Buty z dropem mniejszym niz 10mm

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wierzę na słowo, ale dziękuję, postoję.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
PKO
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj sobie robiłem podbiegi w sprincie 5x50m (p. 2") w Saucony Kinvarach i zegarek uznał, że biegłem początek jednego z odcinków 34.5km/h. Dobre te buty, polecam!

Nie no żartuję sobie, wiem, że przekłamane mocno, ale tak czy siak fajnie mi się takie treningi robi w Kinvarach. Są dynamiczne, w sprincie pod górę ładnie ląduję na przodzie stopy, zobaczymy jak mi się będzie w nich biegać na bieżni.
zozur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na bieżnię polecam kolce :-).
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdybym się miał w przyszłości zaangażować bardziej w bieżnię to sobie kupię. Na razie wystarczą te Kinvary ;)
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Do prędkości 34,5 km/h tylko kolce!

Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To chyba nie jest prędkość dostępna dla amatorów ;) Choć kto wie.
Shadow1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 54'30"
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mossar pisze: 04 kwie 2023, 11:19 Nie no żartuję sobie, wiem, że przekłamane mocno, ale tak czy siak fajnie mi się takie treningi robi w Kinvarach. Są dynamiczne, w sprincie pod górę ładnie ląduję na przodzie stopy, zobaczymy jak mi się będzie w nich biegać na bieżni.
Ja w nich biegam po stadionie. Dla mnie super - lekkie, wygodne i dynamiczne. Chociaż ja to się jednak do 34.5km/h jeszcze nie rozpędziłem :)
blog: viewtopic.php?f=27&t=55155
komentarze: viewtopic.php?f=28&t=55156
5km: 22.01 (09.2019)
10km: 46.07 (11.2019)
15km: 1.14.09 (01.2020)
HM: 1.51.41 (08.2018)
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Żeby tu się zaraz jakaś bezsensowna dyskusja nie rozkręciła: ja się nie rozpędziłem do 34.5km/h, tyle mi po prostu zegarek pokazał, a to istotna różnica :D

Niemniej lubię do takich odcinkowych treningów takie buty i niski drop choć zauważyłem że zdarzają mi się po bieganiu w takich butach lekkie bóle pleców. Pewnie kwestia adaptacji i wzmocnienia, ale to jedyny minus tych butow.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mossar, mnie się już kojarzysz jako "ten gość od bólu". Coś musisz robić źle.

Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ten od bólu, ten od filozofowania, ten od małego kilometrażu, ten co robi coś źle. Muszę w końcu iść na ten stadion żebyście myśleli "ten co biega 200m poniżej 30s" :D

Żeby nie było, nie upieram się że to pobiegnę, ale... Zobaczymy.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trochę już się obiegałem w tych Kinvarach i chciałem zapytać o Wasze doświadczenia. Biegacie w takich butach starty na 5/10km czyli raczej w czymś z większą amortyzacją?

Pytam o sprzęt niekarbonowy, bo to wiadomo że trochę inny świat.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na 5 czy 10 km to może być i z mniejszą amortyzacją. Kolega keiw ostatnio przebiegł asfaltowy maraton w butach z podeszwą 26 mm (bez obcasa).

Tak na dystans do półmaratonu to lubię Escalante (24 mm), a znajomy biega w nich 30+ po okolicznych pagórkach. Ale Ego to znacznie lepsza, żwawsza pianka (o ile nie ma jej za grubo) niż ta bezpłciowa Pwrrun.

Jeśli ktoś nie waży 100 kilo, to tej amortyzacji naprawdę nie potrzeba ochnastu centymetrów.

Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ja jestem dosyć chudy. 73kg przy 184cm. I generalnie jak idę biegać po pagórkach, terenie leśnym to zdecydowanie wolę jak najcieńsze buty. No ale na asfalcie to jest trochę inna bajka. Te Kinvary powinny być spoko, choć muszę sobie kiedyś sprawdzić piątkę w zwykłych Pegasusach.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zależy jak tłuczesz-jeśli pietą, to Pegasusy zamortyzują bardziej niż coś z mniejszym obcasem, a jeśli płasko, to grubość przodu (też) ma znaczenie. Trzecia opcja to rzadkość i chyba nikt niedoświadczony jej nie stosuje.

W terenie nieasfaltowym bywa mnóstwo ostrych kamieni i korzeni, które lubią dać w kość stopie w cienkim bucie. Na nieznane mi przełaje nie biorę cienkich.

Uparcie utrzymuję, że 10 km to można w byle jakim bucie przebiec, nawet za małym-w takim biegałem kilka lat, o rozmiar za małym, i nic się stopom nie działo.

Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od kiedy stopy/łydki mam stosunkowo zrelaksowane i luźne podczas biegu to w ogóle nie mam problemu ze stopami. Teraz w momencie podporu czuję że najmocniejszy strzał zbierają mięśnie pośladków z boku. To jest raczej bardzo dobry kierunek. Jedyny minus jest taki, że jak pobiegam mocniej, mam spięte biodra i po czymś takim siądę na kilka godzin do pracy to wtedy zwykle to się odkłada bólowo w lędźwiach. Niestety, taka specyfika pracy biurowej i trzeba po prostu dbać o rozruszanie ciała po każdej godzince pracy (choćby to miało być wstanie po kawę i parę ruchów mobilizujących plecy, biodra).

No ale wracając do temu to chyba najbliższy start przetestuję właśnie w tych Kinvarach. Jak nic pamiętam że 3 lata temu najszybciej mi się biegało w Nike Downshifter które miały wlasnie mocną dynamiczną i cienką podeszwę.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ