Technika biegu - analiza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pachnie troszeczkę Feldenkraisem i Alexandrem. To dobry impuls na wejście w temat i uwrażliwienie się na ruch. Jednocześnie wyjście z ograniczających ram zadaniowości. Nasz problem polega na tym, że od dziecka nauczani jesteśmy reguł postępowania i tego samego oczekujemy od techniki wykonania ruchu. Czyli ile powtórzeń w ilu seriach lub w jakim czasie i na jakim dystansie. Taka jest norma postępowania i jeśli chcesz osiągnąć komercyjny sukces to musisz tak skroić swoją ofertę trenerską, żeby wpasować się w wymagania rynku. To jednak jest świat amatorski. Wyczyn wymaga pójścia właśnie o ten krok dalej. Czyli szukania cech wspólnych ruchu dla najlepszych biegaczy.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 20 wrz 2022, 10:44 Beata, no co Ty, nie jesteś chyba w temacie, Koko jest Rolliego.
Rolli lubi takie chude? Myślałam, że woli sprinterki.
yacool pisze: 20 wrz 2022, 10:47 Pachnie troszeczkę Feldenkraisem i Alexandrem. To dobry impuls na wejście w temat i uwrażliwienie się na ruch. Jednocześnie wyjście z ograniczających ram zadaniowości.
No dlatego warto poczytać, bo to wyjście poza schemat, a dyscyplina nie ma tu żadnego znaczenia.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niestety jak chcę z zawodnikiem zrobić wynik, to muszę wejść w tryb zadaniowy. Czyli muszą być specyficzne zakresy i specyficzna sztywność (jak u czarnych). Jeśli tego nie ma to dostaję na wyjściu cały czas 14 minut.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

beata pisze: 20 wrz 2022, 10:56
Rolli lubi takie chude? Myślałam, że woli sprinterki.
Dlaczego sprinterki...? do tego może jeszcze takie z tatooazami? Nie! :nienie:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 20 wrz 2022, 11:01 Niestety jak chcę z zawodnikiem zrobić wynik, to muszę wejść w tryb zadaniowy. Czyli muszą być specyficzne zakresy i specyficzna sztywność (jak u czarnych). Jeśli tego nie ma to dostaję na wyjściu cały czas 14 minut.
No to czekamy dalej. :spoczko:
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakby ktos chcial sie czegos o powiezi w bieganiu dowiedziec, to jest juz polskie, certyfikowane (jak mniemam) zrodlo :spoczko:

Trening powięziowy...
[...] – mówi Karolina Dachowska, trener powięziowy, pierwszy w Polsce Advanced Fascial Fitness Trainer i Master Trener Blackroll.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i super. Zebrane w jednym miejscu informacje, które tu są rozproszone na 100 stronach. Zabrakło jeszcze w artykule wyciągania tkanek bańkami, czyli działania odwrotnego do ugniatania rollerem. To takie małe przeoczenie, ale można wybaczyć, bo tekst jest dedykowany amatorom. Trening powięziowy, joga powięziowa, dieta powięziowa. Itd. To wszystko jest do ogarnięcia. Wciąż jednak nie widzę ruszenia istoty zagadnienia, czyli tego co nas interesuje najbardziej. Bieganie powięziowe, to zupełnie inna bajka. Dlatego szukamy dalej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 20 wrz 2022, 10:47 Nasz problem polega na tym, że od dziecka nauczani jesteśmy reguł postępowania i tego samego oczekujemy od techniki wykonania ruchu.
To chyba kluczowe. Nie biegaj bo się spocisz, nie kucaj tak bo nie wypada, nie wij się tak, nie podskakuj stój grzecznie. Z kreatywnością w myśleniu to samo, a przecież przedszkolaki wygrały z profesorami akademickimi podając dwa/ trzy razy więcej zastosowań przedmiotów. System nauczanie jest do totalnej zmiany, no a wiecie do czego może służyć krzesło.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 20 wrz 2022, 09:43 Dzięki, ale nie tylko ja tu pracuję. Sam do siebie bym nie pisał.
Pewnie! Tym przypomniałeś mi, że w jakimś wcześniejszym wpisie wyraziłem wdzięczność Pawo, za zwrócenie uwagi na piramidę, ale post zniknął. Jednak dzieją się takie rzeczy.

PS
Kolejny film rozpoczynasz od.... PRZODOPOCHYLENIA MIEDNICY... :spoczko:

Już NIE dziękuję!
Wiadomo jeden nakręca/inspiruje/pobudza/oświeca drugiego. Tak idziemy pomału do przodu!
Pozdrawiam wszystkich,
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Jak, co? Gdzie zniknął, tu teraz nic nie znika, jest porządek, jest nowy moderato, jest nadzór szefa, jest git.
A post jest tutaj:
viewtopic.php?p=1065616#p1065616
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na Insta mi regularnie wyskakują filmy z biegu niejakiego Salmijanova i jestem ciekawy jak jego technikę oceniają profesjonaliści z forum ;) Wygląda na to że jest bardzo wysoki (choć to może być tylko wrażenie) i ma bardzo długi krok biegowy - to z takich oczywistości rzucających się w oczy, ale jestem ciekawy czy tylko mi się błędnie wydaje że ma świetną technikę czy tak jest w rzeczywistości.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 20 wrz 2022, 20:04 Jak, co? Gdzie zniknął, tu teraz nic nie znika, [...]

Normalnie cud!
W takim razie bardzo przepraszam! Nie zniknął, takie rzeczy się nie dzieją (bez powodu)!

Jak ja mogłem go nie znaleźć?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 20 wrz 2022, 16:36 No i super. Zebrane w jednym miejscu informacje, które tu są rozproszone na 100 stronach. Zabrakło jeszcze w artykule wyciągania tkanek bańkami, czyli działania odwrotnego do ugniatania rollerem. To takie małe przeoczenie, ale można wybaczyć, bo tekst jest dedykowany amatorom. Trening powięziowy, joga powięziowa, dieta powięziowa. Itd. To wszystko jest do ogarnięcia. Wciąż jednak nie widzę ruszenia istoty zagadnienia, czyli tego co nas interesuje najbardziej. Bieganie powięziowe, to zupełnie inna bajka. Dlatego szukamy dalej.
Cholera, a ja myslalem, ze artykul wyczerpal temat i watek bedzie mozna zamknac :ech: :hahaha:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiadomo, że byłoby fajnie iść do tej specjalistki od treningu powięziowego i w przyszłym sezonie polecieć dychę w 30. Z rezerwą naturalnie.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mossar pisze: 20 wrz 2022, 20:17 Na Insta mi regularnie wyskakują filmy z biegu niejakiego Salmijanova
No to zapodaj jakiś link.
ODPOWIEDZ