mimik pisze:no raczej ciężko to stwierdzić, równie dobrze może nam wyjść hipotonik albo hipertonik
nie popodajmy w paranoję -jest pewna nadzieja, iż nie umrzemy w straszliwych męczarniach, jeśli nie trafimy
w zalecany przedział 270-300 mOsm*l^-1;)
wg dostępnych źródeł teoria jest +/- taka:
płyny ciała: 290-300;
sól fizjologiczna: 308
6% roztwór glukozy 280
jeśli użyjemy wody mineralnej do rozpuszczenia glukozy, to osmolarność wzrośnie o pewną niewiadomą:)
a zalecenia MKOL co do nawodnienia są, jak wiemy, takie:
"Kiedy potrzebujesz czegoś więcej niż woda?
Pod względem sprawdzonych korzyści dla formy,
żadne substancje odżywcze nie mogą się równać
z wodą i/lub węglowodanami.
W trakcie ćwiczeń trwających ponad 1 h
i powodujących zmęczenie, sportowcom doradza
się przyjmowanie 20-60 gramów na godzinę
węglowodanów, które są szybko przetwarzane
w glukozę we krwi. Poprawia to formę,
umożliwiając utrzymanie tempa, umiejętności
i koncentracji bez poddawania się zmęczeniu.
Stosowanie napojów izotonicznych dostępnych
w handlu o zawartości węglowodanów 4-8%
(4-8 g/100 ml) umożliwia jednoczesne pokrycie
zapotrzebowania na węglowodany i płyny
podczas większości imprez. Węglowodany
takie mogą pochodzić z cukrów (tj. sacharoza,
syropy o zawartości do 50% fruktozy,
glukoza), maltodekstryny lub innych szybko
przyswajalnych węglowodanów.
Jeżeli węglowodany są przyjmowane tuż przed
zawodami lub w trakcie okresów odpoczynku
podczas długich zawodów (ponad 40 minut)
czasem dobrze jest nadal przyjmować 20-60
gramów węglowodanów na godzinę przez cały
czas trwania zawodów. Pozwala to utrzymać
dopływ glukozy do krwiobiegu.
Sód powinien być zawarty w płynach
spożywanych w trakcie ćwiczeń trwających
ponad 1-2 godzin lub przez osoby biorące udział
w jakiejkolwiek imprezie powodującej wysoki
wydatek sodu (tzn. ponad 3-4 gramy sodu)"
http://pdf.coke.pl/maratonypolskie.pl/powerade.pdf
BTW;
swego czasu na polskiej witrynie Gatorade wisiał taki tekst
(poniżej link do kopii):
http://www.wszystkoobieganiu.com.pl/bie ... %9Bni.html
"Przez wiele lat sportowcy łączyli występowanie kurczów mięśni z wyczerpaniem potasu lub innych składników mineralnych, takich jak wapń i magnez. Jednak w badaniach naukowych wykazano, że jest to mało prawdopodobne, aby niski poziom tych składników mineralnych był przyczyną bolesnych kurczów mięśniowych. Ilość potasu, wapnia i magnezu w pocie jest niska w porównaniu z zawartością chlorku sodu. Ponadto potas, magnez i wapń są pierwiastkami, które łatwo uzupełnić za pomocą odpowiedniej diety. W związku z tym niedobory tych składników występują rzadko"
polecam też link, który podałem w innym wątku:
http://www.sfsn.ethz.ch/PDF/Mettler_Osm ... SM2006.pdf
gdzie są też m.in. parametry kilku napojów DIY i na końcu w ogóle ciekawe rozważania - ja np.
dowiedziałem się, że istnieje osmolality (mmol/kg) i osmolarity (mmol/L), a przeglądając
kiedyś popularny podręcznik myślałem, iż to błąd w druku (raz tak, raz siak):)