Komentarz do artykułu Mięsień płaszczkowaty
- Mossar
- Zaprawiony W Bojach
Nie, ponieważ to było spotkanie screeningowe (czy jak to się tam nazywa) i dostałem na start ćwiczenia naprawcze. A na koniec po prostu spytałem o trening krótkodystansowy, więc wymiana zdań była dosłownie dwuminutowa.
viewtopic.php?p=1087487#p1087487 - Komentarze
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Szkoda. Chętnie bym poznał inne zdanie i inne ćwiczenia.Mossar pisze:Nie, ponieważ to było spotkanie screeningowe (czy jak to się tam nazywa) i dostałem na start ćwiczenia naprawcze. A na koniec po prostu spytałem o trening krótkodystansowy, więc wymiana zdań była dosłownie dwuminutowa.
W wyborze ćwiczeń i serii nie ma jednolitości i każdy trener robi cos innego. Tez prace naukowe nie za każdym razem polecają cos innego. To tez jest trudne, ponieważ każdy miesen pracuje w inny sposób.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wydaje się, że tak, bo funkcja osłabionych mięśni jest przejmowana przez silniejsze i to wpływa na ekonomię ruchu.Mossar pisze:Warto poświęcić trochę czasu na wzmocnienie tego co osłabione (już pomijając kwestie kontuzyjności z tym związanej) czy jak niektórzy mówią "wystarczy biegać"?
A jeśli masz wystarczająco silne mięśnie, by mechanika ruchu była poprawna, to czy dalsze wzmacnianie coś daje - nie wiadomo, ale patrząc na Kenijczyków można w to wątpić.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Dlaczego tak uważasz. Dlatego, ze maja chude mięśnia albo nie mogą podnieść 200kg?Jajo pisze: A jeśli masz wystarczająco silne mięśnie, by mechanika ruchu była poprawna, to czy dalsze wzmacnianie coś daje - nie wiadomo, ale patrząc na Kenijczyków można w to wątpić.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No cóż, jeśli chodzi o czystą masę mięśniową, to nie powalają na kolana...
To, że szybciej biegają może być równie dobrze skutkiem tylko lepszej mechaniki ruchu, a nie siły mięśni (mówię: MOŻE, jak jest to nie wiem). Taki pogląd chyba promuje Yacool.
No więc czy ich mięśnie są w czymś lepsze od naszych? Jeśli tak, to chyba do końca nie wiemy, jak to u siebie wytrenować
To, że szybciej biegają może być równie dobrze skutkiem tylko lepszej mechaniki ruchu, a nie siły mięśni (mówię: MOŻE, jak jest to nie wiem). Taki pogląd chyba promuje Yacool.
No więc czy ich mięśnie są w czymś lepsze od naszych? Jeśli tak, to chyba do końca nie wiemy, jak to u siebie wytrenować