Komentarz do artykułu adidas Energy Boost - TEST (video)
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł adidas Energy Boost - TEST (video)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pierwsza część filmu ciekawie i wyczerpująco go pokazuje i opowiada co tam jest. Dowiadujemy się ile mamy pod piętą (sporo MSZ), jaki spadek (spory MSZ), waga (spora MSZ) itd. Poznajemy torsję w kształcie litery H i widzimy jak sztywną (sporo MSZ) czyni ona podeszwę. Dobry pomysł z tym usztywnieniem zapiętka na zewnątrz - dr Zenon nie będzie się chyba musiał wdzierać w bebechy żeby toto wywalić?
W drugiej części chętnie bym pooglądał nogi miłego testera w tych butach (od pasa w górę tester też prezentuje się doskonale, ale bardziej to pasuje do testu kurtki, okularów czy czapeczki
) - jakieś podbiegi, podskoki itd. towarzyszące opowieści. Może nieuważnie słuchałem, ale umknęła mi relacja o tym magicznym zwrocie energetycznym, a to chyba miało być jednym z leitmotivów testu? Chyba, że tester stwierdził, że nie ma o czym gadać i zręcznie pokrywa to superlatywami, że but jest wygodny i nadaje się do różnych zastosowań.
Co do zwrotu to z poprzedniego wątku pamiętam takie rzeczy (poprawcie, jeśli błądzę):
1. IAAF zakazuje stosowania butów z systemami zwrotu energii.
2. Adasie chwalą się, że taki but właśnie oferują.
3. Ktoś napisał, że buty takie nie były jednak zakazane w maratonie tokijskim.
Jak pożenić te informacje?
W drugiej części chętnie bym pooglądał nogi miłego testera w tych butach (od pasa w górę tester też prezentuje się doskonale, ale bardziej to pasuje do testu kurtki, okularów czy czapeczki

Co do zwrotu to z poprzedniego wątku pamiętam takie rzeczy (poprawcie, jeśli błądzę):
1. IAAF zakazuje stosowania butów z systemami zwrotu energii.
2. Adasie chwalą się, że taki but właśnie oferują.
3. Ktoś napisał, że buty takie nie były jednak zakazane w maratonie tokijskim.
Jak pożenić te informacje?

- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
O MOIM TRENINGU
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Oj słabiutko. Druga część testu trochę na poziomie Pani Ani. Nie ciśnie, nie obciera, jest wygodny, bla bla...
Wciąż czekamy na ocenę tej rewolucyjnej pianki i jej porównanie do EVA.
Wciąż czekamy na ocenę tej rewolucyjnej pianki i jej porównanie do EVA.
- mungo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 3:23:50
- Kontakt:
Hmm... Co do samego testu, to nie spodobała mi się część praktyczna, która różniła się od teoretycznej jedynie tym, że tester stał na dworzu
Brakuje mi trochę sfilmowania jak but zachowuje się podczas biegu, jakieś ujęcie na bieżni w zwolnionym tempie. Nie ma też porównań poszczególnych cech buta z konkurencją. Fajnie byłoby usłyszeć, czy np. amortyzacja w porównaniu z butem x wypada lepiej czy gorzej itp. Wielu ludzi - użytkowników danych modeli miałoby jakieś odniesienie.
Co do samych butów - wyniosłem z testu że jedynym minusem jest obecna cena
Jeszcze jedna wątpliwość - testujący wspomniał o systemie torsion, który ma przeciwdziałać ruchom skrętnym podeszwy w płaszczyźnie podłużnej. Byłem jakiś czas temu w Intersporcie i mierzyłem tam m.in. Reebok Sublite Duo - sprzedawca bardzo odradzał mi ten model na rzecz Asics Volt, ze względu na dużą sztywność podeszwy jeśli chodzi o ruch skrętny. WTF?

Co do samych butów - wyniosłem z testu że jedynym minusem jest obecna cena

Jeszcze jedna wątpliwość - testujący wspomniał o systemie torsion, który ma przeciwdziałać ruchom skrętnym podeszwy w płaszczyźnie podłużnej. Byłem jakiś czas temu w Intersporcie i mierzyłem tam m.in. Reebok Sublite Duo - sprzedawca bardzo odradzał mi ten model na rzecz Asics Volt, ze względu na dużą sztywność podeszwy jeśli chodzi o ruch skrętny. WTF?
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Nie wiem czego wy się spodziewacie po tej piance. Że się w niej fruwa? No nie sama nie biega 
Jest bardziej miękka od Eva i wygodna. Nie spodziewajcie się że to jest coś tak niesamowitego że bez treningu będziecie śmigali jak Haile
Co do spadku pieta palce nie sprawdzałem co podają media po prostu zmierzyłem w moich butach (rozm 45) i tyle wyszło, mogą być różnice bo nie mam narzędzi, które super dokładnie mierzą. Nie czytałem żadnych opinii związanych z tymi butami w internecie, po prostu oceniłem je subiektywnie. Nie jestem zwolennikiem (bo nie czuje się dobrze) w butach minimalistycznych. Dlatego ten but jest w porządku, nie mogę nic mu zarzucić, oprócz ceny
Czy jest rewolucyjny? Któż to wie co to oznacza
W drugiej cześć testu nie widać nóg bo co by to zmieniło i tak by nic konkretnego nie było widać. Jak chcesz obejrzeć jak zachowuje się pianka to oglądnij marketingowe bajko/filmiki.

Jest bardziej miękka od Eva i wygodna. Nie spodziewajcie się że to jest coś tak niesamowitego że bez treningu będziecie śmigali jak Haile

Co do spadku pieta palce nie sprawdzałem co podają media po prostu zmierzyłem w moich butach (rozm 45) i tyle wyszło, mogą być różnice bo nie mam narzędzi, które super dokładnie mierzą. Nie czytałem żadnych opinii związanych z tymi butami w internecie, po prostu oceniłem je subiektywnie. Nie jestem zwolennikiem (bo nie czuje się dobrze) w butach minimalistycznych. Dlatego ten but jest w porządku, nie mogę nic mu zarzucić, oprócz ceny

Czy jest rewolucyjny? Któż to wie co to oznacza

W drugiej cześć testu nie widać nóg bo co by to zmieniło i tak by nic konkretnego nie było widać. Jak chcesz obejrzeć jak zachowuje się pianka to oglądnij marketingowe bajko/filmiki.
- mungo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 3:23:50
- Kontakt:
otóż to. Poza tym pokazałbyś to Ty - niezależny tester a nie sam adidas w, jak to sam nazwałeś - bajko/filmiku
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Łapy opadają. tego typu stwierdzenie dyskwalifikuje Cię jako testera w moim mniemaniu. W rzetelnym teście chodzi właśnie o to, żeby zestawić ze sobą to co jest rzeczywistością z tym co jest marketingowym bajdurzeniem.Krzysztof Janik pisze:W drugiej cześć testu nie widać nóg bo co by to zmieniło i tak by nic konkretnego nie było widać. Jak chcesz obejrzeć jak zachowuje się pianka to oglądnij marketingowe bajko/filmiki.
Dla mnie wyszło z tego nie wiadomo co, na pewno nie test buta.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Zaprawiony W Bojach
Albo jestem ślepy i głuchy, abo na pierwsze i trzecie pytanie odpowiedzi w tym tak zwanym "video-teście" nie ma, a przynajmniej nie wprost. Jak sobie będę chciał poczytać między wierszami, to sięgnę po poezję, a tutaj oczekuję rzetelnej recenzji, a nie opowieści na poziomie panny Anny.Czy BOOST™ działa? Na czym polega nietuzinkowy, agresywny profil butów? Czy możemy mówić o rewolucji, czy... reklamowej wydmuszce?
WSZYSTKIEGO dowiecie się w naszym VIDEO-TEŚCIE:
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Profesjonalny portal powinien zakupić profesjonalny sprzęt 

Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
O MOIM TRENINGU
O MOIM TRENINGU
-
- Zaprawiony W Bojach
Ciekawe co by dalo nagranie z widocznymi nogami. Moim zdaniem nic. Chyba nikt o zdrowych zmyslach nie spodziewa sie ze w boostach bedzie sie wybijal kilka cm wyzej. Jedyne na czym mozna bazowac podczas testu to odczucia, czasy na odcinkach treningowych, i czasy na zawodach.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Słuchajcie, ciekawe (wydaje mi się) testy oddawania energii (ale nie filmowanie, bo to nic nie da) akurat nawet przygotowaliśmy tylko niestety pogoda wszystko zepsuła, do tego musimy mieć suchy asfalt i musi byc ciepło (nawet gdybyśmy mieli suchy asfalt a było by zimno to tester przy zaplaznowanej liczbie prób szybko by skończył w szpitalu) a chcieliśmy coś o bucie (jakieś zdanie) zaprezentować.
Na bieżni się tego nie da sensownie przetestować bo nawierzchnia musi być naprawdę twarda (w budynkach też sie nie da bo albo jest ślisko albo przestrzenie za małe, potrzebujemy około 200m).
Nie zgadzam sie tyko z Krzyśkiem z tym, że pianka jest miększa od EVA, jest na pewno bardziej sprężysta (tą sprężystość się czuje).
Footman, rzeczywiście, Krzysiek mierząc spadek pięta/palce domowymi metodami zapomniał dodać do tego uśmieszek.
A tak z boku testu, tak poprostu z czystej ciekawości
.
To że sprężystość się czuje, to może mieć jakieś przełożenie na bieganie (jak mówiłem zmierzymy to) ale tak naprawdę - to dla tych z was, którzy myślą o poprawieniu swoich osiągnięc nie powinno to chyba mieć znaczenia. Załóżmy, że wyjdzie, że ta pianka daje 10% kopa. Do czego zaczniecie tego buta stosować?
Na bieżni się tego nie da sensownie przetestować bo nawierzchnia musi być naprawdę twarda (w budynkach też sie nie da bo albo jest ślisko albo przestrzenie za małe, potrzebujemy około 200m).
Nie zgadzam sie tyko z Krzyśkiem z tym, że pianka jest miększa od EVA, jest na pewno bardziej sprężysta (tą sprężystość się czuje).
Footman, rzeczywiście, Krzysiek mierząc spadek pięta/palce domowymi metodami zapomniał dodać do tego uśmieszek.

A tak z boku testu, tak poprostu z czystej ciekawości

To że sprężystość się czuje, to może mieć jakieś przełożenie na bieganie (jak mówiłem zmierzymy to) ale tak naprawdę - to dla tych z was, którzy myślą o poprawieniu swoich osiągnięc nie powinno to chyba mieć znaczenia. Załóżmy, że wyjdzie, że ta pianka daje 10% kopa. Do czego zaczniecie tego buta stosować?
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
Tak z ciekawości.
(abstrahując od ceny, marketingu i oddawania energii)
Czy ktoś kiedykolwiek zaobserwował podczas biegu, a żeby EVA w wyższych/niższych temperaturach mu się odkształcała bardziej niż normalniealbo że zmienia swoją charakterystykę (w lato miękko, w zimę twardo)? Jakim cudem przeciętny użytkownik ma zweryfikować takie coś? Może to i prawda, ale co to tak naprawdę zmienia dla biegacza?
Adidas to straszna łajza, ale jeżeli pianka rzeczywiście ma potencjał, to niedługo wszyscy będą z niej korzystać, a jeżeli nie... to cóż - za rok kolejna rewolucja

(abstrahując od ceny, marketingu i oddawania energii)
Czy ktoś kiedykolwiek zaobserwował podczas biegu, a żeby EVA w wyższych/niższych temperaturach mu się odkształcała bardziej niż normalniealbo że zmienia swoją charakterystykę (w lato miękko, w zimę twardo)? Jakim cudem przeciętny użytkownik ma zweryfikować takie coś? Może to i prawda, ale co to tak naprawdę zmienia dla biegacza?
Adidas to straszna łajza, ale jeżeli pianka rzeczywiście ma potencjał, to niedługo wszyscy będą z niej korzystać, a jeżeli nie... to cóż - za rok kolejna rewolucja