Ścieżki Biegowe w Woj. Mazowieckim od Maratonu Warszawskiego

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Maraton Warszawski utworzył swoje ścieżki, niezaleźnie od tych z NIKE.
Trening i spotkania mają być dedykowane przygotowaniom do maratonu a nie takiemu sobie poprostu ogólnemu bieganiu.
Trenerzy wybrani przez Maraton Warszawski - średnio - uważam, że są zdecydowanie bardziej doświadczeni niż Ci z Nike (choć Darek Wieczorek się powtarza i tu i tu :) )
Namawiam do pojawienia się tam - i oceny.
Poziom ma być dostosowany do absolutnie poczatkujących - ale myślę, że i doświadczeni biegacze od Darka Wieczorka czy innych sporo mogą się dowiedzieć.

Naprawdę, bardzo polecam wszystkim poczatkującym (i nie tylko) bo mogą uzyskać dużą pomoc. Akcja jest ograniczona tylko do województwa Mazowieckiego.
Pewnie za jakiś czas więcej informacji będzie na stronie: www.akademiamaratonu.pl - narazie informacja jest jeszcze nie pełna.

Trasy i godziny spotkań.

Warszawa - Agrykola
Trener: Dariusz Wieczorek - mocny zawodnik, były wicemistrz Polski w maratonie, trener lekkoatletyki w Legii Warszawa.
Pętla 1 km - dla najbardziej początkujących. Zbiórka przy kortach Legii na ul. Myśliwieckiej.
Start we wtorki o godzinie 18.00.

Warszawa – Las Kabacki
Trener: Jacek Gardener – znany Warszawski biegacz. Zajmuje się takze sprzedażą sprzetu biegowego.
Ścieżka w Lesie Kabackim to ścieżka dla najbardziej zaawansowanych, wiedzie po zróżnicowanym terenie. Miejsce zbiórki to skrzyżowanie ulic Leśnej i Moczydłowskiej, przy szlabanie wiodącym do lasu.
Środy o godzinie 18.00.

Ciechanów
Trener: Zenon Lewandowski - biegacz długodystansowy i organizator biegów.
Treningi w Ciechanowie będą odbywały się w w Lesie Śmiecińskim. Nawierzchnia ścieżki jest ubita, jednak nie asfaltowa. Trasa liczy 2 km w jedną stronę. Po nawrocie znajdującym się na skraju lasu łącznie ma 4 km. Zbiórka przy boisku sportowym przy ul. Hubala. Start w środy o godzinie 18.00.

Ostrołęka
Trener: Waldemar Pędzich - legenda biegów kurpiowskich.
Treningi w Ostrołęce będą odbywały się w samym centrum miasta! Trener będzie czekał na biegaczy przy Ratuszu miejskim. Spod Ratusza trasa będzie wiodła przez park i nad rzeką – trasa gwarantuje zróżnicowane podłoże. Start w środy o 18.00.

Płock
Trener: Wojciech Więckowski – Zdobywca VI miejsca w Mistrzostwach Polski w Maratonie w 2000 roku.
Trasa: Ścieżka Akademii w Płocku jest jedną z najbardziej malowniczych tras Akademii. Prowadzi nad Zalewem Sobótka, położonym wzdłuż Wisły na jej prawym brzegu. Trasa treningu prowadzi wokół zalewu, jest utwardzona na całej długości. Zbiórka przy Amfiteatrze oddalonym o ok. 500 m od zalewu. Start we wtorki o godzinie 18.00.

Radom
Trener: Artur Błasiński - wielokrotny triumfator biegów radomskich i nie tylko.
W Radomiu treningi będę odbywały się w Lesie Kapturskim. Zbiórki przy ul.Kieleckiej, na tyłach restauracji McDonald’s. Start w środy o godzinie 18.00.

Siedlce
Trener: Juliusz Ziółkowski - dwukrotnie w najlepszej 10-tce MP seniorów w maratonie.
Trasa: W Siedlcach treningi będą odbywały się nad Zalewem. Zbiórki przy Hotelu „Hetman” w czwartki o 18.00. Trasa treningu będzie wiodła po pętli wokół Zalewu.
New Balance but biegowy
gruba
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

FREDZIO, powinno Cię cieszyć, że w naszym kraju powstaje co raz więcej akcji zachęcających do biegania, a nie negujesz konkurencję.
Jestem jedną z trenerką na ścieżkach Nike i mam bardzo duże doświadczenie w prowadzeniu zajęć z młodzieżą, jak i treningów z zawodowcami i amatorami, a do tego mam na koncie wiele lat kariery biegowej z wieloma sukcesami.
Nigdy nie byłeś u mnie na ścieżce, więc nie pisz, że są one źle prowadzone, przez mało doświadczonych ludzi.
Ścieżki Nike są o tyle trudniejsze do prowadzenia, że ich celem jest popularyzacja biegania i zachęcenia do niego jak największej ilości ludzi. Nie są one specjalistycznymi treningami przygotowującymi do zawodów, a co dopiero do maratonu. Większość tych ludzi na mojej ścieżce pierwszy raz w życiu zaczyna przygodę z truchtaniem i większość z nich nigdy nie będzie rasowymi maratończykami, czy amatorami.
Są to zajęcia bardzo trudne do przeprowadzenia, bo jest niesamowicie zróżnicowany poziom biegowy.
Ja swoją ścieżkę uważam za mój mały sukces, gdyż jak ją przejmowałam przychodziło na nią po 3 osoby, a teraz niezależnie od pogody, czy świąt mam ponad 20 osób, które z uśmiechem i zadowoleniem oraz potem na plecach wracają do domu.
Dlatego nie oceniaj całej akcji ścieżek Nike, gdy byłeś na jednej, czy może dwóch ścieżkach
Serdecznie zapraszam na wszystkie ścieżki biegowe organizowane prze Nike oraz Maraton Warszawski.
" Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze"
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale ja się cieszę i nie neguję konkurencji.
Jedyne co napisałem to to, że średnio trenerzy Maratonu są wg mnie lepiej do takich zajęć przygotowani.
Zwykłe, subiektywne porównanie "na oko".
Doświadczony zawodnik - kontra student pasjonat. Wydaje mi się na oko, że to przemawia na konto zawodnika. Chociaż wiem, ze wielu zawodników nie potrafi być jednocześnie dobrymi pedagogami.
Więc moze się okazać, że oceniłem błędnie - dlatego liczę na to że z czasem ludzie przychodzący tu lub tu wypowiedzą się, dołożą swoje opinie.

Nikogo z Nike nie chciałem tym zdyskredytować.
gruba
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No wiesz, warszawscy trenerzy na ścieżkach Maratonu Warszawskiego nie mają wykształcenia pedagogicznego, tylko doświadczenie zawodnicze.
Ścieżki Nike mają aż 45 trenerów, więc ciężej znaleźć,aż taką grupę odpowiednio dobrych trenerów.
Okazało się, że nie zawsze dobry zawodnik potrafi w odpowiedni sposób przekazać swoją wiedzę i doświadczenie innym. Dlatego następuje rotacja trenerów i niektórzy zostają zmienieni.
Miejmy nadzieję, że większość ludzi dzięki takim akcją załapie bakcyla biegowego i nie będzie potrzebował trenera, aby wyjść poruszać się.

Dla mnie osobiście każda z takich akcji jest czymś fajowym.
W końcu wychodząc na trening spotykam wielu biegaczy. W każdym zakątku Warszawy widać, że ludzie zaczynają sie ruszać i dbają o swoje ciało.
" Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze"
uki
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trenerzy wybrani przez Maraton Warszawski - średnio - uważam, że są zdecydowanie bardziej doświadczeni niż Ci z Nike

Chcialbym sie dowiedziec pod jakim względem od strony trenerskiej (pedagogicznej) trenerzy Maratonu są bardziej dośwadczeni, a jeśli chodzi o strone sportową (wyniki) trenerzy na Ścieżkach mają wiele medali MP i nie tylko. A tego co patrze to niektórzy trenerzy Maratonu nie mają skończonych nawet studiów, wiec nie uwazam ze Ci ze scieżek są gorsi. Pozdrawiam i zapraszam na sciezki biegowe
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

To jest mój subiektywny komentarz.
To, że ktoś ukończył jakieś studia i ma medale to dobrze ale celem tych ścieżek jest wciągniecie ludzi do biegania.

Chodzi o to, żeby dany trener, biegacz potrafił wciągnąć, przekonać tych nowoprzychodzących swoją pasją.
To nie ma być szkółka, którą się odwala po to żeby coś zaliczyć.
Nie wiem pod jakim kątem wybierani byli trenerzy Nike - ale wg mnie Nike nie do końca zrozumiał po co robi te ścieżki, podczas kiedy Marek Tronina z Maratonu Warszawskiego bardzo dobrze rozumie jaki cel chce osiągnąć.
Do prowadzenia takich zajęć - wazniejsze nic studia, medale i inne sportowe cechy - jest osobowość. Osobowość trenera który ma zarazić bieganiem. Przecież Ci ludzie, amatorzy mają zostać zarażeni tak, zeby biegać nie tylko w okresie ścieżek. Mają biegac i zarażać innych żeby Nike mógł sprzedac więcej butów.
To musza być ludzie z PASJĄ BIEGANIA !!!!
Nike jesczze w tym roku tego nie wyczaił.
W przyszłym roku już wyczai bo zrozumie, że musi działać maksymalnie efektywnie a nie tracić czas.

Moje zdanie - przeciwstawienie Trenerów Nike z trenerami MW - wynika z porównania życiorysów i tego co o nich wiem.
Nie chcę tu nikogo urazić, wielu trenerów Nike to pasjonaci - ale WSZYSCY powinni być pasjonatami.
A chyba ze dwa lata temu czytałem rozmowę z jednym z nich który mówił że w życiu nie przebiegł za jednym razem więcej niż 5 km.
To co - będzie zarażał pasją do masowych sprintów ? :)

Napiszę zresztą moje zdanie do Nike, uważam, że ktoś tam u nich odpuścił sprawę a nie powinien.

Byłem w tym roku na jednej ścieżce Nike - w Lesie Bielańskim.
I ten kolega jest naprawdę ok. 8 punktów w skali 0 - 10. :)
luki42195
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na pewno jest na ścieżkach wielu pasjonatów, którzy potrafią zachęcić ludzi do biegania zmotywować ich nie tylko do uczestnictwa w ścieżkach ale i do samotnych wyjść aby pobiegać, wiem bo wielu z nich znam osobiście, ale i są tacy, którzy mają mniejsze predyspozycje do prowadzenia tego typu zajeć.

Nie chce Ciebie urazić, ale co masz na myśli pod wyrażeniem : bardziej doświadczeni trenerzy Maratonu?
pozdro
Nie przegrywają słabo wytrenowani ale Ci co nie wierzą w siebie!!!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Hej Łukasz.
Bardziej doświadczeni ..... użyłem tego sformuowania żeby zastosowac konstruktywną krytykę.
Bo na poczatku chciałem napisać, że Nikeowcy są mniej doświadczeni a to już mogło by być odebrane przez niektórych źle. Mniej doświadczeni do prowadzenia treningów dla długodystansowców amatorów (a przecież o takim bieganiu mówimy)
Dobrze, ze Nike to robi ale wybór którego dokonał jest czasem wg mnie przypadkowy.
Czasem - czyli na 100% trenerów Nike - pewne ze 20% jest nietrafionych.
To moje zdanie na podstawie tego co wiem.
W przypadku Ścieżek MW - tam nie ma ludzi nietrafionych.

Skoro nie wymieniam konkretnych nazwisk to mam wrażenie, że "Nikeowcy" czują się zbiorowo urażeni.

Niech nikt się nie czuje obrażony. Każdy sam wie - czy jest na właściwym miejscy czy nie.

Edwin Moses udzielił ostatnio dla The Guardian (mam nadzieję, ze biegacze wiedzą kto on jest ;) ).
Zapytano się go czy biega teraz dla siebie, dla rekreacji.
Na co on odpowiedział, że juz sie swoje nabiegał i bieganie dla rekreacji to dla niego coś niezrozumiałego.

Wyobraźmy sobie teraz taką sytuację, że Nike zwraca się do niego zeby poprowadził jedną ze ścieżek (w USA, Anglii czy w Polsce). Oczywiście za pieniadze, Moses oczywiście się zgadza, Nike oczywiście jest dumny, że jednym z trenerów jest sam Moses. No i co ? Czy on będzie w stanie zachęcić ludzi do biegania ? :)
ODPOWIEDZ