Wysłane z mojego SM-G950F .
Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć, dlaczego lepiej łączyć po Ant+, oprócz tego, że tak zaleca producent?Przemkurius pisze:A producent zaleca łączność po ant a ja miałem polaczone po bt.
I o.
Producent zaleca (pewnie wiesz) 8 kółek zmiennym tempem przez cały bieg. Noga na lini pętli, ale bez robienia lapa. 8 kółek, stop i sprawdzasz wynik. Ja patrzyłem na dystans w stryd center.napad pisze:Dzisiaj byłem sprawdzić kalibrację Wind Stryda. Mam go sparowanego z Polarem V800 współczynnik 1.008 Rezultaty są zastanawiające.
Biegłem lewą nogą po linii między pierwszym a drugim torem: 406 metrów. 5 kółek - 2030 metrów.
Start z linii 60m, w momencie przekroczenia linii startu łapałem lapa. Po 5 kółkach zatrzymanie treningu i zapis.
1) po 4:50 - 2028m -2m
2) po 4:20 - 2040m +10m
3) po 3:55 - 2057m +27m![]()
4) ponownie po 4:50 - 2038m +8m
Biegałem ostatnimi czasy na bieżni dość sporo odmierzanych odcinków na czas, w zakresie temp 3:45 - 4:15 no i zauważyłem, że ciut zawyża dystans i tempo, ale zdziwiłem się, że w przypadku wolniejszego biegu pokazuje dokładniej, jako że nie biegałem mierzonych odcinków tym wolniejszym tempem.
I teraz mam zagwozdkę co robić, w niedzielę lecę zawody, dychę po 4:00, zastanawiam się czy nie przekalibrować Stryda tak, by dokładne wskazania były dla tego tempa... Zbyt intensywnie testować też nie mogę, żeby do niedzielnego tematu nie podejść na zbyt zmęczonych nogach![]()
Ktoś? Coś?
Białystok?napad pisze:w niedzielę lecę zawody,
tak zrób, tylko się nie pomyl.napad pisze:zastanawiam się czy nie przekalibrować Stryda tak, by dokładne wskazania były dla tego tempa
To po tej aktualizacji?napad pisze:Dzisiaj byłem sprawdzić kalibrację Wind Stryda. Mam go sparowanego z Polarem V800 współczynnik 1.008 Rezultaty są zastanawiające.
Biegłem lewą nogą po linii między pierwszym a drugim torem: 406 metrów. 5 kółek - 2030 metrów.
Start z linii 60m, w momencie przekroczenia linii startu łapałem lapa. Po 5 kółkach zatrzymanie treningu i zapis.
1) po 4:50 - 2028m -2m
2) po 4:20 - 2040m +10m
3) po 3:55 - 2057m +27m![]()
4) ponownie po 4:50 - 2038m +8m
Biegałem ostatnimi czasy na bieżni dość sporo odmierzanych odcinków na czas, w zakresie temp 3:45 - 4:15 no i zauważyłem, że ciut zawyża dystans i tempo, ale zdziwiłem się, że w przypadku wolniejszego biegu pokazuje dokładniej, jako że nie biegałem mierzonych odcinków tym wolniejszym tempem.
I teraz mam zagwozdkę co robić, w niedzielę lecę zawody, dychę po 4:00, zastanawiam się czy nie przekalibrować Stryda tak, by dokładne wskazania były dla tego tempa... Zbyt intensywnie testować też nie mogę, żeby do niedzielnego tematu nie podejść na zbyt zmęczonych nogach![]()
Ktoś? Coś?
Ja robiłem 5 kółek bo nie chciałem się dojeżdzać przed zawodami. W związku z tymi zawodami bardziej też interesują mnie dokładne wskazania w okolicy tempa przelotowego niż średniego. Reszta zgodnie z zaleceniami.Przemkurius pisze:Producent zaleca (pewnie wiesz) 8 kółek zmiennym tempem przez cały bieg. Noga na lini pętli, ale bez robienia lapa. 8 kółek, stop i sprawdzasz wynik. Ja patrzyłem na dystans w stryd center.
Wyliczenie ze wzoru
Dystans rzeczywisty/dystans przebiegnięty i później kontrola faktora.
Zresztą możesz kilka postów wcześniej popatrzyc jakie błędy ja popełniałem
Tychy.Slawcio pisze: Białystok?
tak zrób, tylko się nie pomyl.
Na takiej kalibracji końcówka może okazać się ciężka, na zegarku pyknie 10km, a do mety jeszcze 100 metrów.
Kiedyś na połówce się tak wpakowałem.
A o tych różnicach co zaobserwowałeś pisałem już ze 2 lata temu, wtedy to było u mnie około 0,5%.
U ciebie wychodzi około 1%
Ja bym ustawił 1,000.
Sprawdziłem i mam, póki co, wersję firmware 2.1.3 z grudnia 2019 i przed zawodami już nic nie zmieniam. Zaraz po zawodach zrobię update i będę się bawił w kalibrowanie.niuniek24w pisze:To po tej aktualizacji?
Producent zaleca to co jest mu wygodne.Przemkurius pisze:Producent zaleca (pewnie wiesz) 8 kółek zmiennym tempem przez cały bieg. Noga na lini pętli, ale bez robienia lapa. 8 kółek, stop i sprawdzasz wynik. Ja patrzyłem na dystans w stryd center.
Dlatego warto znać swoje próg beztlenowy i go nie przekraczać, chyba że w końcówce.napad pisze:Na takiej kalibracji końcówka również może się okazać ciężka...
Ja się przyglądałem swojemu, ale ostatnio już mi się nie chciało biegać kółek.niuniek24w pisze:Ja się jeszcze dokładnie przyjrzę tej kwestii oraz powtarzalności, ale to dopiero po zawodach.
Czemu ludzie deprecjonują zalecenia producenta? Skoro zalecają biegać 8 kółek, to najwidoczniej jest to najbardziej rzetelny dystans do kalibracji. Nie 5 nie 12, a 8. Olej silnikowy w samochodzie wymieniasz na zalecany przez producenta czy według własnego widzi mi się?Slawcio pisze:Producent zaleca to co jest mu wygodne.Przemkurius pisze:Producent zaleca (pewnie wiesz) 8 kółek zmiennym tempem przez cały bieg. Noga na lini pętli, ale bez robienia lapa. 8 kółek, stop i sprawdzasz wynik. Ja patrzyłem na dystans w stryd center.
Bo ludzie to istoty rozumne, i mają świadomość tego, że dosyć często, zdąża się producentom stosować zalecenia, nie najlepsze z możliwych, tylko takie żeby jak największa cześć społeczeństwa je zrozumiała.Przemkurius pisze:Czemu ludzie deprecjonują zalecenia producenta?