Jak? Gdzie? Kiedy?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
baza0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam 17 lat, około 180 cm wzrostu i ok 67 kg wagi. Chciałbym zacząć biegać, ale zupełnie nie wiem z czym to się je...Chciałbym trochę zrzucić z brzucha poniewaz ćwiczę brzuch (brzuszki itd) a żeby widzieć jakieś efekty niestety trzeba troche zrzucić tłuszczyku z tej cześci i myślę że bieg to będzie to. Poprawić kondycje. Troche wzmocnić nogi chociaż podczas biegania raczej ciężko będzie je jakoś bardzo wzmocnić. Miałbym prośbę aby doświadczeni biegacze rozwiali moje wątpliwości.
1. Biegać rano około 6.00 czy wieczorem? Jeżeli rano to przed śniadaniem?
2. Czy taki dystans codziennie jednorazowo 8-10 km będzie dobry? Zdaje sobię sprawę że na początku może być ciężko. Chodzi mi tak żeby w godzinkę się wyrobić.
3. Jakie ćwiczenia polecacie przed/po biegu? Ogólnie chciałbym się przy okazji biegów dobrze rozciągnąć, ponieważ uprawiam sport rowerowy który wymaga dość dobrego rozciągania ciała.
Narazie chyba tyle.
PKO
Maserman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

1. Wedle uznania. Niektórzy preferują rano, jesteś wypoczęty, w lato o 6 rano jest jeszcze dość chłodno, idealna pora na bieganie. Ja np. biegam wieczorem jak już słońce zajdzie. Nie da rady abym wstawał o 5 żeby pobiegać :) Gdzieś na portalu Bieganie.pl czytałem artykuł że bieganie na czczo wspomagane kofeiną przyspiesza spalanie tłuszczu.

2. Na początek spokojnie biegaj i nie za długo, żebyś się nie przetrenował i nie zniechęcił. Do tego dla początkujących biegaczy powinien być dzień regeneracji - sam widzę po sobie że osiągam o wiele gorsze wyniki jak pobiegam dzień po dniu, a biegam regularnie już ponad miesiąc.

3. Obowiązkowa rozgrzewka i rozciąganie po treningu: TUTAJ.

Nie uznaję siebie za 'doświadczonego biegacza', jestem raczej żółtodziobem ale mam nadzieję że choć trochę Ci pomogę :)

Pozdrawiam.

EDIT: Zastanawiałeś się nad jakimś planem treningowym? TU masz ich sporo.
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

to ja jeszcze dodam - rozciaganie niekoniecznie bezposrednio po treningu - poczytaj w innym watku
8-10 km na poczatku moze byc ciezko, skup sie raczej na czasie trwania treningu a nie na przebiegnietych kilometrach.
Bieganiem jak najbardziej mozesz wzmocnic nogi, nie rozumim Twoich watpliwosci w tym temacie.
Jak rano to przed sniadaniem, ale nie wychodz na czczo - ja wcinam jakis baton müssli albo troche platkow. Takie male co nieco ale nie sniadanie i troche pije wody.
Poprostu zacznij i wyprobuj co dla Ciebie jest najlepsze.
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bawareczka pisze:to ja jeszcze dodam - rozciaganie niekoniecznie bezposrednio po treningu - poczytaj w innym watku
8-10 km na poczatku moze byc ciezko, skup sie raczej na czasie trwania treningu a nie na przebiegnietych kilometrach.
Bieganiem jak najbardziej mozesz wzmocnic nogi, nie rozumim Twoich watpliwosci w tym temacie.
Jak rano to przed sniadaniem, ale nie wychodz na czczo - ja wcinam jakis baton müssli albo troche platkow. Takie male co nieco ale nie sniadanie i troche pije wody.
Poprostu zacznij i wyprobuj co dla Ciebie jest najlepsze.
Ja bym sugerował rozciąganie bezpośrednio po bieganiu, bo wygospodarować czas na oddzielny trening rozciągania nie jest łatwo, a poza tym mięśnie są już rozgrzane.
A od biegania, to siły w nogach na pewno nie przybędzie, przy dobrym treningu może jej nie ubyć za bardzo. Generalnie bieganie dłuższych dystansów (zwłaszcza tzw. człapanie) zabija siłę. Jeżeli chce się utrzymać lub zwiększyć siłę nóg konieczne są dodatkowe treningi.
Nani
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52min

Nieprzeczytany post

bati pisze:Generalnie bieganie dłuższych dystansów (zwłaszcza tzw. człapanie) zabija siłę. Jeżeli chce się utrzymać lub zwiększyć siłę nóg konieczne są dodatkowe treningi.
Hmmm to dlatego mam coraz mniej siły w nogach, że czasami się chwieję. (jak nie biegam)
Takie laikowe pytanie, siłę można robić w tym samym dniu co dłuższe wybieganie?
I przy 5treningach, wystarczy 1 tre na siłę?
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bieganie zmniejsza siłę, ale nie tak, żeby powodować chwianie, po prostu gorzej wypadasz w testach siły. Zazwyczaj przy 5 treningach robi się jeden trening siły biegowej (skipy, wieloskoki, podbiegi), dodatkowo ćwiczenia na nogi włącza się do ćwiczeń sprawności ogólnej 2-3 razy tyg. Nie robi się siły po mocnych akcentach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ