Dzięki! Siedzę właśnie i rzeźbię plan z Danielsem (z książką, nie z butelką), postaram się to gdzieś wpleść.Logadin pisze:Zmienny też jest bardzo dobrą opcją i można zamiennie z BNP (500/500m czy 1000/1000m i TM+20/TM-20 chociażby).
1. Nie jest dla mnie jasne czy jestem wytrzymałościowcem czy szybkościowcem - bardzo dobrze czuję się w treningach interwałowych, na początku liceum biegałem w klubie krótkie dystanse (przez krótki czas, ale jednak) i wydaje mi się że nie jest z moją motoryką źle.sultangurde pisze:Tak czytałem sobie te testy, które robiłeś i muszę, po prostu muszę Ci napisać jedną rzecz.
Mocny akcent kompensuje się organizmie 7-10 dni. Dla szybkościowca łatwiej "strawić i zregenerować" interwały, dużo gorzej biegi ciągłe (progowe, maratońskie itd) dlatego w ostatnich tygodniach ciągłych nie biegałem, tylko właśnie interwały. Wytrzymałościowiec ma odwrotnie.
Dodatkowo istnieje duże prawdopodobieństwo, że z piątku na środę między testami nie miałeś najmniejszych szans się zregenerować, tym bardziej później w piątek.
Oczywiście dużo zależy od wieku i wytrenowania, ale jeśli test masz w dniu X, to ostatni akcent np. 5x1 lub 3x1600 km robi się w X-7/8 dni, a X-4 dni robi się szybkie, krótkie bieganie, 2x1200 metrów to za mocno, lepiej 3x600 lub 6x400 i to starczy. Co do progowych ja biegałem właśnie 5 mocnych km właśnie ok 3-6 tygodni przed testem regularnie i bieganie po 4:14-4:18 nie stanowiło żadnego problemu. Uporządkuj trening, a będzie znacznie lepiej.
Staram się nie szufladkować do żadnej z kategorii (właśnie z braku pewności co do predyspozycji), ale może to błąd.
2. Nie czułem się po tym 2x1200m zbytnio zmęczony, jako że to 1/3 objętości normalnych interwałów jakie biegałem. Być może to jednak złudne wrażenie - nie mam wielkiego doświadczenia z tapering'iem
3. Wielkie dzięki za przemyślenia i porady - Twój trening jest naprawdę fajnie poukładany i mogę Ci tylko pogratulować świetnego wyegzekwowania sensownego planu i zamknięcia sezonu wisienką na torcie - zrobiłeś to wszystko wprost książkowo! Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie zbliżę się do Twojego poziomu
Myślę że jutro albo pojutrze wrzucę plan na roztrenowanie i przyszły sezon - byłoby mi bardzo miło gdybyście rzucili okiem i skomentowali. Trzymajcie się, miłej reszty weekendu!