INEMOSS 19:59 - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie. Mi już wczoraj wieczorem tętno spadło do ~50 (czyli w miarę moje normalne), a dzisiaj się czuję całkiem nieźle więc pewnie jutro będę się czuł fajnie zregenerowany. No to dzięki w takim razie za potwierdzenie moich przeczuć.

Btw u mnie zarówno runalyze jak i Garmin się totalnie wykładają jak biegam sprinty pod górę. Tam jest powiedzmy 8-9s sprintu i potem 2 minuty marszu. I to na runalyze totalnie obniża ten cały efektywny VO2max.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Viki_83 pisze: 03 lip 2023, 11:16 No i przewyższenia i profil trasy, bo to decyduje o trudności biegu. Możesz mieć 20km i 800m przewyższenia a może być 20km i 1500m. Jest różnica :-)
Rok temu zapisałem się a 20 i 2200 przewyższenia i wtedy stwierdziłem, że to nie ma sensu jako bieg-to jest tylko do chodzenia. I nawet nie chodzi o same piony, ale o to że błoto i kamienie nie pozwalały nawet sensownie iść. 3h mi ta walka zajęła.

Lubię biegać po pagórkach, nie po górach, tak, żeby się dało cały czas biec. A jak widzę w GC, że ktoś 70% czasu szedł, to... to nie jest bieg, nawet w ramy ultra się nie kwalifikuje.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 03 lip 2023, 16:51
Viki_83 pisze: 03 lip 2023, 11:16 No i przewyższenia i profil trasy, bo to decyduje o trudności biegu. Możesz mieć 20km i 800m przewyższenia a może być 20km i 1500m. Jest różnica :-)
Rok temu zapisałem się a 20 i 2200 przewyższenia i wtedy stwierdziłem, że to nie ma sensu jako bieg-to jest tylko do chodzenia. I nawet nie chodzi o same piony, ale o to że błoto i kamienie nie pozwalały nawet sensownie iść. 3h mi ta walka zajęła.

Lubię biegać po pagórkach, nie po górach, tak, żeby się dało cały czas biec. A jak widzę w GC, że ktoś 70% czasu szedł, to... to nie jest bieg, nawet w ramy ultra się nie kwalifikuje.
Zależy co kto lubi :-) Ale 2200 na 20km to rzeczywiście dużo górek i raczej mało biegania. Ja ostatnio biegłam 49km i 2800m i teren też trudny, było sporo odcinków że biec się nie dało. A we wrześniu mam właśnie 21km i ponad 2000m i tam wiem że biegania będzie mało, bo kilka razy wchodzi się na tą samą górę tylko za każdym razem z innej strony. Na zbiegach też ciężko nadrobić, bo niektóre zajmują więcej czasu niż podejście.

Ale to właśnie ludzi przyciąga w góry i na te długie dystanse - bo tam nie trzeba całej trasy przebiec, można nawet większość przejść, wszystko zależy od limitów czasowych. Jak nie są wyśrubowane to nawet bez konkretnego treningu i przygotowania można taki bieg ukończyć i dostać medal na mecie :-)
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Znam to dobrze. Spora część uczestników zwyczajnie nie ma formy na to, żeby taki płaski dystans przebiec, dlatego wybierają łażenie po tych wertepach. ;-)
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przyznaje że kilka biegów górskich 40-50km mam na koncie, ale maratonu ulicznego nigdy nie przebiegałam... i nie planuje ;-) ale to bardziej dlatego że dla mnie to jest mega nudne. I czasem się zastanawiam czy byłabym w stanie cały dystans przebiec. Półmaraton spokojnie, bo taki dystans robiłam nie tylko w górach ale też na treningu bez żadnego marszu.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak przebiec żeby przebiec taki półmaraton zwykły no to spoko dałbym radę, ale to totalnie nie moja sfera zainteresowań. Co innego w górach, tam mogę sobie dla frajdy "pobiec", ale wtedy też traktuję to w zupełnie inny sposób. Raczej jako przyspieszony trekking.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zapisuj się. Poznasz krótkie działanie "nigdy więcej"

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 03 lip 2023, 18:16 Zapisuj się. Poznasz krótkie działanie "nigdy więcej" Obrazek

Wysłane z mojego SM-S916B .
O tak!
:hahaha:
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gratulacje odwagi dla syna! :-)
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Brawo dla Małego :-)

Akurat wg mnie i mojego syna, który zaliczył naprawdę dużo biegów w przeszkodami, Survival race to najgorszy bieg dla dzieci. Organizacja beznadziejna, ceny wysokie, nastawiony tylko na kasę, robiony po najmniejszej lini oporu. Byliśmy raz i nigdy więcej.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kurcze, nie mam za bardzo porównania. Nawet nie wiem czy tu na Śląsku w mojej okolicy są jakieś inne takie biegi z przeszkodami dla dzieci.
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Napewno jest Runamgeddon Silesia tylko nie wiem kiedy, to akurat fajny bieg. I zwykle w maju Barbarian Race w Dąbrowie na Pogorii. Reszty nie pamiętam, trzeba by sprawdzić w kalendarzu.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Dzielny chłopak! Brawa dla syna!
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki :) Mam nadzieję, że do października/listopada co nieco i mi się uda osiągnąć, żebyście mogli gratulować ;d Nie żebym gratulacji jakoś bardzo potrzebował, ale fajnie by było się zakręcił koło tej granicy 20 minut albo coś solidnego na krótkim dystansie nabiegać.
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To ciśnij bo już jesteś we Wrześniu. W wakacje przy takich temperaturach to ciężko o dobre wyniki. Za mało startujesz, a starty to świetny bodziec.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
ODPOWIEDZ