycznymi poprawkami.
Dynafish Xiaonian - daily trainer podobny do EVO SL - obecnie ze względu na hajp trudno dostępny. Podobne do EVO SL, ale lżejsze, ok. 200g; generalnie opinie są podzielone czy są lepsze od wspomnianego chociażby EVO SL, ale uwzględniając cenę podstawową - 70 dolarów - zdecydowanie tak, chociaż z wysyłką od pośrednika i dobrą promocją na EVO SL różnica w cenie za bardzo bolesna nie jest.

Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ