Adidas Response TR tuning

Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zainspirowany dokonaniami tuningowymi pana Zenka, a także raną szarpaną biodra powstałą na skutek biegania w Zenkach po mokrej glinie, postanowiłem zrobić coś fajnego z czegoś, co leży od wielu miesięcy w szafie.
Cięcie i szlifowanie poszło łatwo. Największym koszmarem było usuwanie zapiętków, które trwało ponad trzy godziny i skutkowało dwudniowym bólem palców dłoni. Po pierwszych dwóch treningach butki przeszły dodatkowe nacięcia i szlify. Ostatecznie powstały twór jest całkiem udany- buciki są niesamowicie wygodne i nie łapię w nich poślizgów w biegu (gorzej jest gdy chodzę, wtedy gładka pięta nie pomaga). Wada: mam wrażenie, że pięta jest 2-3mm poniżej śródstopia, co daje dziwne uczucie gdy się chodzi, a nie ma większego znaczenia w biegu (jeżeli ktoś miał kiedyś na nogach kolce biegowe, to wrażenie jest analogiczne). Niestety, nie dało się uciąć mniej z pięty ze względu na element "systemu" formotion, czyli kawałek pustego w środku plastiku. Cięcie pod nim nie miało sensu, a cięcie powyżej spowodowało uzyskany efekt.
Jestem zadowolony. Polecam wszystkim.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, 23:42 przez fotman, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
PKO
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo zgrabnie wyszły.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak adidas wypuści własną linię minimalistyczną, to za 6 stów przynajmniej. Zaoszczędziłeś więc sporo kasy. Bolą paluszki? Hehehe. Wczuj się teraz w Chińczyka, który będzie dziennie rozpruwał tysiące zapiętków. Teraz już wiesz dlaczego buty minimalistyczne są drogie...
Rudaa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo fajnie wyglądają!

Ja w swoich przerobionych przez dr Zenka Adidasach mam jeszcze mniej pola z bieżnikiem, kończy się zaraz na wysokości rozpoczęcia się wiązania ( mhm, nie wiem czy piszę zrozumiale..;) ),
to myślę, że powoduje brak dyskomfortu przy chodzeniu.

Ale chodząc w nich też zdarzyło mi się łapać równowagę w locie...;)
Mhm, trzeba trenować chód czapli, od paluszków. :)
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Patrzę się na Twoją robotę Fotman i gryzie Mnie grubość pianki na śródstopiu. Wiem ... zdzierając piankę niszczymy bieżnik i przyczepność.
Patrzcie:
http://www.youtube.com/watch?v=k7GvEBM5_TU
A może by skonstuować formę i zalać gotowy kapciuszek bieżnikiem? Trza by było rozgrzać gumę i włożyć do formy kapciuszek. Kształt bieżnika zależy od formy.
Druga droga: łatki. Obecnie jestem na etapie poszukiwań tak dużej łatki żeby zajęła całą podeszwę i żeby można było samemu naciąć bieżnik jaki by Nam pasował. Za jednym zamachem rozwiązujemy kwestię przyczepności przy chodzeniu. Czyli potrzebujemy elastycznego kapcia który będzie miał dobre sznurowanie do którego doklejamu łatę i modelujemy sobie bieżnik.

Co Wy na to?
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:Patrzę się na Twoją robotę Fotman i gryzie Mnie grubość pianki na śródstopiu. Wiem ... zdzierając piankę niszczymy bieżnik i przyczepność.
Patrzcie:
http://www.youtube.com/watch?v=k7GvEBM5_TU
A może by skonstuować formę i zalać gotowy kapciuszek bieżnikiem? Trza by było rozgrzać gumę i włożyć do formy kapciuszek. Kształt bieżnika zależy od formy.
Druga droga: łatki. Obecnie jestem na etapie poszukiwań tak dużej łatki żeby zajęła całą podeszwę i żeby można było samemu naciąć bieżnik jaki by Nam pasował. Za jednym zamachem rozwiązujemy kwestię przyczepności przy chodzeniu. Czyli potrzebujemy elastycznego kapcia który będzie miał dobre sznurowanie do którego doklejamu łatę i modelujemy sobie bieżnik.

Co Wy na to?
Jak dla mnie, to zbyt dużo zamieszania.
Przerobiłem moje stare response trail bo mi zalegały w szafie i bez wydawania kasy mam laczki zbliżone do minimalizmu na okres jesienno-zimowo-wiosenny. W sumie przypominają one produkty firmy Altra, która produkuje buty o stosunkowo grubej, 17mm, ale bezspadkowej podeszwie.
Nie mam zamiaru kontynuować procederu przerabiania butów. Myślę, że przy najbliższej chwili słabości kupię sobie w USA New Balance MT110, które, na oko, są najbliższe moim potrzebom i można je dostać poniżej 300zł (ok. 85$ z przesyłką).
Ciekawą propozycją jest też Merrell, ale raczej na lato. Miałem te laczki w rękach- myślę, że pan Zenek dąży do takiego kształtu. Natomiast nie mam przekonania co do ich trwałości- to zwykłe szmaciaki z bardo dobrą, wyjątkowo plastyczną podeszwą. A przy cenie 110$ trwałość ma istotne znaczenie.
O MOIM TRENINGU
Awatar użytkownika
kleman
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

w którym sklepie (USA, net) można dostać NB MT110? Jak na razie w Polsce chyba nie...
Forever active
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

runningwarehouse.com
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kleman pisze:w którym sklepie (USA, net) można dostać NB MT110? Jak na razie w Polsce chyba nie...
No, litości!!! :ojnie:
To już nie chce się kliknąć w mój link??? :orany:
O MOIM TRENINGU
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Są też np. na Amazonie i na www.backcountry.com.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ