3km bez kondycji
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, moja mama jest czynna biegaczką i zapytała czy nie chciałbym z nią przebiec biegu na 3 km (jakiś lokalny event) w czerwcu. Trochę mnie to zmotywowało do ruchu tymbardziej, że namawia mnie żebym biegał sobie z nią, a że moi rodzice mieszkają niedaleko mnie to miałbym kompana do biegania. Moim problemem jest brak kondycji, jak ostatnio sprawdzałem, to takim szybszym tempem przebiegnę z 1.5km. Czy do czerwca możliwe jest wyrobienie kondycji żeby przebiec te 3km w miarę rozsądnym czasie (z 15 minut) regularnie biegając z 3/4 razy w tygodniu? Mam 26 lat, 100kg, 178 wzrostu
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Czy da się przebiec do czerwca 3km? Na pewno.
Czy z tempem 5:00/km? Tego już nie wiem Teoretycznie tak, ale jak to jest jakiś ogórkowy event to nie wiem po co chcesz się fiksować na jakieś tempo? Gwarantuję, że i po 18-20 minutach wciąż będzie masa ludzi którzy nie dotruchtali do mety.
Czy z tempem 5:00/km? Tego już nie wiem Teoretycznie tak, ale jak to jest jakiś ogórkowy event to nie wiem po co chcesz się fiksować na jakieś tempo? Gwarantuję, że i po 18-20 minutach wciąż będzie masa ludzi którzy nie dotruchtali do mety.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Rozgrzewający Się
Pewnie, ale jednak wolałbym nie być takim "ślimaczkiem" i chociaż trochę dotrzymać tempa a nie, żeby mi dotrzymywanoklosiu pisze: ↑06 lut 2024, 16:21 Czy da się przebiec do czerwca 3km? Na pewno.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Da sie, da sie. Zależy od treningu.Naksy98 pisze: ↑06 lut 2024, 16:44Pewnie, ale jednak wolałbym nie być takim "ślimaczkiem" i chociaż trochę dotrzymać tempa a nie, żeby mi dotrzymywanoklosiu pisze: ↑06 lut 2024, 16:21 Czy da się przebiec do czerwca 3km? Na pewno.
Ale dlaczego uważasz, ze 15 minut to "rozsądny" czas? A 16 nie? A 14 to za mocny?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Zrzucisz trochę z tej stówki, to szybkość się sama poprawi (nawet bez treningu).
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
- Mossar
- Zaprawiony W Bojach
3km to taki dystans dla amatora, że pewnie po tym 1.5km zacznie już boleć, ale jakoś się dokulasz do tych 3km Generalnie takie 3km w tempie 5min/km to coś co niektórzy robią od razu bez treningu, inni potrzebują trochę czasu, trochę sobie pobiegać, a inni nigdy tego nie zrobią, bo w bieganiu szukają zupełnej rekreacji i biegania na luzie. Ja dla przykładu jak zwlokłem się z kanapy/krzesła parę lat temu to właśnie 3km było jednym z pierwszych wyjść na bieganie i wtedy próbowałem lecieć to na maksa. I nie byłem w stanie zbliżyć się do tych 15 min., ale niewiele czasu było trzeba, żeby organizm się przyzwyczaił i w takim tempie biegał.
Mój dziadek (teraz lat 96) ma w mieszkaniu dyplom z czasów studiów - 3km przebiegnięte w jakimś lokalnym biegu w 9:59 :D I to mu tam dało tylko 4 miejsce.
Mój dziadek (teraz lat 96) ma w mieszkaniu dyplom z czasów studiów - 3km przebiegnięte w jakimś lokalnym biegu w 9:59 :D I to mu tam dało tylko 4 miejsce.
viewtopic.php?p=1087487#p1087487 - Komentarze
-
- Rozgrzewający Się
Rolli pisze: ↑06 lut 2024, 18:24Da sie, da sie. Zależy od treningu.Naksy98 pisze: ↑06 lut 2024, 16:44Pewnie, ale jednak wolałbym nie być takim "ślimaczkiem" i chociaż trochę dotrzymać tempa a nie, żeby mi dotrzymywanoklosiu pisze: ↑06 lut 2024, 16:21 Czy da się przebiec do czerwca 3km? Na pewno.
Ale dlaczego uważasz, ze 15 minut to "rozsądny" czas? A 16 nie? A 14 to za mocny?
15 to taki średni czas który chce osiagnac, też nie chce być jakaś wielka kula u nogi przy kimś kto już biega (chociaż dla niej to pewnie nie byłby problem).
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, trochę przekoloryzowalem bo powiedziałem, że nie przebiegnę 3 a dziś zrobiłem w 21 minut. Czyli nie jest ze mną aż tak tragicznie