Tuning - pytania i odpowiedzi
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pany czym wykanczacie podeszwe? Strasznie pigmejowo mi to idzie papierem sciernym pani negocjowalnego afektu mac! Jakies porady? Jakis konkretny papier? Gramatura? Jak nic nie wykombinuje to spale te zelowe grubasy.
We are but sparks in a darkened
world
And yet some things were born
to burn
world
And yet some things were born
to burn
-
- Rozgrzewający Się
Witam Wszystkich,
Potrzebowałabym pomocy przy przeróbce butów DURAMO LADY ADIDAS, a mianowicie z tyłu prawdopodobnie jest plastik który mocno ściska tylkią część stopy. Czy ktoś z Was może wie jak się tego pozbyć. Nie znam się na przeróbce butów i nie chciałabym ich zniszczyć.
Dzięki
Potrzebowałabym pomocy przy przeróbce butów DURAMO LADY ADIDAS, a mianowicie z tyłu prawdopodobnie jest plastik który mocno ściska tylkią część stopy. Czy ktoś z Was może wie jak się tego pozbyć. Nie znam się na przeróbce butów i nie chciałabym ich zniszczyć.
Dzięki

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Znalazłem kolejną po odkręcaniu słoików, przydatną funkcję - wyrywanie zapiętków. Poproś chłopaka, męża lub sąsiada. Czasem są przydatni.
Warsztaty z techniki biegu
https://parawruch.pl/blog/warsztaty-z-t ... ezon-2025/
-
- Wyga
Panowie mam w domu adidasy d-lux o takie:
http://allegro.pl/adidas-d-lux-swietne- ... 23856.html
tyle ze czarne ale mniejsza z tym...
Mozna cos z tego zrobic bo moze tak zaczał bym przygode z "minimalkami" a dopiero jak się przekonam to kupowac cos innego na zime i ciachac cos na zimniejsze i mokre dni??
Boje sie tylko ze te plastikowe wzomcnienia na srósdtopiu zepsuja cały plan??
Jakies pomysły jakies wizje??
http://allegro.pl/adidas-d-lux-swietne- ... 23856.html
tyle ze czarne ale mniejsza z tym...
Mozna cos z tego zrobic bo moze tak zaczał bym przygode z "minimalkami" a dopiero jak się przekonam to kupowac cos innego na zime i ciachac cos na zimniejsze i mokre dni??
Boje sie tylko ze te plastikowe wzomcnienia na srósdtopiu zepsuja cały plan??
Jakies pomysły jakies wizje??
-
- Zaprawiony W Bojach
Kiedyś pod wpływem tego forum stuningowałam swoje stare adidasy biegowe. I teraz mam pytanie - czy szlifowanie (nie umiem się do tego zabrać) jest konieczne ze względów użytkowych czy walorów estetycznych?
Nie potrafię sobie również poradzić z zapiętkami, męża ani chłopaka nie mam, a mój sąsiad nie wygląda na umiejącego wyrywać zapiętki.
Nie potrafię sobie również poradzić z zapiętkami, męża ani chłopaka nie mam, a mój sąsiad nie wygląda na umiejącego wyrywać zapiętki.

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Plastik na śródstopiu potrafi popsuć humor. Można sobie z tym radzić stopniowo usuwając jego fragmenty. Tak będzie bezpieczniej. Każdej ingerencji powinna towarzyszyć rozwaga i przymiarka, bo może wcale nie trzeba będzie usuwać całości.
----------------------
Szlif jest walorem estetycznym choć bywa, że nadmiernie wystająca, poszarpana pianka będzie bardziej podatna na uszkodzenia mechaniczne od podłoża. Wtedy szlif będzie miał uzasadnienie użytkowe.
Zapiętek dobrze rwie się kombinerkami. Należy jednak najpierw naruszyć jego podklejenie (posypując na przykład talkiem przestrzenie pomiędzy ściankami cholewki i usztywnieniem zapiętka) i poprzecinać szwy na dnie podeszwy jeśli okaże się, że jest przeszyty. Widoczne szwy na dnie buta można śmiało ciąć, bo nie wpływa to istotnie na wytrzymałość połączenia podeszwy z cholewką.
----------------------
Szlif jest walorem estetycznym choć bywa, że nadmiernie wystająca, poszarpana pianka będzie bardziej podatna na uszkodzenia mechaniczne od podłoża. Wtedy szlif będzie miał uzasadnienie użytkowe.
Zapiętek dobrze rwie się kombinerkami. Należy jednak najpierw naruszyć jego podklejenie (posypując na przykład talkiem przestrzenie pomiędzy ściankami cholewki i usztywnieniem zapiętka) i poprzecinać szwy na dnie podeszwy jeśli okaże się, że jest przeszyty. Widoczne szwy na dnie buta można śmiało ciąć, bo nie wpływa to istotnie na wytrzymałość połączenia podeszwy z cholewką.
-
- Zaprawiony W Bojach
Yacool - dzięki. Mam nadzieje, że wskazówki od samego Miszcza pomogą podnieść walory użytkowe mego obuwia i zmienić styl biegania. Jak nie, to buty i tak były na odstrzał.
-
- Wyga
hehehe probowalem i zepsulem wycialem za duuuzo i sie zrobila dziura te buty maja meeega dziwna konstrukcjie wszedzie dziury :P 
Ale dzieki za podpowiedzi w tyg kupuje kalenji i tne dalej... chyba ze sam mistrz zenon przyjmuje zamowienia na buty lub moze ma cos gdzies jakos gotowe ??
Pozdrawiam

Ale dzieki za podpowiedzi w tyg kupuje kalenji i tne dalej... chyba ze sam mistrz zenon przyjmuje zamowienia na buty lub moze ma cos gdzies jakos gotowe ??
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Heja, dzisiaj wziąłem się za cięcie buciorów. Niestety, podszedłem do tego zbyt optymistycznie i na całego, przez co trochę przesadziłem z grubością przycinania, chociaż wydawało mi się że będzie ok. Jutro ciągnę sprawę do końca, ale może ktoś by się chciał wypowiedzieć na temat powstałej dziurki...?
Link do zdjęć:
http://imgur.com/a/dkcyr
Link do zdjęć:
http://imgur.com/a/dkcyr
-
- Zaprawiony W Bojach
Hej,
Biegaj po suchym
Biegaj po suchym

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
: ) no tak, trochę się obawiam żeby się to nie rozrosło do wielkości krateru, pożyjemy, zobaczymy
za to mam przy okazji kolejne pytanie, czy to możliwe, żeby nie dało się wyjąć zapiętek ze względu na konstrukcję buta?
w takim sensie, że chcąc to zrobić, trzeba kompletnie rozwalić tył buta? wydaje mi się, że u mnie jest tam wszystko tak jakoś ze sobą połączone... gąbka, nici, usztywniacz, warstwa zewnętrzna... jestem zdołowany bo chyba przez swoją bezmyślność rozwaliłem niepotrzebnie buciska
za to mam przy okazji kolejne pytanie, czy to możliwe, żeby nie dało się wyjąć zapiętek ze względu na konstrukcję buta?
w takim sensie, że chcąc to zrobić, trzeba kompletnie rozwalić tył buta? wydaje mi się, że u mnie jest tam wszystko tak jakoś ze sobą połączone... gąbka, nici, usztywniacz, warstwa zewnętrzna... jestem zdołowany bo chyba przez swoją bezmyślność rozwaliłem niepotrzebnie buciska
-
- Zaprawiony W Bojach
W niektórych butach się nie da, ale jest to zdecydowana mniejszość. W większości butów można, ale trzeba się z nimi mocno siłować, często potrzebne są kombinerki. W większości butów materiał zewnętrzny i wewnętrzny jest przyklejony do usztywnienia, ale zazwyczaj dosyć łatwo go odkleić.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Stary Wyga
Cześć,
mam buty Joma Hispalis:

Ogólnie fajny but, to już kolejne moje buty z tej firmy. Tylko jest pewien problem. Wydaję mi się, że lepiej biegałoby mi się bez tego plastiku(szary) po środku, czuję jakbym miał deskę przyczepioną do stopy, przez ten plastik buty praktycznie się nie zginają w środkowej strefie. Tu mam pytanie, czy ktoś bawił się z butami Jomy i próbował wycinać ten plastik? Jak widać ten plastikowy element jest częściowo zakryty gumą. Boję się, że jak zacznę to wycinać to pozbędę się zbyt dużo podeszwy, zostanie tylko bardzo cienka warstwa pod wkładką i przez to buty bardzo stracą na swojej wytrzymałości. Ma ktoś doświadczenia z podobnymi operacjami?
mam buty Joma Hispalis:

Ogólnie fajny but, to już kolejne moje buty z tej firmy. Tylko jest pewien problem. Wydaję mi się, że lepiej biegałoby mi się bez tego plastiku(szary) po środku, czuję jakbym miał deskę przyczepioną do stopy, przez ten plastik buty praktycznie się nie zginają w środkowej strefie. Tu mam pytanie, czy ktoś bawił się z butami Jomy i próbował wycinać ten plastik? Jak widać ten plastikowy element jest częściowo zakryty gumą. Boję się, że jak zacznę to wycinać to pozbędę się zbyt dużo podeszwy, zostanie tylko bardzo cienka warstwa pod wkładką i przez to buty bardzo stracą na swojej wytrzymałości. Ma ktoś doświadczenia z podobnymi operacjami?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dużo zabawy z tym plastikiem będzie, bo to solidna kształtka. Zazwyczaj jednak, gdy plastik uformowany jest jako przestrzenna skorupa, to nie ma zbyt grubych ścianek, bo kształt zapewnia sztywność. Nie będzie więc wchodził głęboko w piankę.
Na początek zostaw tyle bieżnika ile się da, odcinając fragment plastikowego mostka łączącego część śródstopia z piętą. Może się okazać, że pozostawienie fragmentów plastiku nie będzie przeszkadzać w bieganiu. Najtrudniejsze jest nacinanie mostka. Odklejanie go to już sama przyjemność. Tuning tego rodzaju daje najbardziej odczuwalne zmiany. Opcja minimalistyczna w tego typu manualkach polega na poprzecznym ponacinaniu plastiku bez usuwania go.
Na początek zostaw tyle bieżnika ile się da, odcinając fragment plastikowego mostka łączącego część śródstopia z piętą. Może się okazać, że pozostawienie fragmentów plastiku nie będzie przeszkadzać w bieganiu. Najtrudniejsze jest nacinanie mostka. Odklejanie go to już sama przyjemność. Tuning tego rodzaju daje najbardziej odczuwalne zmiany. Opcja minimalistyczna w tego typu manualkach polega na poprzecznym ponacinaniu plastiku bez usuwania go.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 46,07
Siemka.
czytam o przeróbkach i chciałbym przerobić swoje Adidas Duramo 6M. Mam tylko pewne obawy z wykonaniem operacji. Przede Wszystkim jaka grubość pianki powinna pozostać i jak w/w obuwiu usunąć zapiętek? Czy gumową podeszwę nalezy przykleić ponownie, czy zostaje tylko goła pianka.? Mam wystające pięty i strasznie szybko przeciera się materiał i powstają mi odciski.
Pytanie do Yacool, czy przerabiałeś kiedyś Adidas Duramo 6m i czy masz może ewentualnie jakieś fotki do podglądu.
Proszę o podpowiedzi wszystkich przerabiaczy.
czytam o przeróbkach i chciałbym przerobić swoje Adidas Duramo 6M. Mam tylko pewne obawy z wykonaniem operacji. Przede Wszystkim jaka grubość pianki powinna pozostać i jak w/w obuwiu usunąć zapiętek? Czy gumową podeszwę nalezy przykleić ponownie, czy zostaje tylko goła pianka.? Mam wystające pięty i strasznie szybko przeciera się materiał i powstają mi odciski.
Pytanie do Yacool, czy przerabiałeś kiedyś Adidas Duramo 6m i czy masz może ewentualnie jakieś fotki do podglądu.
Proszę o podpowiedzi wszystkich przerabiaczy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.